Güncelleme Tarihi:
Türkiye’deki ailelerin yüzde 87’si, iş yaşamlarında daha avantajlı olmaları için çocuklarına yurtdışında lisans ve lisans üstü eğitim aldırmayı düşünüyor. HSBC’nin ‘Eğitimin Değeri: Hayat İçin Öğrenim’ raporuna göre çocuklarını yurtdışına göndermeyi düşünen aileler sıralamasında Türkiye yüzde 87’lik oranla, Hindistan’ın ardından ikinci sırada yer alıyor. Türkiye’yi üçüncü sırada Malezya takip ediyor. Ancak ebeveynlerin yurtdışında eğitim için yaptığı ekstra harcamalar, öngördükleri ekstra masrafın 10 misli olarak gerçekleşiyor. Araştırma, Türkiye’de ebeveynlerin çocuklarını üniversite eğitimi için en çok göndermek istedikleri ülkenin ABD olduğunu ortaya koyuyor. Araştırma şirketi Ipsos Mori tarafından yürütülen araştırmaya aralarında Türkiye’nin de yer aldığı16 ülkeden, 5 bin 500 ebeveyn katıldı. Raporda öne çıkan bazı bulgular şöyle:
-Türkiye’de anne-babaların yüzde 93’ü çocuklarının hayatlarındaki önemli hedeflere ulaşabilmeleri için lisans eğitiminin veya daha üst bir eğitimin, yüzde 64’ü ise lisansüstü eğitimin (yüksek lisans veya üzeri) gerekli oldugunu düşünüyor.
-Çocuklarının üniversite masraflarını karşılamak için borç almayı düşünen aileler, bu parayı çocuklarının mezuniyetinden yaklaşık 4.2 yıl sonra ödemeyi umuyor.
- Türkiye’de ailelerin yüzde 87’si çocuklarını üniversite eğitimi için yurtdışına göndermeyi düşünürken, bunların yüzde78’i çocuklarının eğitimi için Türkiye’dekinden daha fazla harcama yapmaya istekli.
- Ailelerin yüzde 90’ı çocukları için belli bir meslek düşünüyor. Tıp (yüzde 27), mühendislik (yüzde 14) ve hukuk (yüzde 11) en popüler meslekler arasında yer alıyor.
ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ PAHALI
-Çocukları anaokuluna devam eden ailelerin yüzde 54’ü gelecekteki üniversite masrafları için para biriktirmeyi düşünüyor, ancak çocukları üniversiteye devam edenlerin sadece yüzde 25’i bu masrafları birikimlerinden karşılıyor veya karşılamayı planlıyor.
-Türkiye’de ailelerin yüzde 63’ü üniversite eğitiminin çoğu insan için pahalı olduğu görüşünde.
- Ailelerin çocukları için düşündüğü meslekler söz konusu olduğunda her 10 ebeveynden 9’u (yüzde 90) çocukları için belli bir meslek hayal ediyor.
-Yüzde 77’si ek özel eğitim için harcama yapmış veya yapmayı hedefliyor.
DAHA ZORLU BİR PİYASA
-Ebeveynlerin yüzde 58’i çocuklarının kendi zamanlarına kıyasla daha zorlu bir iş piyasasıyla karşı karşıya olduklarını düşünüyor.
-Üniversite eğitiminin yeterince katkı sağlamadığına inanan ebeveynlerin yarısından fazlası (yüzde52), üniversitelerin gerçek hayata dönük pratik bilgileri öğretmediğini savunurken, üçte birinden fazlası (yüzde 35) üniversitelerin, kariyer beklentilerini geliştirecek yeterlilikte olmadığını söylüyor.