Analog organ nedir, hangi sınıflandırmada kullanılır? Homolog organ ile arasındaki farklar nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Analog organ nedir, hangi sınıflandırmada kullanılır Homolog organ ile arasındaki farklar nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2022 18:33

Kökeni değişik olmasına rağmen görevleri de aynı olan organlara analog organ adı verilir. Yani yapısal olarak aynı göreve ve işleyişe sahip olan organlardır. Canlılara bağlı belli başlı bazı analog organlar vardır. Analog organ nedir? Hangi sınıflandırmada kullanılır ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

İnsan ya da hayvanlarda ve pek çok farklı tür için ortak olan belli başlı bazı organlar vardır. Bu organların görevlerine bağlı olarak da bazı değişiklikler ortaya çıkar.

 Analog Organ Nedir?

 Kökenleri birbirinden farklı olmasına rağmen görevleri aynı olan organlara ise, analog organ adı verilir. Yani yapısal olarak aynı göreve ve işleyişe sahip olan organlardır. Vücudun ihtiyacı olan desteği sağlar ve bu destek insan ya da hayvan türleri arasında görev bakımından benzerlik gösterir. Ama yapısal olarak fiziki bakımdan ele alındığında, birbirinden çok büyük farklılıklar gösteren bazı tasarımlardır. Yine de bütün canlılar dünya üzerinde yaşadığı için, bu analog organlar aynı görev için destek verir.

 Hangi Sınıflandırmada Kullanılır?

 Canlılar belli bir düzene ve kurala göre sınıflandırılır. Canlılar için yapılan bu sınıflandırmalar ise, değişik özelliklere bağlıdır. Canlılar alemi oldukça büyük bir sınıftır ve bu sınıfın rahat bir şekilde incelenmesi çok önemlidir. Ampirik sınıflandırmada ise, dış görünüş ve morfolojiye bakarak sınıflandırma yapılır. Bu sınıflandırmanın temeli organların dışarıdan aldığı bazı işlevlerdir. Buna göre de iki tür organ tanımı karşımıza çıkıyor. Bu organ tanımlarına göre ise:

Haberin Devamı

Analog Organ: Kökenleri farklı ama işlevi aynı olan organlara verilen isimdir. Örnek olarak da, serçe kanadı ve yarasa kanadı verilebilir. Bu iki organ ise, birbiri ile aynı işlevini yerine getirse bile organları ve sistemleri farklı hayvan üzerindedir. Bu nedenle de analog organ ismi ile bilinir.

Homolog Organ: Kökenleri aynı ama görevleri birbirinden farklı olan organlardır. Bu organların işleyişi ise filogenetik ismi verilen sınıflandırmaya tabidir. Burada bilinen, yapı, protein dizilimi ve morfoloji, Embriyonik gelişim gibi faktörler bulunur. Örnek olarak, balık yüzgeci ve insan kolu homolog organa verilecek olan en güzel örnekler arasında yer alır. Bu durumda morfolojik ve yapısal farklılıklara da çok dikkat edilir.

Homolog Organ ile Arasındaki Farklar Nelerdir?

 Analog organ ile homolog organın kökeni birbirinden ayrıdır. Analog organ, kökenleri farklı olmasına rağmen yaptığı görevler aynı olduğu için benzer şekil alan organlardır. Homolog organlar ise, kökenleri aynı olmasına rağmen gerçekleştirdikleri görevler farklı olduğu zaman faklı şekil alan organlara denir. Bu organlar hem köken hem de işlev bakımından birbirinden farklıdır.

Haberin Devamı

 Homolog organlar doğal sınıflandırma bakımından oldukça önemlidir. Analog organlar ise doğal sınıflandırmada bir önem taşımaz. Homolog organ sayısının giderek artması, akraba olma olasılığını da artırır. Yunusun ön yüzgeçleri ve atın ön ayakları, kedi bacağı ve insan kolu, balina yüzgeci ve yarasa kanadı homolog organlar olarak bilinir. İnsan ayağı, kuş kanadı, kartal kanadı, karınca ayağı, sinek kanadı ve kelebek kanadı ise analog organlara örnek olarak gösterilebilir.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!