Güncelleme Tarihi:
Astronomi meraklıları yaz okulunda, gündüzleri teleskop, güneş, yıldızlar, gezegenler, gök cisimleri hakkında teorik dersler alacak, akşam ise havanın kararmasıyla hem çıplak gözle hem de teleskoplarla gökyüzünü keşfe çıkacaklar. Okulda, ayrıca güneş saati yapımı, mangal partisi, ödüllü bilgi yarışmaları ile belgesel gösterimleri de yer alacak.
AÜ Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Görevlisi Yahya Demircan, yaz okuluna 12 yaş ve üzeri tüm gökyüzü meraklılarını beklediklerini belirterek, yaz okulunun ilk döneminin 6-10 Ağustos, ikinci döneminin ise 13-17 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirileceğini bildirdi.
Yaz okulunda çocukların ve gençlerin gökyüzü ve cisimlerini tanıyarak teleskoplarla gözlem yapabilmelerini ve böylece bilime olan ilgilerini arttırmayı amaçladıklarını kaydeden Demircan, “Astronomi Yaz Okulunda” gerçekleştirilecek dersleri ve etkinlikleri şöyle sıraladı:
“Teleskoplar hakkında bilgi”, “Teleskoplarla Ay, Jüpiter, Uranüs, küresel küme gözlemleri”, “Bir yıldız olarak güneş”, “Güneş gözlemi”, “Konum astronomisi”, “Güneş saati yapımı”, “Gökyüzünü tanıyalım dersleri ve uygulamada teleskoplarla parlak gök cisimlerin bulunması”, “Güneş sistemi ve gezegeni olan diğer yıldızlar”, “Evrende neler var?”, “Yıldızların yaşam öyküleri”, “Dünyaya potansiyel çarpma tehlikesi olan gök cisimleri”, “Yıldız haritalarının kullanımı ve yıldızların teleskopla bulunması”, “Teleskoplarla tek yıldız ve çift yıldızların gözlemi”, “Evrende yalnız mıyız?”, “Ödüllü bilgi yarışmaları”.
Demircan, yaz okulunda, gökyüzü meraklılarına gündüz teorik dersler, akşam ise 15, 30 cm'lik iki teleskop ve 40 cm çaplı otomatik teleskopla gözlem yapma tekniklerinin öğretileceğini söyledi.
Derslerin 5 gün boyunca 15.00-24.00 saatleri arasında yapılacağını belirten Demircan, ulaşım, akşam yemeği, mangal partisi ve astronomiyle ilgili CD, poster ve çeşitli hediyelerin de dahil olduğu yaz okulu ücretinin, 350 YTL olduğunu bildirdi.