Anadolu liselerinde binlerce kontenjan boş

Güncelleme Tarihi:

Anadolu liselerinde binlerce kontenjan boş
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2013 09:19

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Milli Eğitim Bakanlığı liselere öğrenci yerleştirmede sınıfta kaldı. Hem liselere geçişi zorunlu kıldı, hem de Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonrası liselere yerleştirmede binlerce kontenjan açığını görmezden geliyor.

Haberin Devamı

Genel liseler kaldırıldı kaldırılmasına ama daha çok öğrencinin Anadolu liselerine girmesini sağlamak yerine, boş kalan kontenjanlarla yeni öğretim yılına başlaması planlanlanıyor. Okulların açılmasına iki hafta gibi bir zaman kaldı. Bu konuda tek bir adım atılmıyor.
Bu yıl sınav bilgilerini saklayan Bakanlık, okulların kontenjan açıkları konusunda da hiçbir açıklama yapmıyor. 1 milyonu aşkın adayın girmek için yarıştığı bu okullarda binlerce kontenjan açığı büyük haksızlık. Bazı gözde okullarda, eğer bu açıklar kapatılmazsa, bir ya da iki sınıf kapatılarak yeni eğitim dönemine başlanacak.
Size birkaç örnek vereyim. Türkiye’nin önemli liselerinden biri olan Kabataş Lisesi’nde 36 ğrencilik açık var. Yani bu sayı bir sınıf demek. Kadıköy Anadolu Lises’nde 50, Türkiye’nin en yüksek puanlı okullarından biri olan İstanbul Lisesi’nde 12 öğrenci olmadan yeni öğretim yılına başlanacak. Oysa bunlara bir gün ön kayıt, bir gün kesin kayıt hakkı verilse bu kontenjanlar dolsa fena mı olur? Anlayacığınız un var, yağ var, ama helva yapan yok.

Haberin Devamı

SINIF, ÖĞRETMEN, ÖĞRENCİ VAR, YERLEŞTİREN YOK

Kapıda buralara girmeyi bekleyen binlerce öğrenci, hazır sınıf ve öğretmen var ama bunları biraraya getirecek sistem yok. Dahası buna kafa yoran da yok.
Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği de buna isyan ediyor. Geçen yıldan itibaren özel okullara kayıt yapılan öğrencilerin e-okul sistemine işlenmesi talep edilmesine rağmen sistem kurulmadı. Özel okullara kayıt yapan bazı veliler, resmi okullarda da kayıtlarını muhafaza ederek yedekteki öğrencilere sıra gelmesini engelliyor. Dernek de işte bu yüzden “Sıkça dile getirildiği gibi okullarda boş kontenjan olmasının nedeni sadece özel okullar değildir. Ücretsiz bir okulun neden boş kaldığının çok iyi düşünülmesi gerekir” diyor.
Dernek, “Dünyanın hiçbir yerinde devlet, özel okulların kayıtlarına bu derece müdahale etmez ve etmemelidir. Ama eğer özel okulları seçecek tüm öğrencilerin okul ücretleri devlet tarafından tamamıyla karşılanacaksa, özel okullar aynı listede tercih yapılmasına hazırdır. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği olarak hiçbir öğrencinin kaliteli eğitim fırsatından mahrum kalmasını istemeyiz. Sınavla öğrenci alan resmi okulların kayıt süreci bu okullar tamamen dolana kadar uzatılmalıdır. Özel okullara kayıt yapan öğrencilerin resmi okullardaki kayıtlarının anında silinmesi sağlanarak, bekleyen öğrencilere fırsat yaratılması da sağlanmalıdır” dedi.
Bakınız Anadolu liselerinde boş kalan kontenjanlara. Hadi özel okulları anlıyorum, parası olan gönderiyor. Ya devletin parasız okullarına ne demeli? Tekrarlamakta yarar görüyorum. Buradaki açık kontenjanlarla yeni öğretim yılına başlanması büyük haksızlık. Bakın herkesin girmek için yarıştığı okullardaki açıklara kararı siz verin.

İstanbul Lisesi: 204 kontenjandan 12 açık var.
Kabataş Erkek Lisesi: 136 kontenjanın 36’sı açık.
Kadıky Anadolu Lisesi: 340 kontenjandan 50 açık var.
Cağaloğlu Anadolu Lisesi: 204 kontenjandan 31 açık var.
Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi: 170 kontenjandan 44 açık var.
Atatürk Anadolu Lisesi: 238 kontenjandan 37 açık var.
Nişantaşı Anadolu Lisesi: 102 kontenjandan 46 açık var.
Korkmaz Yiğit Anadolu Lisesi: 102 kontenjandan 16 açık var.
Nuri Akın Anadolu Lisesi: 204 kontenjandan 16 açık var.
Beşiktaş Anadolu Lisesi: 238 kontenjandan 35 açık var.
Rotary 100. Yıl Anadolu Lisesi: 136 kontenjandan 13 açık var.
Florya Tevfik Ercan Anadolu Lisesi: 204 kontenjandan 16 açık var.
Şişli Anadolu Lisesi: 170 kontenjandan 34 açık var.
Hayrullah Kefoğlu Anadolu Lisesi: 204 kontenjdan 29 açık var.
Ataköy Cumhuriyet Anadolu Lisesi: 204 kontenjandan 15 açık var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!