Güncelleme Tarihi:
Yaşanabilecek bir olay meydana geldiği zaman buna karşı şaşırmak veya ne yapacağını bilememek afallamak ifadesini taşımaktadır. Bir anda çok büyük şaşkınlık duymak ve bu şaşkınlığı bir süre üzerinden atılmamak şeklinde değerlendirilir.
Afallamak Ne Demek, Ne Anlama Gelir?
Farklı kelimeler üzerinden ele alınarak afallamak sözlü ifade edilir.
- Şaşırmak
- Şaşkınlık duymak
- Sersemlemek
- Ne yapacağını bilememek
Bu ve benzeri kelimeler ile sözcük grupları dahilinde afallamak ifadesi karşılık buluyor. Ani gelişen bir olay karşısında kişinin şaşırması ile ne yapacağına karar verememesi doğrultusunda kullanılan bir sözcüktür. Amacına uygun şekilde günlük hayatın önemli sözcüklerinden biri olarak öne çıkar.
Afallamak Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı
Türk Dil Kurumu açısından afallamak kelimesi şaşkınlığa uğramak ya da sersemlemek şeklinde değerlendirilir. Kişinin hiç beklemediği bir anda karşılaştığı bir olay veya da aldığı bir habere vermiş olduğu tepki olarak anlatmak mümkün. Genelde cümle içerisinde kullanılırken tek başına da değerlendirilir.
‘’Onu karşımda görünce bir an afalladım.’’
‘’Haberi duyunca sakın afallama.’’
‘’Bu kadar parayı bir arada görünce afalladığımı söylemem gerekir.’’
Yukarıda öne çıkan örnek cümlelerde olduğu gibi afallamak kelimesi değerlendirilir. Farklı olaylar karşısında şaşkınlığa uğramak üzerinden kullanılan önemli sözcükler içerisinde yer alır.