Güncelleme Tarihi:
AEÜ Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, 2016-2017 öğretim yılından itibaren üniversitenin tüm bölümlerinde Ahilik Kültürü ve Medeniyeti dersinin zorunlu kültür dersi olarak verileceğini söyledi.
Ahiliğin birkaç üniversitede seçmeli ders olarak verildiğini ancak ilk defa bu kapsamda bir kitleye Ahiliğin ders olarak okutulacağını ifade eden Karakaya, Ahi Evran-ı Veli'nin memleketi ve "Ahiliğin başkenti" Kırşehir'de bunun önemli bir gelişme olduğunu belirtti.
Ahiliğin Selçuklu Devleti'nden, Anadolu Selçuklulara, oradan da Osmanlı Devleti'ne kadar uzanan bir hayat tarzı olduğunu, sadece bir ticaret anlayışı olmadığını vurgulayan Karakaya, "Ahilik dersi ile kardeşlik kültürü üzerine kurulmuş bir medeniyetin yeniden bağını kurmayı amaçlıyoruz. Gençlerimizi bu değerlerle buluşturduğumuz zaman onlar daha derine inecek, kültürünü algılayacak ve kardeş olmayı dünyaya yeniden mesaj olarak iletecekler" dedi.
Üniversitelerinin isminin "Ahi Evran" olması dolayısıyla bu dersi çok önemsediklerini anlatan Karakaya, amaçlarının buraya gelen 20 bin gençte Ahilik kültürü üzerinde ortak bir zemin oluşturmak ve kardeşlik anlayışını bugünkü şartlarda yeniden filizlendirmek olduğunu anlattı.
Karakaya, üniversitelerinin adından dolayı Ahiliği ders olarak okutmayı önce kendilerinin yapması gerektiğine inandıklarını dile getirerek, "Ahi Evran-ı Veli’nin bıraktığı o kültürü yad etmek ve bin yıllık tarihimizle buluşmak adına Ahilik Kültürü ve Medeniyeti dersini bütün bölümlerimize kültür dersi olarak okutmaya başlayacağız. 2016-2017 eğitim-öğretim döneminde bunu zorunlu ders olarak başlatacağız" diye konuştu.
"14 haftalık konu başlıklarını oluşturduk"
Dersin kitabı için de çalışmaya başladıklarını belirten Rektör Prof. Dr. Karakaya, şunları söyledi:
"Ana hatlarıyla 14 haftalık konu başlıklarını oluşturduk. Bu dönem yetişmese önümüzdeki dönem kitabımız hazır olacak. Ancak bu yıl müfredatımıza Ahilik Kültürü ve Medeniyeti dersini koyarak 20 bin öğrencimizin tamamını bu kültürle tanıştırmayı amaçlıyoruz. Daha sonra muhtemelen bazı öğrencilerimiz bu konuda ihtisas yapar. Ahilik ve eğitim, Ahilik ve iktisat, Ahilik ve sosyal hayat gibi konularda ihtisaslaşma olacaktır. Öğrencilerimiz bu bin yıllık kültürü öğrensin, algılasın, daha sonra bölümlere, fakültelere göre ihtisaslaşma noktalarında ders değişikliğine gidebiliriz."