Güncelleme Tarihi:
Adat, faiz hesaplaması için kullanılan bir terimdir. Faizin işlenmesi gereken tutarla birlikte gün sayısına bağlı olarak adat hesaplaması yapılır. Adat hesaplamasının firmalar tarafından mükellefler ile birlikte yapılması ve faiz tablolarının takip edilmesi gerekir.
Adat Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Faiz hesaplamaları için kullanılan bir terim olan Adat faizin gün sayısı ile birlikte hesaplanması işlemidir. Cari hesaplar üzerinden çekimler yapılması için şirket ortakları KDV ve faiz hesaplamaları yapmaktadır. Bu şekilde şirket ortakları yapılmış olan çekim ile birlikte ne kadar faiz işleneceğini gün sayısı ya da benzer bir takım durumlara göre ele almaktadır. Adat hesaplamasının nasıl yapılması gerektiği de merak edilen durumlardan biridir. Adat hesaplaması şu şekilde yapılır:
Sabit Bölen= (365 veya 360 x 100) / Faiz Oranı
Bu formül üzerinden adat faiz hesaplaması yapılır ve çekilecek miktar eşliğinde faiz ortaya çıkar.
Adat Nasıl Muhasebeleştirilir?
Adat hesaplaması faiz hesaplaması için kullanılan bir terimdir. Firmaların ceza almaması ve zor durumda kalmaması için mükelleflerinin adat hesaplaması yapmaları gerekir. Adat hesaplamasının yapılması için Muhasebe programları bulunmaktadır. Günümüzde kullanılan birçok Muhasebe programında adat hesaplaması bulunmaktadır ve muhasebe ile eşleştirilmiştir. Bundan dolayı tüm bilgilerin bulunduğu programda adat hesaplamaları kolay bir şekilde yapılır.
Firmaların kullandıkları Muhasebe programında adat hesaplaması özelliğinin olup olmadığına bakmaları gerekir. Adat hesaplaması faiz hesaplamalarında kullanılan bir yöntemdir ve muhasebede kullanılmaktadır. Yerli birçok Muhasebe programında ihtiyaç duyulması sebebiyle adat hesaplaması için ayrılmış bölümler vardır. Bu sayede kolay bir şekilde faiz hesaplamaları yapılır.
Adat Neden Hesaplanır?
Adat hesaplamasının yapılması şirketler için oldukça önemlidir. Faiz hesaplaması olarak bilinen adat terimi firmalarda hesaplanarak muhasebeleştirilmektedir. Mükelleflere ceza yazılmaması için firmalar adat hesaplaması yapar. Örneğin bir firmanın kasasındaki tutar ile alacakları arasında gelir farklı olduğunu düşünelim. Bu durumda faiz geliri de olmadığını düşünürsek kasada fazlalık kabul edilemez bir fazlalık olur.
Kasadaki paranın şirket ortakları tarafından kullanıldığı ve hesaplarda da faiz işletilmediği sonucuna ulaşılır. Bu durumlarda alacaklar hesabında KDV uygulanması ve faiz işletilmesi gerekmektedir. Bunun yapılmasındaki neden ise borç vermenin bir hizmet olarak kabul edilmesidir. Hesaplarda uyumsuzluklar olması halinde Maliye tarafından firmalardan faiz tabloları istenir ve incelemeler yapılır. Eğer sonucunda Maliye tarafından faiz hesaplarının yapılmadığı tespit edilirse cezai durumlar meydana çıkar. Firmaya ve mükelleflere bu sebeple çeşitli cezalar verilmektedir. Bu yüzden riskli durumlarla karşılaşmamak adına firmalar mükellefleri ile adat hesaplamaları yapar.