Güncelleme Tarihi:
Ortaöğretim düzeyinde eğitim-öğretim veren kurumlar içinde en büyük grubu genel liseler oluşturuyor. Türkiye’de lise düzeyinde eğitim veren 2639 okulun 1722’sini, yani yüzde 65’ini, genel liseler kapsıyor. Ilköğretimi bitiren öğrenciler, sınavla öğrenci alan herhangi bir liseyi kazanamazlarsa üzülmesin. OKS ile öğrenci alan, ancak özel giriş şartları olan okullar da bulunuyor. Bu okullardan mezun olanlar kısa sürede meslek sahibi olup, iyi maaşlarla işbaşı yapabiliyorlar. Işte onlardan bazıları.
Meslek eğitiminin verildiği okullarda okutulan alan ve dallar
Bilişim Teknolojileri
Meslek dalları: Bilgisayar teknik servisi, ağ işletmenliği, veri tabanı programcılığı, web programcılığı.
Çalışılabilecek sektörler: Bilgisiyar teknik servisi hizmeti veren bilgisayar firmaları ile kamu kurum ve kuruluşlarında, ağ kurulum hizmeti veren ya da bu hizmete ihtiyaç duyan firmalarda.
Denizcilik
Meslek dalları: Gemi yönetimi, makine zabitliği, gemi elektroniği ve haberleşme, yat kaptanlığı, balıkçı gemisi kaptanlığı, su ürünleri üretimi.
Çalışılabilecek sektörler: Gemiler, denizcilikle ilgili kuruluşlar, su ürünleri üretim çiftlikleri.
Eğlence Hizmetleri
Meslek dalları: Animatörlük, çocuk animatörlüğü.
Çalışılabilecek sektörler: Animasyon bölümleri, çocuk kulüpleri, organizasyon şirketleri.
Elektrik-Elektronik Teknolojisi
Meslek dalları: Bobinajcılık, büro makineleri teknik servisi, elektrikli ev aletleri teknik servisi, elektrik tesisatları, elektromekanik taşıyıcılar, görüntü ve ses sistemleri, güvenlik sistemleri, haberleşme sistemleri, otomasyon ve yüksek gerilim sistemleri.
Çalışabilecek sektörler: Elektrik makineleri bobin sarım atölyeleri, televizyon ve radyo tamir atölyeleri, endüstriyel fabrikalar, seslendirme ve ışık sistemleri teknik servisi, güvenlik sistemleri teknik servisleri, asansör ve yürüyen merdiven teknik servisleri.
Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri
Meslek dalları: Kuaför, güzellik uzmanı, vücut bakımı ve masaj elemanı.
Çalışılabilecek sektörler: Bayan ve erkek kuaförleri, güzellik salonları, masaj salonları, kaplıca banyo tesisleri, TV kanalları, tiyatro salonları, sinema stüdyoları, kozmetik imalatçılar, SPA, terapi ve bakım merkezleri, spor merkezleri.
Gıda Teknolojisi
Meslek dalları: Gıda laboratuvar teknisyenliği, süt ve süt ürünleri operatörlüğü, hububat operatörlüğü, çay üreticiliği, sofralık zeytin ve sebze-meyve operatörlüğü.
Çalışılabilecek sektörler: Kamu ve özel laboratuvar, kalite kontrol laboratuvarları, süt ürünleri işletmeleri, çay üretimi yapan işletmeler.
Pazarlama ve Perakende Sektörü
Meslek dalları: Satış elemanı, sigortacılık, emlak komisyonculuğu.
Çalışılabilecek sektörler: Tüm sektörlerin satış birimleri ve depoları, sigorta şirketleri ve acenteleri, emlak şirketleri ve acenteleri.
Sağlık Meslek Liseleri
Meslek dalları: Ebelik, hemşirelik, sağlık memurluğu, radyoloji teknisyenliği, anestezi teknisyenliği, acil tıp teknisyenliği, laboratuvar, diş protez ve ortopedi teknisyenliği, tıbbi sekreterlik.
Meslek liseleri
Anadolu Meslek Liseleri: Bu okulların plastik sanatlar, tekstil, grafik tasarım, seramik, resim, iç mekan tasarımı, restorasyon bölümlerine girecek öğrencilerin, ilköğretim okulu 6 ve 7’nci sınıflarda resim derslerinden en az "iyi" almış olması gerekiyor.
Anadolu Ticaret Meslek Liseleri: Turizm, Anadolu otelcilik ve turizm meslek liseleri, Anadolu iletişim meslek liseleri bu alan içinde bulunuyor.
Anadolu Kız Meslek Liseleri: Alınacak öğrencilerin fiziki durumunun bu alanlarda görev yapmaya uygunluğunu tesbit etmek amacıyla mülakat yapılıyor. Mülakata okul kontenjanının 3 katı kadar öğrenci çağrılıyor. Ağırlama gıda ve gıda teknolojisi, seyahat acenteliği meslek liseleri de bu kategoride yer alıyor.