2017 ALES başvurusu nasıl yapılır? ALES sınav ücreti ne kadar ve nereye yatırılacak?

Güncelleme Tarihi:

2017 ALES başvurusu nasıl yapılır ALES sınav ücreti ne kadar ve nereye yatırılacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2017 21:21

2017 ALES başvurusunun nasıl yapılacağı binlerce Üniversite mezunu öğrenci tarafından merak konusu oldu. Üniversite mezunu birçok öğrenci akademik kariyerlerini ilerletmek amaçlı girecekleri ALES sınavı için son araştırmalarını yapıyorlar. ALES başvuruları 15 Mart Çarşamba günü müracaatta bulunmak isteyen adayların erişimine açıldı. Üniversite mezunu birçok kişi bir yandan da ALES sınav ücretlerinin ne kadar olduğunu ve nereye yatırılacağını merak ediyorlardı. Peki, 2017 ALES başvurusu nasıl yapılır? ALES sınav ücreti ne kadar ve nereye yatırılacak?

Haberin Devamı

ALES başvurusu ile yüksek lisans hayallerini gerçekleştirmek isteyen adaylar, ÖSYM internet sitesi üzerinden işlemlerini gerçekleştirebilecek. ALES başvuru ücreti konusunda da araştıma yapan adaylar, sınav ücretinin nereye yatırılacağını araştırmaya devam ediyor. İşte, ALES başvuru ücretleri hakkında detaylar ve hangi bankaya yatırılacağının bilgileri

ALES başvuruları 15 Mart Çarşamba günü müracaatta bulunmak isteyen adayların erişimine açıldı. Dokuz gün sürecek olan başvurular 23 Mart Perşembe günü sona erecek. 90 TL olarak belirlenen ücret, son gün 23.59'a kadar ödenebilecek. İşte, ALES başvuru süreciyle ilgili detayları!

BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Başvurular elektronik ortamda alınacaktır.

Bu konuda adayların izleyeceği yol aşağıda maddeler hâlinde açıklanmıştır:

Haberin Devamı

a) Kılavuz ile Aday Başvuru Formunun edinilmesi: Sınava katılmak isteyen adaylar, 2017-ALES Başvuru Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna, başvuru süresi içinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilirler. Kılavuzun dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.

b) Başvuruların nasıl yapılacağının belirlenmesi

* ÖSYM Merkezi kayıtlarında geçerli bir fotoğrafı (*) bulunmayan adaylar; başvurularını diledikleri bir başvuru merkezi aracılığıyla yapacaklardır.

* ÖSYM Merkezi kayıtlarında geçerli bir fotoğrafı (*) bulunan adaylar; başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) veya diledikleri bir başvuru merkezi aracılığıyla yapacaklardır.

* Geçerli fotoğraf: Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraflar geçerli fotoğraftır.

c) Başvuru Yapılacak Merkezler: Başvuru merkezlerinin adresleri, başvuru tarihlerinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden öğrenilebilir. Başvuru merkezleri tarafından adayların başvuruları, resmî iş gününde ve resmî iş saatleri arasında alınacaktır.

d) Sınav ücretinin yatırılması: Adaylar, başvuru işlemini yaptıktan sonra sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır.

Sınav başvuru ekranının 15 Mart Salı Çarşamba günü saat 10.30 itibariyle açılacağı öngörülmektedir.

Haberin Devamı

SINAV BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ

SINAV NE ZAMAN YAPILACAK?

ALES ilkbahar dönemi sınavı 7 Mayıs Pazar günü saat 10.00'da gerçekleştirilecek. ÖSYM'nin gerçekleştirdiği diğer sınavlarda olduğu gibi bu sınavda da 09.45'ten sonra kimse sınava alınmayacak.

Sınava girecek adayın yüzü, kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olmalıdır. Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için, adayların sınava girecekleri binanın kapısında sınavın başlama saatinden en az 1 saat önce hazır bulunmaları zorunludur.  Sınavın başlama saatinden 15 dakika önce adayların sınav binalarına alınma işlemleri tamamlanacaktır. Adaylar, saat, 09.45’ten sonra sınav binalarına alınmayacaklardır.

Haberin Devamı

2017-ALES İlkbahar Dönemi Kılavuzu için tıklayınız

SINAV NE KADAR GEÇERLİ OLACAK?

ÖSYM'nin yayımladığı ALES başvuru kılavuzunda yer alan bilgilere göre sonuçlar, açıklandığı tarih itibariyle üç yıl süreyle geçerliliğini koruyacak. 

SINAV ÜCRETİ NE KADAR? NEREYE YATIRILACAK?

ALES sınav ücreti ÖSYM tarafından 90 TL olarak belirlendi.  Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı; Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler; Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM’den ücret yatırılmaz.); Finansbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); ÖSYM Kartlı Ödeme Sistemi (https://odeme.osym.gov.tr/)

Haberin Devamı

Sınav ücreti ödeme işlemleri, sınava başvuru süresi bittikten sonraki ilk gün, bankadan ödeme yapacak olan adaylar için mesai saati bitiminde, ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödeme yapacak olan adaylar için saat 23.59’da sona erecektir.

SONUÇLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik/Y.U. Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden, mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. Sınav sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Sınava ilişkin bir dava söz konusu olduğu takdirde mahkemece bir karar verildikten sonra sonuçlar açıklanacaktır.

Haberin Devamı

Sonuç bilgileri, Türkçe ve İngilizce olacaktır. Sonuçlarda, adayların sınavın bölümlerine ait doğru ve yanlış cevap sayıları, ALES puanları ve bu puanlara göre başarı sıraları yer alacaktır.

NE TARZ SORULAR YER ALACAK?

Sınavda uygulanacak testin sayısal bölümünde 40’ar sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri); sözel bölümünde ise 40’ar sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri) yer alacaktır. Bütün adaylar, dört testten, yüksek olarak hesaplanmasını istedikleri ağırlıklı puana uygun en az üçünü seçerek toplamda en az 120 soru cevaplandırmış olacaklardır. Ağırlıklı puanlara göre testlerin ağırlıkları tabloda yer almaktadır. Adaylar istedikleri takdirde bütün testleri cevaplandırabileceklerdir.

Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. Sayısal-2 Testindeki soruların, Sayısal-1 Testindeki sorulara göre daha ileri düzey sorular olması planlanmaktadır. Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri ise, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. Her bir testteki sorular, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!