Güncelleme Tarihi:
Eğitim gören her öğrenci için AGNO hesaplaması oldukça önemlidir. Çünkü bu hesaplama sayesinde kişiler bir üst sınıfa geçebilmekte ya da dönemlerini hangi başarı yüzdesinde bitirebildiklerini görebilmektedir. Özellikle kredili sistemin kullanıldığı üniversitelerde AGNO hesaplamaları her öğrenci için ayrı ayrı yapılmaktadır. AGNO hesaplanması işlemi oldukça kolay görülmektedir. Fakültedeki öğrenciler dersleriyle ilgili gerekli bilgileri bildikten sonra AGNO hesaplamalarını rahatlıkla kendileri de hesaplayabilmektedir.
AGNO Hesaplama Nedir?
AGNO hesaplaması demek bir öğrencinin ilk yarıyıldan itibaren almış olduğu tüm derslerin başarı notunu hesaplamak demektir. İlgili derslerdeki ağırlıklı kat sayılar ve bu derslere ait kredi saatleri ayrı olacak şekilde çarpılır. Ortaya çıkan çarpım sonuçları toplanır. Sonuç ise tüm derslerin kredi saatlerine bölünür.
Buradaki ağırlıklı kat sayı genellikle 4 üzerinden bağıl notu ifade etmektedir. Kredi saati ise iş yüküne karşılık gelen bir ifadedir. Örneğin 1 kredi 30 saatlik iş yüküne karşılık gelmektedir. 150 saatlik iş yükü dendiğinde ilgili dersin kredisi 150/30 olmaktadır.
Bir öğrenci bir akademik yıl boyunca tam zamanlı olacak şekilde yılda 36 ve 40 hafta kadar çalışmaktadır. Saat olarak buradaki bir kredi 25 ya da 30 saate denk gelmektedir.
AGNO Hesaplama Nasıl Yapılır?
AGNO not ortalaması öğrencinin bir dönem boyunca derslere katılımını ve bunun sonucunda elde ettiği başarısını belirlemektedir. Bu not ortalaması bağıl değerlendirme sisteminin önemli bileşenleridir. AGNO not ortalaması belirlenerek ilgili öğrencinin bir üst yarıyılından ders alıp alamayacağı belirlenmektedir. Öğrencinin bölümünden mezun olup olamayacağı, mezun olursa derecesi, bazı derslerden geçip geçemeyeceği bu hesaplama sonucunda belirlenen diğer unsurlardır.
Burada bir de harf notlarının sayı karşılıkları söz konusudur. Sayı karşılığı 4 üzerindendir. O halde AA sayı karşılığı 4,0'ı ifade etmektedir. BA sayı karşılığı olarak 3,50’yi ifade eder. BB sayı karşılığı olarak 3,0’ı ifade eder. CB sayı karşılığı olarak 2,50’yi ifade eder. CC sayı karşılığı olarak 2,0’ı ifade eder. DC sayı karşılığı olarak 1,50’yi ifade eder. DD sayı karşılığı olarak 1,0’ı ifade eder.
AGNO hesaplamasına örnek:
Burada bahsedilen birinci yarıyıl güz yarıyıl derslerini içermektedir. Ders kredisi ve dersin ağrılık kat sayısı da hesaplamada kullanılmaktadır.
A dersi 3,0 krediye sahip olsun. Dersin ağırlık kat sayısı 3,0 x 3,5 yani 10,50 olacaktır.
B dersinin kredisi 4,5 olsun. Dersin ağrılık kat sayısı 4,5 x 1,0 yani 4,50 olacaktır.
C dersinin kredisi 3,5 olsun. Dersin ağırlık kat sayısı 3,5 x 3,0 yani 10,50 olacaktır.
D dersinin kredisi 5,0 olsun. Dersin ağırlık kat sayısı 5,0 x 1,0 yani 5,00 olacaktır.
Bu örnekte ders kredisi toplamı 16 ve derslerin ağrılık kat sayısı toplamı da 30,50 olarak hesaplanmaktadır.
AGNO Hesaplama Formülü
AGNO ifadesi üniversitelerin puan sisteminde geçen bir ifadedir. AGNO hesaplamasını formüle etmek gerekirse AGNO formülü şöyledir:
AGNO = 4 üzerinden bağıl not X derslere ait kredi saatlerinin çarpımlarıdır. Bu çarpımlar sonuçta toplanır. Tüm derslerin kredi saatleri toplamına da bölünür. Buradaki 4 üzerinden bağıl not da ilk yarıyıldan itibaren bir öğrencinin aldığı tüm derslerin başarı notu ağırlık katsayılarını ifade etmektedir.