Güncelleme Tarihi:
YÖK’ün, pedagojik formasyon sertifika programında da yeni bir model üzerine çalışma yürüttüğü öğrenildi. 25 kredilik olan programın kredisinde, derslerinde ve ders süresinde değişiklik yapılacak. Programın en önemli ayağı ve sadece tek ders ayrılan “öğretmenlik uygulamasında” da farklılığın olabileceği konuşuluyor. İHTİYAÇ ANALİZİ YAPILDI Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), öğretmen ihtiyacını belirlediği çalışmasını iletmesinin ardından YÖK, önemli bir karara imza attı. Bu yıl, pedagojik formasyon programı açma yeterliliğine sahip üniversitelere verilen kontenjan 15 bin olarak belirlendi. Eğitim fakültelerinde ikinci öğretim kaldırıldı. Eğitim fakültesi olan ve bu eğitimler için tüm şartları taşıyan 108 üniversitede pedagojik formasyon verilecek. Türkiye’den 103, KKTC’den ise 5 üniversite programı açabilecek. En çok kontenjan alan üniversiteler ise 400 kontenjan ile Atatürk, İstanbul, Marmara üniversiteleri oldu. YÖK’ten yapılan açıklamada, MEB ile yazışmalar sonucunda öğretmen ihtiyaç analizlerinin yapıldığı ifade edilerek, şöyle denildi:
GEREKSİZ BEKLENTİ
“Uzmanlarla yapılan çalışmalar sonucu, başta eğitim fakülteleri olmak üzere istihdam sıkıntısı çekilen bazı programların kontenjanlarında tedrici olarak azaltmaya gidilmesi ve ikinci öğretim programlarının da tamamen kapatılması konusunda bir mutabakat oluştu. Bu bağlamda, Milli Eğitim Bakanlığı’nca hazırlanan Öğretmen Strateji Belgesi üzerindeki çalışmalar devam ediyor. MEB’in öğretmen ataması yaptığı pek çok alanda ihtiyacın çok üstünde öğretmen adayının atanma talebinde bulunduğu da kamuoyunun malumu. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde öğretmen adayı yetiştirme programları incelendiğinde, lise öğretmenlerinin giderek artan oranda Lisansüstü Eğitim Programları yoluyla yetiştirilmeye başlandığı gözleniyor. Diğer taraftan okullardaki eğitimin niteliği açısından, geniş bir aday öğretmen havuzu içinden seçim yapmak imkânının da bütünüyle ortadan kaldırılmaması icap ediyor. İsteyen herkese pedagojik formasyon belgesi vererek gençlerimizi gereksiz bir beklenti içine sokmak da doğru değil.
TALEP VE İSTİHDAM DENGESİ
Öğretmenliğe kaynaklık eden yükseköğretim programlarından mezun olanlar için açılan Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programları’nın sürdürülmesi konusunda da yoğun talepler geliyor. Kurulumuz, bu konudaki nicelik yani kemiyet ile nitelik yani keyfiyet ikileminde tercihini kalite ve nitelikten yana yapıyor. Çalışmalar sonuçlanıncaya kadar bu programların istihdam odaklı olarak daha sınırlı bir kontenjanla uygulanmasına karar verildi. Bu dönem, pedagojik formasyon programı açma yeterliliğine sahip üniversitelere tahsis edilen toplam kontenjan 15 bin olarak belirlendi. Kontenjanın alanlara göre dağılımı, talep ve istihdam dengesi de gözetilerek üniversitelerin ilgili kurulları tarafından yapılacak.”
BU YIL 15 BİN KONTENJAN AYRILDI
OCAK 2014’te ÖSYM kanalıyla 30 bin, Haziran 2014’te 40 bin, Haziran 2014’te YÖK kanalıyla 55 bin 150, Eylül 2014’te ise 69 bin 530 kontenjan verildi. 2015 Ocak ayında pedagojik formasyona 45 bin kontenjan ayrıldı. Bu yıl ise pedagojik formasyon programı açma yeterliliğine sahip üniversitelere tahsis edilen toplam kontenjan 15 bin olarak belirlendi. Kontenjandaki ciddi düşüş, pedagojik formasyon programının biteceği tartışmalarına yol açtı.