Ashabı suffe nedir? Kime denir? Ashabı suffe hakkında bilgiler

Güncelleme Tarihi:

Ashabı suffe nedir Kime denir Ashabı suffe hakkında bilgiler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2022 02:23

İslamiyet dönemine baktığımız zaman birçok gelişme olduğu görülmektedir. Bu dönemdeki yaşayış tarzı günümüz için çok iyi örnekler oluşturmuştur. Özellikle bu dönemde görülmüş olan kavramlar günümüzde sık sık merak edilerek araştırılmaktadır. Ashabı Suffe nedir? Kime denir? Ashabı suffe hakkında bilgiler nelerdir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Ashab-ı Suffe'nin sahabe içinden bir grup olduğu bilinmektedir. Bu gruba nasıl dahil olunduğu ve neden bu isimle anıldıkları ise çok merak edilmektedir. Bundan dolayıda çeşitli araştırmalar yapıldığı görülmektedir. Çünkü İslam dönemine ait olan her unsur çok önemli olarak görülmektedir. Doğal olarak Ashabı Suffe'ye kimlerin dahil olduğu önemli bir merak konusu olmuştur.

Ashabı Suffe Nedir? Kime Denir?

İslam Peygamberi olan Hz. Muhammed zamanında ortaya çıkmış olan Ashab-ı Suffe oldukça önemliydi. Çünkü o devirdeki zor durumda olan Müslümanlar Ashab-ı Suffe denilen yerde kalırlardı. Çardak benzeri bir yapısı olan Ashab-ı Suffe Müslümanların evsiz ve ailesiz kalmaları durumunda onlara hizmet verirdi. Bundan dolayı Hz. Muhammed döneminde yaşayan ve ihtiyaçları karşılanan sahabelerin kaldığı yer Ashab-ı Suffe olarak bilinmektedir.

Haberin Devamı

 Ashab-ı Suffe'nin üzerinden seneler geçmiş olmasına rağmen halen çok fazla kişi bunu araştırmaktadır. Zaten İslam’ın önemli yerlerinden birisi olmayı başarmıştır. Çünkü Hz. Muhammed burayı kurarak çok olumlu bir iş yapmıştır. İslam için en faydalı yerlerin ilk sıralarda yer aldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Kurulduktan sonra amacına çok iyi bir şekilde hizmet etmiş olduğu bilinmektedir.

İslam dininin özünde merhamet, yardımlaşma ve sevgi yer almaktadır. Bu yüzden yapılan işler bu duygular eşliğinde yapılmıştır. Ashab-ı Suffe'nin bu konuda çok önemli bir işe yaradığı dikkat çekmektedir.

Ehl-i Suffe olarakta bilinen Ashab-ı Suffe son derece değerli bir yapıya sahipti. Bunun nedeni ise burası sadece fakir Müslümanlara yemek ve kalacak yer yardımı yapmak için kurulmamıştır. Burada kalan sahabenin oldukça iyi bir eğitim aldıkları da görülmüştür. Çünkü Hz. Muhammed burası ile bizzat ilgilenmiştir. Evi ve ailesi olmayan bu sahabeler hızlı bir eğitim ile çok bilgili hale gelmişlerdir

İslamı öğrenmek adına Medine'yi ziyarete gelen kişilere Ashab-ı Suffe'den yardım ediliyordu. Bu kişilere Ashab-ı Suffe'den birisi seçilerek bilgiler veriliyordu. Bu sırada Medine'ye gelen heyetler Hz. Muhammed ile rahat bir şekilde görüşme yapabiliyorlardı. Çünkü İslam’ı öğrenmeye gelenlere Ashab-ı Suffe ile yardımcı olunduğu bilinmektedir.

Haberin Devamı

Ashabı Suffe Hakkında Bilgiler Nelerdir?

Ashab-ı Suffe hakkında birçok bilgi olduğu görülmektedir. Özellikle İslam döneminin yapısını anlamak için Ashab-ı Suffe hakkındaki detaylar incelenebilir. Çünkü Müslümanların düşünce yapısı bu konuda çok iyi bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

- Ashab-ı Suffe'nin yeri Mescid-i Nebevinin yakınında bulunmaktaydı. Çünkü Mescid-i Nebevinin yanında hurma dallarından bir gölgelik alan bulunmaktaydı. Bu gölgelik ile örtülü alan çardak benzeri bir yapıdaydı.

- Ashab-ı Suffe'de ailesi ve evi olmayan Müslümanlar kalıyordu. Böylelikle kimsenin aç ve açıkta kalmaması sağlanmıştır.

- Ashab-ı Suffe'de kalan kişilerin birçok ihtiyacı bulunmaktaydı. Bu ihtiyaçların önemli bir kısmı Hz. Muhammed tarafından bizzat karşılanmıştır. Ayrıca kalan ihtiyaçlar ise durumu iyi olan Müslümanlardan talep edilirdi.

Haberin Devamı

- Ashab-ı Suffe'nin kaç adet olduğu ise tam olarak belli değildi. Çünkü bu sayının zaman zaman değiştiği görülmüştür.

Ashab-ı Suffe Ne Anlama Gelir?

Suffe kelimesinin gölgelik anlamına geldiği bilinir. Ashab-ı Suffe kelimelerinin anlamı da buradan gelir. Ayrıca Ashab-ı Suffe'nin Türkçeye "Gölgelikte kalan sahabeler" olarak çevrildiği de görülmektedir. Zaten Ashab-ı Suffe'nin anlamına bakarak ne olduğunu net bir şekilde anlama şansınız bulunmaktadır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!