Akrilik boya nasıl kullanılır? Akrilik boya nasıl inceltilir, su kullanılır mı? Hangi yüzeylerde kullanılır?

Güncelleme Tarihi:

Akrilik boya nasıl kullanılır Akrilik boya nasıl inceltilir, su kullanılır mı Hangi yüzeylerde kullanılır
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2021 03:34

Akrilik boya resim sanatı uğraşanlar veya mekanlarda kullanım için boya arayışında olanlar tarafından araştırılmaktadır. Resim sanatı için kullanıldığında canlı ve farklı ortamlar yaratılabilmektedir. Kullanım şekli ilk başta biraz karmaşık görülebilmektedir. Fakat kullanım sırasında bazı detaylara hâkim olduktan sonra kullanımı çok kolay olmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Su bazlı akrilik boya su içinde ve pigmentte tutulan boyadan meydana gelmektedir. İçeriğinde plastik akrilik reçine parçacıkları yer almaktadır.

 Akrilik Boya Nedir?

 Akrilik boya su bazlı ve içinde reçine parçacıkları olan bir boya türüdür. Bu yapısı sayesinde su buharlaştığı sırada reçine parçaları boyanın yapısını daha güçlü hale getirir. Akrilik boya bileşenleri içinde yüksek kalitede bulunan akrilik reçine, kaliteli polimer emülsiyonu sağlar. Polimer boyanın dayanıklılığını arttırmaktadır.

 Akrilik boyanın tercih edilmesinin pek çok nedeni bulunmaktadır. Boya yapısı gereği sudan etkilenmez. Boya yapılan yüzey kuru olduğu takdirde, su ve sabun ile hafif bir şekilde temizlenebilir. Sıcak havalarda yumuşak bir yapıya sahip olur. Soğuk havalarda ise esnekliği azalmaktadır.

Haberin Devamı

 Akrilik Boya Hangi Yüzeylerde Kullanılır?

 Akrilik boya su bazlı, hızlı kuruyan ve toksik olmayan bir boya türüdür. Akrilik boya pek çok yüzeyde kullanılmaktadır. Akrilik boyalar çok kolay temizlenmektedir. Ayrıca boyanın hatalarını üzerinden boyama şeklinde düzeltmek mümkün olmaktadır. Akrilik boya türüne bağlı olarak iç veya dış mekanlarda rahatlıkla kullanılmaktadır. Akrilik boyanın en ucuz türü el sanatları için kullanılmaktadır. Akrilik boyanın pütürsüz ve krem kıvamında bir yapısı vardır. Ahşap, cam, kâğıt ve seramik üzerinde kullanımı vardır.

 Lateks boyada akrilik esaslı ir boyadır. İç ve dış cephe boyaması için uygundur. Kuruma süresi ise hızlı olmaktadır. Akrilik boyanın en fazla kullanıldığı alan ise sanatsal çalışmalar olmaktadır. Sanatçıların kullandığı akrilik boyaların fiyat ve kalite dengesi düşük olmaktadır. Ama boyanın dayanıklılığı oldukça yüksektir. Akrilik boya teknikleri uygulandığı zaman daha iyi sonuçlar alınmaktadır. Boyanın dakikalar içinde kuruması da avantaj sağalmaktadır.

 Akrilik Boya Nasıl Kullanılır?

 Akrilik boya kullanım tekniğine bağlı olarak farklı sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Düz boya uyguladıktan sonra kuru bir fırça yardımı ile tuvale güçlü renk tonu oluşturulabilir. Kuru fırça yönteminde çizgiler düzensiz olacaktır. Akrilik boyaya su katılmadığı eser suluboya kullanılmış görüntüsü kazanmaktadır.

Haberin Devamı

 Akrilik boya sulu boyadan daha kalıcı olacaktır. Akrilik boya ile sıçratma tekniği denen tekniği de uygulamak mümkün olacaktır. Islak bir fırça ile pürüzlü bir sıçratma zemini yaratılmaktadır. Baskılama tekniği dene teknikte kullanılmaktadır. Sünger yardımıyla renk vurguları oluşturmak mümkün olmaktadır.

 Akrilik Boya Nasıl İnceltilir, Su Kullanılır mı?

 Akrilik boya kullanımı sırasında kuruma süresini azaltmak için jel ilave edilmektedir. Derinlik kazandırmak için de doku macunu eklenir. Akrilik boya su kullanılarak inceltilmektedir. Beyaz renk içine farklı renk ekleyerek ve su ilave ederek istenen renge ulaşılır. Akrilik boya dekorasyon amaçlı veya boya çalışmaları için kullanılmaktadır. Akrilik boya yapı olarak diğer boyalardan farklıdır. İçerisinde pigment, cilt ve akrilik reçine vardır.

Haberin Devamı

 Akrilik boyanın pek çok artısının yanında fiyatlarının uygun olması da kullanıcıların hoşuna gitmektedir. Akrilik boya alma işlemi sırasında beyaz renk boya alınmalıdır. Farklı renk tonlarını elde edebilmek için beyaz renge ihtiyaç vardır. Akrilik boya su bazlı bir boya olmasına rağmen yağlı boyaya benzemektedir. Yoğunluğunu azaltmak için ise su ile kullanmak gerekir. Akrilik boyanın renk çeşidi ise oldukça fazladır. Yapı olarak pürüzsüz ve kremsi bir yapıya sahiptir. Akrilik maddenin hammaddesinin elyaf olduğu bilinmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!