Güncelleme Tarihi:
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından binalarda enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik hazırlanan proje kapsamında, Ankara’da yenilenebilir enerjinin kullanılacağı teknik ve endüstri meslek lisesi yapılacak. Binada otomasyon ile kontrol yapılacak, güneş sistemleri bulunacak, solar termal sistemlerle sıcak su sağlanacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile TOKİ Başkanlığı işbirliğiyle Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından ‘Binalarda Enerji Verimliliğinin Artırılması Projesi’ uygulanıyor.
Küresel Çevre Fonu tarafından desteklenen proje kapsamında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı için sürdürülebilirlik prensibiyle bütünsel bina tasarımı yaklaşımı çerçevesinde 3 bina tasarlanacak.
Binaların tasarımını gerçekleştireceklerin belirlenmesi amacıyla BM Kalkınma Programı tarafından açılan ihale sonuçlandı, kazanan firmayla sözleşme imzalandı. Proje ile binalarda sürdürülebilir bina çözümleri, enerji verimliliği, enerji yönetimi gibi konularda kapasitelerin geliştirilmesi hedefleniyor. Firma tarafından yapılacaklarla ilgili raporlar sunulurken Milli Eğitim Bakanlığı, rapora ilişkin görüşünü bildirdi. Binaların tasarımı ve ihale dokümanlarının hazırlanmasının bu yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.
Milli Eğitim Bakanlığı için yapılacak binaya yönelik İl Genel Meclisi kararıyla Etimesgut İlçesi’nde yer tahsisi yapıldı. Burada yapılacak meslek lisesinde atölyeler, derslikler, 100 kişilik pansiyon ve spor salonu sürdürülebilir teknolojiler ve yenilenebilir enerji dikkate alınarak inşa edilecek. Bina aynı zamanda içinde yenilenebilir enerji teknolojileri alanında eğitim-öğretim gören öğrenciler için eğitim aracı olacak. Aynı zamanda öğretmenlerinin eğitimi için ulusal ve uluslararası eğitim merkezi olarak da kullanılacak.
Okulun adının ‘Eryaman Cezeri Yeşil Teknoloji Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’ olması planlanıyor. Söz konusu okul için tasarlanıp uygulanacak olan bu yapı, yurt genelinde tekrarlanarak uygulanabilecek örnek bir okul binası olarak tasarlanıyor.
Binanın özellikleri
Okul estetik, sürdürülebilir, basit, kalıcı, esnek, erişilebilir, kullanıcı dostu ve örnek olacak. ‘Enerji verimli’ okulla ısıtma ve soğutma yükleri azaltılacak, yenilenebilir enerji kaynakları kullanılacak, enerji verimliliği yüksek mekanik ve havalandırma stratejilerini uygulanarak enerji tasarrufu, öğrencilerin ve öğretmenlerin konforları da maksimum düzeyde sağlanacak.
Binada yüksek izolasyon yapılacak ve ısı kaybı en aza indirilecek, yenilenebilir enerji kullanılacak, otomasyon ile kontrol yapılacak. Güneş sistemleri bulunacak, sıcak su solar termal sistemlerle sağlanacak, binalar düşük karbon ayak izi bırakacak.