Güncelleme Tarihi:
Akademik anlamda başarı sağlamış bireyler için akademik teşvik puanı da oldukça önemlidir. Çünkü bu hesaplanan puana göre akademik teşvik tutarları alınmaktadır. Burada profesör kadrosunda bulunanlar ya da doçent kadrosunda bulunanlar gibi ayrımlar da söz konusudur. Okutman, uzman, çevirmen gibi meslek dallarına belirli hesaplamalar sonucunda akademik teşvik ödeneği sunulmaktadır.
Akademik Teşvik Tutarı Nasıl Hesaplanır?
Akademik teşvik puanı bir öğretim elemanının her bir faaliyet türünün alt faaliyetinden dolayı almış olduğu oranların toplamıdır. Her bir akademik faaliyet türü için de 30 puan belirlenmiştir. Alt faaliyet oranlarının toplamıyla belirlenen 30 puanın çarpılması akademik faaliyet türü puanını vermektedir.
Akademik teşvik tutarı için yapılan hesaplama Akademik teşvik yönetmeliği kapsamında yapılmaktadır. Bu yönetmelik 18 Aralık 2015 tarihinde resmi gazetede yayınlanmıştır. Akademik teşvik ödeme tutarı aşağıdaki formülle hesaplanmaktadır:
Akademik teşvik ödemesi tutarı = En yüksek memur brüt aylığı X Akademik unvana göre belirlenen oran (Akademik Teşvik puanı/100)
Akademik Teşvik Hesaplama
Akademik teşvik hesaplamaya örnek vermeden önce bazı özelliklerin bilinmesi gerekmektedir. Bilinmesi gereken konulardan biri de akademik kadro unvanlarına göre belirlenmiş oranlardır. Buna göre profesör kadrosunda bulunanlar 0, doçent kadrosunda bulunanlar %90, yardımcı doçent kadrosunda bulunanlar %80, araştırma görevlisi kadrosunda bulunanlar %70, öğretim görevlisi ve okutman kadrosunda bulunanlar %70, uzman çevirici eğitim öğretim planlamacısı kadrosunda bulunanlar %70 orana tabidir.
Akademik teşvik puanıyla ilgili yönetmeliğin 7. maddesinin 2/a fıkrasında bilgi verilmektedir. Bu bilgiye göre ilk olarak her bir akademik faaliyet türünün puanının hesaplanması gerekmektedir. Bu hesaplama da [Akademik faaliyet türü puanı = alt faaliyet oranları toplamı x 30] formülüyle elde edilmektedir.
Örneğin yardımcı doçent kadrosunda bulunan birinin 2015 yılı içerisinde 1 SCI-Exp yayını (bu yayında ismi 2. sırada), 1 Uluslararası bildirisi (bu yayında ismi 2. sırada), 1 BAP projesini yürütücü olarak tamamlamış ve SCI-Exp kapsamında akademik görevler yapmış olsun. Bu öğretim üyesi 30 atıfta bulunsun. O halde akademik teşvik ödemesi tutarı nasıl hesaplanır?
Akademik teşvik ödeme tutarı formülü= En yüksek memur brüt aylığı*Akademik unvanlara göre belirlenen oran*(Akademik Teşvik puanı/100) dır.
Akademik teşvik ödemesi tutarı da = 836,66 X 0,8 X (Akademik Teşvik Puanı/100) dır.
Burada akademik teşvik puanının hesaplanması gerekmektedir. Bu hesaplama başlıklarını yayınlar, tebliğ, atıf ve proje başlıkları oluşturmaktadır.
Yayınlar bölümüne 1 SCI-Exp yayını (bu yayında ismi 2. Sırada) bilgisi tabidir. 13,5 sonucu bazı bilgilere göre çıkmaktadır.
Tebliğ bölümüne 1 Uluslararası bildirisi (bu yayında ismi 2. sırada) bilgisi tabidir. 6,75 sonucu bazı bilgilere göre çıkmaktadır.
Proje bölümüne 1 BAP projesi tamamlamış= 30 puan bilgisi tabidir. 13,5 sonucu bazı bilgilere göre çıkmaktadır.
Atıf bölümüne SCI-Exp kapsamında 30 atıf = 30 X 5 puan = 150 puan bilgisi tabidir. 67,5 puan sonucu çıkmaktadır.
Bu durumda akademik teşvik ödemesi tutarı 836,66 X 0,8 X (63,75/100) olmaktadır. Bu işlem 836,66 X 0,8 X 0,64 bu şekilde ilerlemektedir. Bundan sonra da 699,3 X 0,64 işlemi haline dönüşmektedir. Sonuç olarak bu örnekteki kişinin akademik teşvik ödeme tutarı 445,8 TL çıkmaktadır.