Güncelleme Tarihi:
Afyon Savaşları tarihe, I. II. Afyon Savaşları olarak geçmiştir. 19. yüzyıldan İngiltere'nin sömürge hareketleri, İngiliz tüccarların Çin'e Afyon (Çince Da Yan), satmaları sonucunda Afyon Savaşları patlak veriyor. Her iki savaş sonunda da başta İngiltere olmak üzere Avrupa devletleri istediklerini alıyorlar.
Afyon Savaşları Nedir?
Afyon Savaşları, İngiliz tüccarların Çinlilere afyon satması sonucunda başlıyor. I. ve II. Afyon Savaşları olmak üzere iki kısım halinde savaş yapılıyor.
İngiliz Hükümeti, Guangdong’tan geri çekilmelerine karşılık Lin Zexu’nün görevden alınmasını talep ediyor. Taleplerinin kabul edilmesi üzerine geri çekiliyorlar. Ancak 6 ay sonra Hong Kong'a saldırıyorlar. İç çatışmalardan dolayı Çin ordusu güçsüz olduğu için güçlü bir direnişle karşılaşmıyorlar.
İngiliz ordusu Guangzhou'yu ele geçiriyor. Dinghai, Zhejiang, Zhenhai ve Ningbo gibi yerlere de saldırmaya başlıyorlar. Shanghai'de bulunan Wuson Kalesi'nin güçlü direnişiyle karşılaşıyorlar. Bu kaleyi ele geçiremeden Nanjing'e ulaşıyorlar.
İngilizlerin baskın saldırıları karşısında hazırlıksız yakalanan Qing Hanedanlığı barış istemek zorunda kalıyor. İki ülke arasında "Nanjing Antlaşması" yapılıyor.
İngiltere, yeni istekler öne sürerek Dagu Kalesine saldırıyor. ilk saldırı sonucunda büyük kayıplar vererek geri çekiliyor. Fransa birlikleriyle birlikte tekrar saldırıp kaleyi ve Tianjin'i ele geçiriyor. Bunun üzerine Çin, İngiltere, Fransa, Rusya arasında Pekin Antlaşması imzalanarak, savaş sona erdiriliyor.
Afyon Savaşları Tarihi
Afyon Savaşları Kimler Arasında ve Nerede Olmuştur?
Afyon Savaşları Nedenleri
Afyon Savaşlarının temel nedenleri, İngiltere'nin sömürge hareketini Uzak Doğu'ya kadar götürme niyetidir. İngiltere, Sanayi Devrimiyle birlikte hammadde ve kaynak arayışına girmiştir. İngiliz tüccarları, uyuşturucu ticaretiyle İngiltere'ye büyük gelir sağlıyorlardı. Neredeyse Çin'in tamamına afyon satılıyordu.
Afyon'un Çinli askerler de dahil herkesi olumsuz etkilemesi, günlük hayatın akışını sekteye uğratması sonucunda Çin hanedanı afyonu yasaklıyor. Qing Hanedanının emriyle Hubei eyaleti valisi Lin Zexu, İngiliz tüccarların Çin'deki afyon deposunu basarak, bütün afyonu imha ediyor. Afyonun imha edilmesiyle büyük zarara uğrayan İngiliz Hükümeti, Çin'e saldırarak I. Afyon Savaşı'nı başlatıyor.
Afyon Savaşları Sonuçları
Afyon Savaşları sonucunda, Çin üç farklı antlaşma imzalamak zorunda kalıyor. Bu antlaşmalar Çin'i yarı sömürge bir devlet haline getiriyor.
Afyon Savaşları Önemi
Çin'in imzaladığı antlaşmalar sonucunda, Çin pazarı yabancı tüccarlara açılıyor. Pekin'de yabancı ülkelerin elçilikler kuruluyor. Çin'in feodal yapısı çöküyor. Çin'in dünyaya açılmasının, modern Çin olmasının önü açılıyor.