Açık uçlu sorulara hazırlık: Cevap kağıdına son

Güncelleme Tarihi:

Açık uçlu sorulara hazırlık: Cevap kağıdına son
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2016 22:44

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, sınavlarda sorularla cevap kâğıdını aynı kitapçıkta birleştireceklerini, böylece yanlış işaretleme riski olmayacağını ve zamandan kazanılacağını açıkladı. İlk kez 30 Nisan’da İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Sınavı’nda başlayacak uygulama zamanla yaygınlaştırılacak.

Haberin Devamı

ÖLÇME, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), sınavlarda sorularla cevap kâğıdını aynı kitapçıkta birleştirecek yeni bir uygulamaya imza attı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, konuyla ilgili özetle şunları söyledi:
“Her bir sorunun altında cevap alanı bulunacak, o alana aynen optik okuyuculu cevap kâğıdını işaretler gibi adaylar işaretleme yapacak. Bütün sorular yine çoktan seçmeli olacak, her soru için beş farklı seçenek yer alacak. Kitapçıkların tüm sayfaları ÖSYM’de taranacak, sayfa görüntüleri üzerinden görüntü işleme yöntemleriyle adayların işaretleri belirlenecek ve bilgisayar ortamında değerlendirilecek.

İŞLEM TASARRUFU

Yeni uygulama ile adayların cevapları kaydırma riski de ortadan kalkacak. Adaylar, soruları ayrı cevap kâğıdına geçirmek ile zaman kaybetmeden, sayfa çevirmeden yanıtlayacak. Soru başına düşen sürede işlem tasarrufu sağlanacak.
Uygulamayı küçük çaplı bir sınavla başlatacağız. İlk olarak 30 Nisan’daki ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İş Yeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı’ (2016-İSG) ile uygulamaya geçilecek. Zamanla diğer sınavlara yaygınlaştırılacak. Ankara’da 10’dan fazla okulda liseliler üzerinde denedik. Sorunsuz çalıştı.

Haberin Devamı

KAMUOYU OLUŞTURMALI

Cevap kâğıdına son verecek çalışma, açık uçlu soruların sınavlarda sorulabilmesi için de bir ön hazırlık. Açık uçlu sorular kapsamında kısa cevaplı bir sorunun sorulması sistemine kolayca geçilebilecek. Sınavları strateji oyununa dönüştürmekten uzaklaştırmamız için açık uçlu sorulara geçilmeli. Adayların gerçekten konuları bilip bilmediğini öğrenmek için bu önemli. Açık uçlu soruların, sadece ÖSYM sınavlarında değil, ortaöğretimdeki sınavlarda da sorulması için diğer kurumlarla işbirliği yapmak gerekiyor. Teknolojide bir sıkıntı yok, sadece kamuoyu oluşturulmalı ve adaylar hazırlanmalı. İlk denemeleri, aday kitlesi daha küçük sınavlarda yapmak arzusundayız. Açık uçlu soru olduğunda yanlış doğruyu götürmeyecek.

ELYAZISI ARŞİVİ OLACAK

Adayların sınav öncesi soru kitapçığının ön kapağında yer alan sayfada, alfabenin bütün harflerini ve rakamları yazmasını gerektiren yeni bir uygulamaya daha geçeceğiz. Elyazısıyla örneğin ‘a’ harfinin ne kadar farklılıkla yazılabildiğinin bir arşivini oluşturacağız. Böylece Türkiye’ye özgü, adayların yazı çeşitliliğini stoklayacak zengin bir alfabe elyazısı arşivimiz olacak. Bunu da İSG ile başlatacağız.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!