Güncelleme Tarihi:
Sporcuların sağlıklı bir şekilde çalışmalarını sürdürebilmesi için antrenman büyük öneme sahiptir. Tabii aynı zamanda yaşam içerisinde düzenli bir hayat elde edebilmek için de farklı konular üzerinden antrenman ele alınmaktadır. Hatta halk arasında ‘antrenmanlı olmak’ diye bir kelime grubu dahi bulunur. Yani sadece spor değil aynı zamanda hayatın her alanında hazır olmak şeklinde ifade etmek mümkün.
Antrenman Nedir?
Antrenman aynı zamanda İdman olarak bilinir ve özellikle sporcular adına bir tanımı bulunmaktadır. Yöntemli bir şekilde çeşitli fiziksel hareketler yaparak, ölçülü ve düzenli çalışmalar eşliğinde, kişinin seçmiş olduğu spor dalında kendini hazırlamasıdır. Aynı zamanda egzersiz olarak da bilinen bu çalışmalar, vücudun herhangi bir spor dalı ya da değişik çalışmalar için hazır hale gelmesine olanak verir. Herhangi bir alanda arzu edilen düzeye ulaşmak için gerçekleştirilen sistematik alıştırma şekilde de anlatmak mümkün. Özellikle Türkçede spor müsabakalarına hazırlanmak için kullanıldığını dile getirmek gerekir.
Antrenman Çeşitleri Nelerdir?
Birbirinden farklı spor dallarına göre amaca bağlı olarak günümüzde birçok değişik antrenman çeşidi bulunmaktadır. O yüzden en çok merak edilen konular içerisinde antrenman çeşitleri geliyor. Tabii ele alınacak olan her antrenmanın mutlaka belli bir program ve uzman çerçevesinde yapılması büyük öneme sahiptir. Aksi takdirde arzu edilen seviyeye gelme durumu mümkün olmaz ve hatta ciddi sakatlıklar da meydana gelebilir. Antrenman yapmaya yeni başlayanlar ile profesyoneller üzerinden bu Aralık kapsamında birçok farklı antrenman çeşidi bulunur.
- İnterval antrenmanı
- Farklet antrenmanı
- Tempo antrenmanı
- Tepe antrenmanı
- Uzun koşu antrenmanları
- Drill antrenmanları
- Jogging
- Recovery (Rahatlama) koşusu
Yukarıda verilen her bir antrenman çeşidi amaca ve kişinin fiziksel yapısına bağlı olarak ele alınmaktadır. Böylece hem zihinsel hem de fiziksel olarak, yukarıda verilen antrenmanlar yapıldığında istenilen noktaya gelme şansı elde edilmektedir. Tabii kurallara uygun biçimde gerçekleştirilmesi, sağlıklı bir yaşam konusunda en önemli hususlar arasında geliyor.
Antrenman İlkeleri Hakkında Bilgi
Günümüzde antrenman aynı zamanda bir bilim olarak ele alınmakta ve aşamalı bir süreç doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Özellikle gözlemler ve çok yönlü araştırmalar ile uygulamalar üzerinden ele alınır. Bu bağlamda sosyolojik ve psikolojik ile fizyolojik olarak önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda arzu edilen gelişimi sağlamak için bilimsel ve pedagojik ilkelere dayandığını söylemek mümkün. Sporcunun en yüksek verimi alabilmesi için, planlı bir şekilde bedensel ve ruhsal çalışmalar bütünü antrenman yapısını ilkelerine oluşturur. Teknik ve taktik beceriler, fizik ve moral güç ile beraber psikolojik yüklenmeler en üst seviyeye getirilmeli ve düzenlenmelidir. Bu doğrultuda uzmanlara göre antrenman ilkeleri şu şekilde ele alınmaktadır;
- Modelleme
- Antrenmana bilinçli ve aktif katılım
- Antremanda çeşitlilik sağlama
- Branşlama
- Çok yönlü gelişim
- Optimal yükleme
- Bireyselleşme
Her birinin antrenman ilkeleri konusunda belli bir görevi ve tanımı bulunmaktadır. Bu tanım genel olarak sporcuyu başarıya ulaştırmak ve arzu edilen yüksek verimi elde etmektir.
Antrenman Ne İçin Yapılır?
Genel olarak aslına bakılırsa antrenman dendiği akit sporcular için olduğu düşünülür. Ancak sadece sporcular için değil zihinsel ve fiziksel olarak kendini zinde tutmak isteyenler için de öne çıkar. Böylece yalnızca fiziksel güç ya da zindelik değil, aynı zamanda günlük yaşama odaklanma noktasında da hazır bulunma üzerine ele alınır.