ALFRED NOBEL FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN  Ödüllerin arkasındaki adam 9..." />ALFRED NOBEL FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN  Ödüllerin arkasındaki adam 9..." />

Alfred Nobel

Güncelleme Tarihi:

Alfred Nobel
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 26, 2007 06:26

Haberin Devamı

ALFRED NOBEL FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN 

 

Ödüllerin arkasındaki adam

 

9 yaşında iken ailesi ile birlikte Rusya’ya gitti. Burada kardeşleri ile birlikte özel öğretmenlerden insanlık ve tabii bilimler eğitimi aldı. Geleceğini vermek Nobel için geçici bir heves değildi. Faaliyetlerinin esasını teknolojik araştırmacı ve mucit olarak bilim teşkil ediyorsa da, edebiyattan entelektüel bir zevk alıyordu.

 

21 Ekim 1833’te Isveç’inÂStockholm ÅŸehrinde oturan bir ailenin, ileride ünlü bir bilim adamı, mucit, iÅŸ adamı ve Nobel Ödüllerinin kurucusu olacak bir oÄŸlu dünyaya geldi. Babasının adı Immanuel Nobel, annesinin adı Andriette Ahlsell Nobel’di. OÄŸullarının adını Alfred koydular.

 

Haberin Devamı

Babanın işleri kötüye gidip, işyerini kapatmak zorunda kaldığı yıl Alfred dünyaya geldi.

 

1837 yılında, Immanuel Nobel işini başka bir yerde sürdürmeye karar vererek, Finlandiya ve Rusya’ya gitmek üzere yola çıktı. Alfred’in annesi Stockholm’de kalarak ailesine bakacaktı. O sıralar Alfred’in kendinden büyük iki kardeşi vardı, biri 1829 yılında doğan Robert, diğeri ise 1831 yılında doğan Ludvig. Varlıklı bir aileden gelen Andriette Nobel, bir bakkal dükkánı açtı.

 

AİLE RUSYA’YA GİDİYOR

 

Bir süre sonra Immanuel Nobel'in Rusya’daki St. Petersburg ÅŸehrindeki iÅŸi iyi gitmeye baÅŸladı. Kendisi Rus ordusuna teçhizat saÄŸlayan bir mekanik atölyesi açmıştı. Ayrıca Rus Çarını ve generallerini deniz mayınlarının kullanımı ile düşmanın St. Petersburg ’a hücum veÂistila etmesinin engellenebileceÄŸi hususuna inandırdı. Mayınlar Ingiliz Kraliyet Donanmasının 1853/1856 yılları arasında olan Kırım Savaşı sırasında St. Petersburg’u bombalama menziline girmelerini önledi.

 

Haberin Devamı

Rusya’daki bu başarısı ile Immanuel 1842 yılında ailesini St. Petersburg’a getirebildi. Ailenin 1843 yılında Emil adında başka bir çocukları dünyaya geldi.

 

Dört kardeÅŸe birinci sınıf eÄŸitimi özel öğretmenler vasıtasıyla verildi. Ders müfredatları tabii bilimler, dil ve edebiyattı. Alfred 17 yaşında Isveç, Rus, Fransız, Ingiliz ve Alman dillerinde konuÅŸabiliyor ve yazabiliyordu.Â

 

Alfred en çok edebiyat, kimya ve fiziğe ilgi duyuyordu. Babası oğlunun kendisinin yapmış olduğu aşamaları izlemesini istiyordu ve oğlunun şiire duyduğu ilgi onu memnun etmiyordu. Oğlunu Kimya Mühendisi olması için yurtdışına gönderdi.

 

Alfred Paris’te ünlü kimyager Profesör T. J. Pelouze’ un laboratuarında çalıştı. Burada adı Ascanio Sobrero olan genç bir Italyan kimyageri ile tanıştı.ÂSobrero üç yıl önce yüksek bir patlayıcı sıvı olan Nitrogliserini bulmuÅŸtu. Bu maddenin pratik kullanımının çok tehlikeli olduÄŸu düşünülmüştü.

 

Haberin Devamı

Alfred nitrogliserine çok ilgi duymuştu ve bunun yapı işlerinde emniyetli bir şekilde nasıl kullanılabileceğini düşünmeye başlamıştı. Eğitimi bitip, Rusya’ya döndükten sonra babası ile birlikte nitrogliserini ticari ve teknik açıdan yararlı bir patlayıcı haline getirmek için çalışmalara başladı.

 

Kırım Savaşı sona erdikten sonra Alfred’in babasının iÅŸleri kötüye gitmeye baÅŸladı. Bunun üzerine Isveç’e geri dönmeye karar verdi. Alfred’in büyük kardeÅŸleri Robert ve Ludvig Rusya’daÂkalarak aile iÅŸinden kalanları kurtarmaya çalıştılar. BaÅŸarılı da oldular ve Rusya’nın güneyinde bir petrol endüstrisi kurmaya gittiler.

 

Nobel Ailesi 1863 yılında Isveç’e geri döndükten sonra, Alfred nitrogliserini güvenli bir patlayıcı haline getirme işine yoğunlaştı. Ne yazık ki yapılan deneyler kazalara neden olup, aralarında Alfred’in genç kardeşi Emil de olmak üzere birçok kişinin ölümüne neden oldu. Isveç hükümeti bu deneylerin Stockholm il sınırları dahilinde yapılmasını yasakladı.

 

Haberin Devamı

Alfred pes etmedi ve deneylerini MŠlaren gölünde mavna veya düz zeminli tekneler üzerinde sürdürmeye devam etti. 1864 yılında nitrogliserinin büyük oranlarda üretimine başladı, ancak ürünü muhtelif katkılarla daha emniyetli hale getirme işine son vermedi.

 

ALFRED DİNAMİT’İ BULUYOR İÇİN TIKLAYIN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!