Güncelleme Tarihi:
Özel Sanko Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Tekin Orkun Hengirmen, Ali Kağan Akbaş, Süleyman Solmaz ve Cemil Serden Şahin, felç olan arkadaşlarına yardımcı olmak amacıyla tasarladıkları robotla, 12-13 Mart'ta Viyana'da gerçekleştirilen Dünya Robot Yarışması'na katıldı.
Gaziantepli öğrenciler, 50'den fazla ülkenin 644 robotla katıldığı yarışmada, serbest kategoride dünya şampiyonu oldu.
Özellikle boyundan aşağısını hareket ettiremeyen felçli kişiler, 10. sınıf öğrencilerinin tasarladığı robot sayesinde ufak bir baş hareketiyle tekerlekli sandalyelerini istedikleri yöne hareket ettirebilecek. Vücutlarının belli bölümünü kullanabilen kişilerin de faydalanabileceği robot, onlara isteklerini, yine kafa veya tek parmakla dahi kullanılabilen joystick (kumanda kolu) aracılığıyla ekrana yazma fırsatı sunacak.
Okul müdürü Ercan Yüksel, öğrencilerinin, öğretmenleri Harun Bayseçkin ve Fatih Mehmet Günaydın danışmanlığında hazırladığı robotun, fiziksel engellilere engelsiz bir yaşam sunmayı amaçladığını söyledi.
Yarışmaya, Türkiye'den 2'si üniversite olmak üzere 6 okulun katıldığını belirten Yüksel, serbest kategoride birinciliği elde eden öğrencilerini ve öğretmenlerini tebrik etti.
Felç olan bir arkadaşlarından ilham alarak başladılar
Öğrencilerden Tekin Orkun Engirmen projeye, geçirdiği kaza sonucu felç olan bir arkadaşlarından ilham alarak başladıklarını ve uzun bir çalışmanın ardından da ufak bir baş hareketiyle istenilen yöne gidebilen bir robot geliştirdiklerini belirtti.
Süleyman Solmaz da robotun iki moddan oluştuğunu, ilkinin vücudunun belli bir bölümünü kullanabilen kişilere yönelik olduğunu belirterek "Bu modda bir joystick aracılığıyla küçük bir parmak hareketiyle robotun ekranına istediklerini yazabiliyorlar veya tekerlekli sandalyeyi hareket ettirebiliyorlar. 2. modu ise boyun altından felçli insanlar için tasarladık. Bunda da küçük kafa hareketleriyle hem isteklerini iletebiliyorlar hem de yine sandalyeyi kontrol edebiliyorlar" dedi.
Kafa hareketiyle tekerlekli sandalyeyi hareket ettirebilen tasarımlarının yarışmada jüriyi çok etkilediğini anlatan Cemil Serden Şahin de "Bu robotu engelliler için gerçekleştirdik. Biz şu an şapka kullandık. Şapkanın üzerindeki denge sensörü, küçük bir vücut hareketini bile algılayarak tekerlekli sandalyenin motorlarını çalıştırıyor. Aynı zamanda konuşamayan kişiler, yine kafa hareketleriyle LCD ekrana isteklerini yazabiliyorlar. Projemiz için patent başvurusunda bulunuldu. Robot, patenti alındıktan sonra gelecek yıllarda seri üretime geçilerek engellilerin hizmetine sunulacak. Bu da bizi çok mutlu ediyor" diye konuştu.
Ali Kağan Akbaş ise okullarında robot teknolojileri ve mekatronik üzerine dersler aldıklarını, teknoloji laboratuvarlarında öğretmenleri gözetiminde çalışmalar yaptıklarını anlattı.
Yaklaşık 3-4 aylık çalışmanın ardından robotu yaptıklarını dile getiren Akbaş, "Meksika'dan Çin'e kadar pek çok ülkenin katıldığı yarışmada ülkemizi ve kentimizi başarıyla temsil ettik. Serbest kategoride birincilik elde ettik. İstiklal Marşı'mızı dinlettiğimiz için ayrıca mutluyuz" dedi.