Güncelleme Tarihi:
Asepsi, patojenlerin bir yerden uzaklaştırılmasına işlemine verilmiş olan isimdir. Tıp terimleri arasında Asepsi oldukça önemli bir yere sahiptir.
Asepsi Nedir?
Asepsi, patojenlerin konakçıdan ya da bir yerden uzaklaştırılması için yapılan işlemdir. Cerrahi müdahaleler ile enfeksiyonların önlenmesi çok fazla başarılı sonuçlar almadığından bu gibi durumlarda antibiyotik de yararlı olmaz. Bu nedenle de cerrahi işlemlerde asepsinin önemi ortaya çıkar. Asepsi işlemi ile amaç dokudaki ve derideki ya da tıbbi araçlardaki mikroorganizmaları yok etmektir.
Asepsi sıkça kullanılan ve birçok kişi tarafından duyulan bir terim olmasından dolayı merak edildiği bilinmektedir. Bu nedenle internet üzerinden hızlı bir şekilde asepsinin ne olduğunu öğrenmek ve işlem ile ilgili bilgi sahibi olmak mümkündür. Hastalıkların oluşmasına neden olan mikroorganizmaların ortamdan uzaklaştırılması olarak da tanımlanması mümkündür. Bu organizmalar bakteri, mantar ya da parazit gibi mikroorganizmalardır ve yok edilerek ortamdan uzaklaştırılması gerekir. Bu sayede kişiler sağlıklarına kavuşur. Daha çok bağışıklığın düşmesi ile bu mikroorganizmalar kişilerin vücutlarına gelir.
Neye Yarar?
Asepsi işleminin neye yaradığı ve amacının ne olduğu birçok kişi tarafından merak edilerek sık sık internetten araştırılmaktadır. Asepsi, hem canlı yüzeylerdeki hem de cisimlerdeki mikroorganizmaların sayısını azaltmak ya da yok etmek için yapılan bir işlemdir. Canlı yüzeylerdeki (doku ve deri) ya da cisimlerdeki (tıbbi ve cerrahi tüm araç geçerler) tüm mikroorganizmalar ile hastalığa sebep olabilecek mikroplar, bakteri ve mantarlar temizlenir.
Hastalığa sebep olabilecek ve insandan insana geçebilecek tüm mikroplar, bakteri ve mantarlar yok edilir ya da ortamdan hızla uzaklaştırılır. Hastalığa sebep olan ya da kişilerde enfeksiyona sebep olan mikroorganizmalar her yerdedir ve herhangi bir nesneden insanlara bulaşabildiği gibi insandan insana da kolay bir şekilde geçmektedir. Özellikle hastanelerde asepsi işlemi sık sık yapılmaktadır ve bu sayede hastalara herhangi bir enfeksiyon geçmesi önlenmektedir.
Asepsi Çeşitleri Kaça Ayrılır?
Özellikle hastanelerde enfeksiyonların önlenmesi için birçok işlem ve çalışma yapılmaktadır. Bunlardan biri de asepsidir ve kaç çeşidi olduğu da merak edilmektedir. Asepsi ikiye ayrılmaktadır. Bunlar:
Tıbbi Asepsi: Hastalık yapan mikroorganizmaların üremelerini ve aynı zamanda kişiler arasında yayılmalarını önlemek için alınan önlemlerdir. Hastalık yapan mikroorganizmalar konakçıdan çıkar ve özel yöntemler ile yok edilirler. Bu sayede mikroorganizmaların başkalarına bulaşma imkanı da yok edilir. Tıbbi asepsi tüm sağlık çalışanları tarafından kolay bir şekilde uygulanmaktadır. İhmal edilmesi hastanedeki enfeksiyon riskinin artmasına neden olabilir.
Cerrahi Asepsi: Doğumhane, yoğun bakım, ameliyathane ya da yanık servisi gibi cerrahi uygulamaların yapıldığı yerlerde kullanılır. Aynı zamanda organ nakli yapılan ve bağışıklığı düşen hastalar için de kullanılır. Tedavinin yapılacağı yer steril hale getirilir. Cerrahi asepsi tıbbi asepsiye göre daha detaylıdır.
Kuralları Nelerdir?
Asepsi işleminin bir çevreden ya da herhangi birinden patojen mikroorganizmaların uzaklaştırılması işlemi olduğu bilinmektedir. Asepsinin kuralları arasında çarşafların silkelenmemesi ve ortamın temizlenmesi, bu esnada kesinlikle toza maruz kalınmaması vardır. Hastaların öksürükleri, hapşırıkları ya da solunumları ile yüz yüze gelmemek gerekir. Malzemeler yıkanırken ya da fırçalanırken mutlaka vücuttan uzak tutulması gerekir. Temizleme işlemine de az kirli olan bölgeden başlamak ve çok kirli olan bölgeye doğru gitmek gerekir.