Arşın Ne Demek, Ne Anlama Gelir? Arşın Kelimesinin Tdk Sözlük Anlamı

Güncelleme Tarihi:

Arşın Ne Demek, Ne Anlama Gelir Arşın Kelimesinin Tdk Sözlük Anlamı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2022 18:49

Resmi şekilde metre ölçümü kabul edilene kadar kullanılan birim ölçümü arşın olarak bilinir. Osmanlı dönemi ile beraber daha önceki dönemlerde kullanılan bir ölçümdür. Peki Arşın ne demek, ne anlama gelir? Arşın kelimesi hakkında merak edilen detaylar.

Haberin Devamı

Eski dönemlerde kullanılmış olan uzunluk ölçüsü arşın anlamına gelmektedir. Özellikle cumhuriyetten sonra metre ölçümü kabulüne kadar kullanılan bir ölçü birimidir.

 Arşın Ne Demek, Ne Anlama Gelir? 

 Cumhuriyetin ilanı ile birlikte resmi açıdan metre ölçümünün kabulüne kadar kullanılan uzunluk ölçüsü arşın olarak bilinir. Metre ile arasında uzunluk açısından farklılık bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 68 cm kadar bir uzunluk yapısı bulunur. Cumhuriyet sonrası dünyaya ayak uydurmak amaçlı, metre cinsinden ölçü birimine geçildi. Resmi olarak bu geçiş gerçekleşene kadar, cumhuriyetin başlangıç dönemleri ve Osmanlı Devleti döneminde kullanılmış bir uzunluk ölçüsüdür. 

 Arşın Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı 

 Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman Arşın kelimesi, bir uzunluk ölçü birimi olarak öne çıkar. Özellikle metre uzunluk ölçüsünün resmi olarak Cumhuriyet sonrası kabulüne kadar kullanılmıştır. Uzunluk açısından metre ile birlikte kaşın arasında belli bir farklılık bulunur. Bu farklılık daha çok santimetre cinsinden ele alınır ve ifade edilir. Yani bir arşın uzunluğu 68 cm uzunluğa sahip olarak değerlendirilir. Dünya çapında metre ve benzeri ölçü uzunluk ölçüleri kabul edildiği için, cumhuriyetin ilan edilişi ile birlikte resmi olarak bu ölçü birimine geçildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!