Akdeniz Üniversitesinde botanik bahçesi

Güncelleme Tarihi:

Akdeniz Üniversitesinde botanik bahçesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2008 14:59

Akdeniz Üniversitesi (AÜ), 115 dönüm arazi üzerinde, botanik bahçesini kurmak üzere çalışmalara başladı.

Haberin Devamı

AÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Rektörlük Toplantı Salonunda düzenlediği basın toplantısında, üniversitenin son yıllarda bulunduğu havzaya uygun işler yapmak üzere çalışmalar yürüttüğünü ifade etti. Bu amaçla Yelken Kulübü faaliyetlerine başlandığını, ayrıca Adrasan'da Su Araştırmaları Merkezi oluşturmaya çalıştıklarını belirten Akaydın, mayıs ayının başında yapılacak Üniversite Şenliği'nin adını da Akdeniz'e dayalı su konseptine uygun düzenlemeyi istediklerini vurguladı. Son olarak Akdeniz bitkilerinden oluşan bir botanik bahçesi kurmak üzere yola çıktıklarını anlatan Akaydın, şöyle konuştu:
“Bu bahçe Akdeniz'e özgü olacak. Türkiye'nin en iyi botanik bahçesini kurmak için yola çıktık diyorum. Akdeniz bitkileri konseptini burada oluşturacağız. Startını verdik. Burada hobi bahçeleri kurulacak. Üniversite çalışanlarına, belki ileride vatandaşlara kendi hobi bahçelerini kurma fırsatı verilecek. Yeni konseptlerden birisi, bitki labirenti kurulması. Burada olabildiğince doğal malzeme kullanmayı düşünüyoruz. Ağaç, taş gibi malzemeler kullanılacak. Bir başka konu da buranın aydınlatması. Yine Sıfır Emisyon Üniversite Kampüsü Projesi çerçevesinde bahçenin aydınlatmasını da güneş enerjisi ile yapmayı planlıyoruz.”
Prof. Dr. Mustafa Akaydın, botanik bahçesinde sponsorlara da ihtiyaç duyduklarına dikkati çekti. Bu alanın turizme de katkısının olacağını belirten Akaydın, “Burayı gelir getirici bir işletme gibi planlamak istiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Basın toplantısına katılan AÜ Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tuncay Neyişçi de botanik bahçelerinin kurulmasının yeni neslin bitkilerle ilişkisini geliştirmesine de yardımcı olacağına değindi. Türkiye'de botanik bahçesi olmadığı için insanların bitkilerle bir ilişkisi ve samimiyeti olmadığını ifade eden Neyişçi, “Onun için Belek'te ormanların katledilmesine, endemik türlerin yok edilmesine kaç kişi ses çıkarır. Çocuklar bitkileri ilkokuldan itibaren sevmeye başladığı zaman Belek Ormanları'ndaki gibi üç, beş çevreciyle değil bütün toplumun buna karşı çıkması mümkün olacak” dedi.

BOTANİK BAHÇESİNDE NELER OLACAK
Toplam 115 bin metrekare alana sahip olacak botanik bahçesinde kaya bahçesi, palmiye adası, yapay gölet, bitki labirenti, hobi bahçeleri, doğal orman, arboretum ve etkinlik alanları yer alacak. Projelendirme çalışmaları geçen yıl Kasım ayında başlayan botanik bahçesinin ilk etabının açılışı, 21 Mart Dünya Ormancılık Gününde gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Akdeniz bitkilerinin tamamını barındıracak botanik bahçesinde ayrıca, endemik türlere de yer verilecek. Nesli tehlikede bulunan endemik türler de botanik bahçesine transfer edilerek yaşatılacak. Botanik bahçesi, öğrenciler için ücretsiz olurken, yerli ve yabancı konuklardan ücret alınacak.
Proje, yaklaşık 500 bin YTL'ye mal olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!