Aleksis Çipras’a onursal doktora

Güncelleme Tarihi:

Aleksis Çipras’a onursal doktora
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2016 12:13

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’a, Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinin ekonomik, siyasi ve insani krizlerle sarsıldığı bir dönemde toplumlara verdiği olumlu mesajlar ve uyguladığı umut vaat eden politikalar için İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Senatosu tarafından politik iktisat alanında onursal doktor unvanı verildi.

Haberin Devamı

Törende, Çipras’a Moda Tasarım ve Tekstil Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır ve öğrenciler tarafından Agora Antik Kenti’ndeki desenlerden hazırlanan halı da hediye edildi.

Tören, İEÜ Konferans Salonu’nda Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, İEÜ Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen, konuklar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

İzmir’de olmak ve onursal doktora unvanı almaktan son derece mutlu olduğunu belirten Çipras, mülteci sorununu çözmek için özveride bulunacaklarını ifade ederek, “Sabır, ısrar ve inatla yön değiştirmek için çalışmalar yapmak zorundayız. Başaracağız, ben kararlıyım. Tüm gücümle mücadeleyi vermeye, ideolojik farklılıklarımızı kenara atarak dayanışma, dostluk, istikrarla yön vermek için mücadele edeceğim” dedi.

Haberin Devamı

‘Avrupa gerçekle tanıştı’

Son yıllarda dünyanın geldiği nokta ve bilimin önemine vurgu yapan Başbakan Çipras, ülkelerin para üzerine kurulu sistemlerini eleştirdi. Siyasi sistemin bozuklukları olduğuna ve sistemin değişmesi gerektiğine dikkat çeken Çipras, Yunanistan’ın girdiği darboğaz ve IMF ile yaşananları aktardı. IMF’nin kemer sıkma politikalarını eleştiren Çipras, Yunanistan’ın güven kaybına uğradığı ancak bundan bazı kurum ve kuruluşların maddi açıdan kazanç sağladığını belirtti.

Çipras özellikle Ege Denizi ve Akdeniz’de yaşanan mülteci sorununa vurgu yaptı. Çipras, “Bizler artık bir yumruk koyup masaya, bütün Avrupa’nın geleceğine yönelik olarak bir yön vermek arzusundayız. Kendi duruşumuzu gelişmelere entegre etmeye çalışıyoruz. Mülteci krizi yaşıyoruz, bu her gün karşılaştığımız bir gerçek. Avrupa’dakiler ilk kez bu mülteci krizi ile oradakileri görmüş oldu. Onları yattıkları derin uykudan uyandırdı. Evlerinin avlularına, kapısına geldi bu sorun. Kendimize karşı borcumuz var, gelecek nesillere hatta geçmişimize de borcumuz var. Diyalogun, işbirliğinin içinden sorunlarımıza çözüm üretebiliriz. Aynı zamanda öyle yollar bulabiliriz ki halklarımız artık bu yollarda sorunların üstesinde gelecek güce sahip olurlar. Yunanistan ve Türkiye önemli bir adım attı. Yolumuz uzun ama çok büyük bir hedef. Bildirgeler, iyi niyetler yeterli değil. Sabır, ısrar ve inatla yön değiştirmek için çalışmalar yapmak zorundayız. Başaracağız, ben kararlıyım. Tüm gücümle mücadeleyi vermeye, ideolojik farklılıklarımızı kenara atarak dayanışma, dostluk, istikrarla yön vermek için mücadele edeceğim.”

Haberin Devamı

‘Bunu saymıyoruz’

Törende konuşan İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, Başbakan Aleksis Çipras’ın uyguladığı politikalarla hem kendi ülkesinde hem de ekonomik krizden etkilenen diğer ülkelerdeki insanlara, tüm insani kriz mağdurlarına umut olduğunu belirterek, “Geçtiğimiz yıl önemi giderek artan mülteci krizini şiddet dışında yöntemlerle, dayanışma ve sosyal politikalarla başarıyla yönetti. Bunu saymıyoruz, kendisini yeniden bekliyoruz” dedi.

Çipras’ın öğrencilik yıllarında öğrenci hareketlerinde yer aldığını,  kendisinin de 1968 kuşağı öğrenci hareketleri içinde olduğunu belirten Başkan Demirtaş, “Amacımız daha iyi eğitim, daha güçlü ekonomi, sosyal adalet ve daha fazla demokrasi idi. Şimdi İzmir Ekonomi Üniversitesi’ndesiniz. Biz 15 yıllık bir üniversiteyiz. Hiçbir devlet yardımı almadan, Ticaret Odası Eğitim Vakfı olarak 2001 yılında kurduk. 8 bin 500 öğrenciye eğitim veriyoruz. Öğrencilerimiz 3 bin 517’si tam burslu olarak eğitim alıyor. 8 fakültede 39 lisans programı bulunuyor. Eğitim dilimiz İngilizce. 9 dilde 2’inci dil eğitimi veriyoruz. 2 dillerden birisi de Yunanca. 684 öğretim üyemiz içinde 5 Yunanlı hocamız ve 5 Yunanlı öğrencimiz var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Öğrencileri girişimci ve yenilikçi olarak tüm dünya için yetiştirdiklerini anlatan Başkan Demirtaş, 1992’de İzmir Ticaret Odası Başkanı seçilmesiyle birlikte önceliğini Yunanistan ile ilişkileri güçlendirmeye verdiğini ifade etti. En kolay ve çok ticaretin en yakındaki komşuyla yapılacağını aktaran Başkan Demirtaş, bu yıl itibariyle karşılıklı ticaretin 6 milyar doları, karşılıklı gelen giden turist sayısının da 1 milyonu aştığını vurguladı.

İEÜ Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen de, üniversitenin İşletme Fakültesi Dekanlığı tarafından Çipras’a, Avrupa ve Orta Doğu toplumlara verdiği olumlu mesajlar ve uyguladığı umut vaat eden politikaları için onursal doktor unvanı verilmesini teklif edildiğini, kararın üniversite senatosu tarafından kabul edildiğini belirtti. Prof. Dr. Esen, “Orta Doğu’dan Avrupa’ya uzanan bir bölgenin halkları olarak, birbiri ardına ortaya çıkan ekonomik, siyasi ve insani krizlerle sarsıldığımız ve mücadele ettiğimiz bir dönemden geçmekteyiz. Türkiye ve Yunanistan kıyıları yine yoğun bir insani trajediye sahne olurken aynı zamanda her iki tarafta da bu trajedinin kurbanlarına, mültecilere destek olan çok çeşitli girişimlere şahit olunmaktadır” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!