Güncelleme Tarihi:
Antropometri, insanın vücut ölçüleri ile ilgilenen tekniktir. Atropometri Yunanca anthropo ve metrikos sözcüklerinden türetilmiş ve insan ölçme anlamına gelen bir kelimedir.
Antropometri, Yunanca bir kelimedir. Yunanca anthropo (insan) ve metrikos (ölçme) sözcüklerinden meydana gelmiştir ve insan ölçme anlamına gelir. İnsan vücudunu ölçen bir teknik olan Antropometri bireylerin ya da grupların farklı etkilerden dolayı benzerliklerini ve farklılıklarını ölçer. Coğrafi bölge, anatomi ve meslek grupları tarzındaki benzerlikleri ve farklılıkları saptayarak insan kitlesine uygun bir tasarım yapılmasını sağlar. Bu tasarımlar yapılırken vücut hareketsizdir ve belirli bir standartlardadır.
Antropometrik ölçüm esnasında standartlaşmış bir takım referans noktaları mevcuttur. Bu noktalar göğüs çizgisi, tepe noktası, ayak tabanı, ayak bileği kesiti, dizkapağı altı, dizkapağı üstü, kalça çizgisi, bel çizgisi, ön boyun üstü, ön boyun altı, alt çene ucu, şakaklar, kasların simetri merkezi, başparmak başlangıcı, el başlangıcı, bilek kesiti, dirsek, maksimum pazu kesiti, arka kol başlangıcı, omuz ortası, omuz başı, yan boyun başlangıcı, ense kökü ve yedinci boyun omurudur. Vücudun sabit noktaya göre dönme, uzanma ve eğilme gibi hareketler yaparak ulaşabileceği mesafeler ölçülür ve bu ölçüm esansında da çevresel faktörlerin dağılımları incelenir. Yapısal bir vücut ölçüsü alınırken dikkat edilmesi gereken unsurlar çıkıntılar, kalınlıklar, düşüklükler, eğrisel uzunluklar, çevresel uzunluklar, uzunluklar, derinlikler, genişlikler ve yüksekliklerdir. Antropometri çeşitleri arasında statik antropometri ve dinamik antropometri bulunmaktadır.
Statik Antropometri insanın vücudunu sabit tutarak statik pozisyonda elde edilebilen tüm ölçümleri yapan bir çeşittir. Dinamik Antropometri ise iş ortamlarında ya da endüstri alanında sürekli değişim halindedir. Bir iş yapan kişinin kollarının ve bacaklarının hareket etmesi ya da bir yere uzanması ile dinamik ölçüleri belirleyen bir insan ölçümüdür.
Ergonomi Arasındaki Fark ve İlişkisi Nedir?
Antropometri, bireylerin vücut ölçülerini belirlemektedir. Ergonomi ise incelenmiş olan bu vücut ölçülerinin çevre ve makineler ile uyumunu inceler. Bundan dolayı Ergonomi ve Antropometri birbiri ile ilişki olan inceleme alanlarıdır. Ergonomi bir inceleme yaparken Antropometri inceleme sonuçlarını kullanılır ve bu sonuçları dikkate alır. Antropometri insanların kullanması için uygun ürünler üretilmesini amaçlar ve ergonomi de bu ürünlerin insanlar ile uyumlu olup olmadığını inceler. Birçok ürün tasarımı ve ürün üretimi esnasında antropometri ve ergonomi birlikte çalışır. Bu sayede bir ürün üretilirken insan bunu nasıl kullanabilir, ne kadar yararlı olur bu sonuçlar incelenir ve buna göre bir üretim planı çıkarılır.
Nerelerde Kullanılır?
Antropometrinin nerelerde kullanıldığı ve ne işe yaradığı birçok kişi tarafından merak edilerek araştırılan bir konudur. Antropometri, insanların fiziksel özelliklerini belirlemek için yapılan ölçümlerdir. Bu yöntemde temel olarak kişilerin hareket sınırları, hareket güçleri, vücut ölçüleri ve kişilerin ağırlıkları alınır. Antropometri statik ve dinamik olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Statik antropometrik ölçümler iş yerlerinde insanlar tarafından kullanılmakta olan sandalye, masa, dolap ya da askerde kullanılan kask, eldiven ya da miğfer tasarımlarında kullanılır. Dinamik antropometri ise hareket halinde alınan ölçümlerdir. Bu nedenle de iş yerlerinde hareketleri, eğilmeleri ve dönme ya da kaldırma gibi hareketleri değerlendirir. İnsanların kullandığı birçok ürünlerin üretimlerinde bu ölçümler dikkate alınır ve buna göre ürünler üretilir.