Güncelleme Tarihi:
Herhangi bir açıklama söz konusu olduğunda ara sözler çok sık kullanılmaktadır. Günlük hayatta pek çok kişi tarafından kullanılan ara söz sadece öğrenciler için değil gündelik yaşamda da büyük bir öneme sahiptir. Ayrıca pek çok farklı edebi eserde ara sözlere rastlamak da mümkündür.
Cümle içerisinde açıklayıcı olarak kullanılan yapılara ara söz adı verilmektedir. Ara sözler cümleden kaldırıldığı zaman herhangi bir anlatım bozukluğu yaşanmamaktadır. Aynı zamanda iki virgül veya kesik çizgi kullanılmak suretiyle cümle içerisinde bulunmaktadır. Bu sayede bir konu, durum veya olay anlatılıyor iken çok etkili bir şekilde açıklama imkanı vermektedir.
Ara söz doğrudan doğruya konuşulan veya yazılan konuyu ilgilendirmeyen dolaylı sözlerdir. Ara cümle ise birleşik ya da yalın cümlelerde anlamı daha fazla açıklamak, gerekli bir anlamı eklemek veya anlatımı daha zengin bir hale getirmek için araya girerek iki virgül veya iki kısa çizgi içinde verilen cümlelerdir.
Ara Söz Nasıl Yazılır?
Ara söz veya ara cümleler bir öğenin açıklayıcısı konumunda bulunmaktadırlar. Kendisinden önceki öğe hakkında ayrıntılı bilgiler verilmek istendiği zaman ara sözler kullanılmaktadır. Hangi öğeyi açıklıyorlar ise o öğe ile aynı görevi yüklenmektedirler.
Bunlarla birlikte ara sözlerin nasıl yazılacaklarını bilmekte dil bilgisi açısından oldukça önemlidir. Yazım hatalarının oluşmaması veya noktalama işaretlerinde bir hata yapılmaması için ara söz yazımını bilmek gerekmektedir. Ara söz genellikle iki virgül arasında yazılmaktadır. Bununla birlikte iki kısa çizgi arasında göstermek de mümkün olmaktadır. Ara cümleler de aynı şekilde yazılmaktadır. Bu nedenle ara söz veya ara cümle yazılışı iki virgül arası veya iki kısa çizgi arasına yazılmaktadır.
Ara Söz ve Ara Cümleler Nasıl Kullanılır?
Ara söz ve ara cümlelerin kullanımı oldukça önemlidir. Ara söz ve ara cümleler iki kısa çizgi veya iki virgül arasında kullanılmaktadır. Ara söz veya ara cümlelerin kullanımı ile ilgili örnekleri şu şekilde verebiliriz:
- Ömer Seyfettin edebiyatımızın en iyi öykücüsü, eserlerinde yaşadığı topluma yabancı kalmamıştır.
Bu örnekte ara söz '' Edebiyatımızın en güçlü öykücüsü'' olmaktadır. Ara sözdeki bilgi cümle içerisinde verilmek istendiği için açıkladığı öğeden hemen sonra gösterilmiştir.
- Kitap Fuarı geçen yaz maalesef katılamamıştım, bu yıl da İstanbul'da kitap şölenine dönüştü.
Bu cümlede ara cümle kullanılmıştır. Ara cümle '' Geçen yaz maalesef katılamamıştım'' olmaktadır. Ara söz gibi ara cümle de yazarın bir düşüncesini ekleme isteğinden ortaya çıkmıştır.