Güncelleme Tarihi:
22 Kasım sonbahar dönemi ALES sonuçları sorgulama ve öğrenme rehberi sayesinde adaylar, ALES 2015 2.Dönem sınav sonuçlarını öğrenebilirler.
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı olan ALES, her yıl içerisinde Sonbahar ve İlkbahar dönemi olmak üzere 2 dönemde gerçekleştiriliyor. ALES 2015’in 2. Dönem sınavı 22 Kasım 2015 tarihinde yapılmıştı.
Sınava katılan öğrencilerin sınav sonrası merak ettikleri soru ise ‘’ALES Sınav Sonuçları ne zaman açıklanacak?’’ oldu. Sınava giren adayların heyecanla bekledikleri cevap 10 Aralık tarihinde ÖSYM’nin yaptığı resmi açıklama ile geldi ve ALES sınav sonuçları açıklandı.
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, çevirmen ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan eğitime giriş, yurtdışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adaylar, okutman ve uzman seçiminde ilgili kurumlar tarafından kullanılıyor.
Peki; ALES sonuçları nereden öğrenilecek? ALES sonuçlarını öğrenmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
ALES 2015 SONUÇLARI SORGULAMA VE ÖĞRENME EKRANI
ALES SINAV SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLİR?
Sınava giren adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik/Y.U. Numaraları ve şifrelerini kullanarak ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet sitesinden öğrenilebilecekler. ÖSYM adaylara sonuç belgesi göndermeyecek. ÖSYM internet sitesindeki duyurular ve sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir.
Adaylar sonuç belgelerini doğrulamak için “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işleminden faydalanabilirler ve doğrulama yapmak için Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmında bulunan ‘’Sonuç Belgesi Kontrol Kodu’’ basma işlemini yapabilirler. Söz konusu işlem https://sonuc.osym.gov.tr üzerindeki Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından yapılabilmektedir.
ALES SINAVI NASIL DEĞERLENDİRİLİYOR?
Adayların çoktan seçmeli sorulardan oluşan testleri çözdükleri bu sınavın cevap anahtarları ÖSYM’de bulunan optik okuyucular tarafından okunuyor ve bilgisayar ortamında değerlendiriliyor.
Adayların test sorularına verdikleri cevaplar, doğru ve yanlış olmak üzere 2 türde toplanıyor, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde ediliyor.
Sınavı geçerli olan adayların her test için aldıkları ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı olacak şekilde hesaplanarak ham puanlar, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülüyor. Bu sayede her adayın Sayısal-1, Sayısal-2, Sözel-1 ve Sözel-2 standart puanları hesaplanmış oluyor.
Ağırlıklı Puan (AP) hesaplamasında testlerin ağırlıkları aşağıdaki tabloda gösterildiği gibi olmaktadır.
Sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olarak adlandırılan ağırlıklı puanlar (AP) ise bu standart puanlar kullanılarak hesaplanıyor.