Güncelleme Tarihi:
Bir yaz tatilini verimli ve eğlenceli hale getirmenin yollarından biri de ailece yapılacak yaz kamplarıdır. Doğada, teknolojiden uzak ve aile bireylerinin bir arada bulunduğu kamplar, çocuklar için hem öğretici hem eğlenceli özellikler taşır. Peki, geleceğe güzel anılar bırakmanın en eğlenceli ve pratik yollarından biri olan aile yaz kamplarının çocuklar ve aileler üzerindeki etkileri neler? Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halil Ekşi, uluslararası araştırmalardan yola çıkarak aile yaz kamplarının faydalarını 7 maddede derledi. Ailece yapılacak kamplarda, çocuğun yaş özelliklerinin de dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ekşi’nin derlediği maddeler şöyle:
İLGİ ALANLARINI FARK EDERLER
1- Aile yaz kamplarında teknolojiden uzak ve ortak aktiviteler içinde bulunan bireyler, kendilerinin ve birbirlerinin iç dünyalarıyla daha çok yakınlaşır. Aile yaz kamplarında çocuklar kendi ilgi alanlarını fark eder, sorumluluk alma duyguları gelişir.
2- Birbirine verimli vakit ayıran aile üyeleri, kendilerini değerli hisseder ve aile değerlerinin güçlendirilmesine katkıda bulunur.
3- Her bir aile üyesinin birbirini yakından tanımasının yanı sıra, anne babalar çocuklarının diğer arkadaşlarını daha iyi tanır ve çocuğunun bu arkadaşlarıyla kurduğu sosyal ilişkileri gözlemleme fırsatı yakalar.
PAYLAŞIMDA BULUNMASINI SAĞLAR
4- Aile üyelerine, diğer ailelerle işbirliği kurma ve paylaşımda bulunma şansı sunar. Bu işbirliği ve paylaşımda bulunma, ailelerin çözüm bulamadıkları konularda farklı alternatifleri görmelerini sağlar.
5- Bu tür kamplarda, aile üyeleriyle birlikte yapılacak aktiviteler çocuklarda takım çalışması, işbirliği ve dayanışma bilincini geliştirir.
DOĞA SEVGİSİ VE FARKINDALIĞI ARTAR
6- Yaz kampları, katılımcıları olabildiğince teknolojiden uzak tutar. Çocuğa sosyal ilişkilerden uzak, çekingen ve ben-merkezci/ narsistik özellikler olarak geri dönen aşırı ve yanlış teknoloji kullanımına verilen bu ara ile çocuklar, boş zamanlarını hangi alternatiflerle daha verimli hale getireceğini öğrenir. Sosyal ilişki kurma konusunda daha atılgan hale gelebilir. Çocuk, kendi ben-merkezci dünyasından uzaklaşıp hem insanlar arası hem de doğal dış dünyanın ayırdına varır.
7- Doğa ile iç içe olmak çocuğun hem kendini hem dış dünyayı daha iyi gözlemlemesine yardımcı olur. Dış/ doğal dünyayı fark eden bireyin doğa sevgisi ve farkındalığında artış beklenir. Doğada vakit geçiren aile bireyleri psikolojik bir rahatlık yaşar.