‘Açık uçlu sınav’ tartışması

Güncelleme Tarihi:

‘Açık uçlu sınav’ tartışması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2015 09:13

ÖSYM’nin, 2013 yılında düzenlenen Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda (TUS) 6 yanlış sorunun mahkemece iptal edilmesini gerekçe göstererek açık uçlu sınav sistemine geçileceğini aç ıklaması, tıp dünyasında tartışmaya yol açtı. TUS’a girecek öğrenciler uygulamaya karşı internette imza kampanyası başlatırken, uzmanlardan da farklı görüşler geldi.

Haberin Devamı

Objektif olmaz
Prof. Dr. Özden Şener (Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri):
Çoktan seçmeli soru, en hatasız ve objektif sınav sistemi. Açık uçlu sınavda daha çok yanlış değerlendirme olur. Objektif değerlendirme olmaz. 10 bin kâğıdı kim okuyacak? Değerlendiriciden değerlendiriciye de not farkı olacak. Dolayısıyla 10 bin öğrenci de ‘Benim kâğıdım yeniden okunsun’ diye itiraz edebilecek. Daha içinden çıkılmaz bir durum olacak. ÖSYM’nin yaptığı sınavlarla ilgili pek çok şaibe var. ÖSYM sınav sistemini değiştirerek bu şaibeden kurtulamaz. Hele açık uçlu sınav sistemini yaparsa bu şaibeler patlar. Biz bunu iyi niyetli bulmuyoruz. Bilimsel değildir bu. Açık uçlu sınav kitlesel sınavlar için en kötü ölçmedir. Önceki sistem için tıp fakültelerinden hocalar gidiyordu. Sorular ÖSYM’de kapalı ortamda, cep telefonları dışarıda bırakılarak hazırlanıyordu. Nisan ayında sınav var. Şimdi yeni sistemde soruları nasıl yetiştireceksiniz? Yeni soruları kaç günde hangi hocaya yaptıracaksınız? Burada da ciddi bir problem var.

Haberin Devamı

Ölçme için daha doğru
Prof. Dr. Muhammet Güven (Tıp Dekanlar Konseyi Dönem Başkanı):
Çoktan seçmeli sınav sisteminde hep aynı konulardan soru sorulmasından dolayı zamanla sorulacak soru kalmıyor. Sınavların yüzde 95’ini basit sorular oluşturuyor. Bilgiyi yeterince ölçmüyor. Beceriyi hiç ölçmüyor. O yüzden biz açık uçlu sorular olmasını istiyoruz. Çoktan seçmeli sınav, ezbere dayalı ve ya hep ya hiç kuralını işleyen bir sistem. Açık uçlu sorularda ise diyelim bir cümlede boşluk bırakıldı, burayı doldurmanız istendi. Orada o sorunun birden fazla cevabı varsa ki olabiliyor, bir ilaç grubu soruyorsunuz o ilaç grubundan 5 tane ilaç olabilir. Bunlardan herhangi birini veren doğru kabul edilmiş oluyor. Açık uçlu sınavlarda da bir değerlendirme cetveli var. Okuyanlar kendi kendine değerlendiremiyor bunu. Değerlendirmede zannedildiği gibi bir problem olacağını düşünmüyorum.
Eski TUS sorularını farklı üniversitelerden farklı hocalar hazırlıyor, bir havuzda toplanıyordu. Bu da öyle olacaktır diye düşünüyorum. Batı’da işi bu olan, profesyonel ekipler var. Keşke öyle olabilse. En azından soruların benzerliği, hataları minimuma iner.

Haberin Devamı

Açık uçlu değil, kısa yanıtlı yazılı sorular
Prof. Dr. Şehsuvar Ertürk (Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı):
Açık uçlu doğru bir tabir değil. Kısa yanıtlı yazılı sorular demek daha doğru. TUS geçmişte sadece test niteliğindeydi. Şimdi bir kısmında yazılı olarak sorulacak. Kısa yanıtlar istenecek. Düşünülen bu. 2013’teki sınavda 6 soru iptal edildi. ÖSYM biraz da bu uygulamayı yapmaya mecbur kaldı. ÖSYM bu konuda titiz davranacaktır. Yazılı sorularda da titizliğini sürdürecektir. Adayların herhangi bir şekilde bir kayba uğrayacağını düşünmüyorum. Ciddi bir olumsuzluk yaratacağını düşünmüyorum. Pozitif yönleri olduğu gibi riskleri de olabilir. Onu yaşayıp görmek lazım. Biz öğretim üyeleri olarak nasıl test sorularını hazırlarken ciddiye alıyorsak yazılı sorularda da aynı ciddiyette davranacağız. ÖSYM’ye öyle soru vereceğiz. ÖSYM ilk kez yazılı sınav yapmıyor. Bazı sınavların tümünü yazılı olarak yapıyor. Nöroloji yan dal sınavı yazılı olarak yapılıyor. ÖSYM’nin bu konuda hiçbir sıkıntısı olmayacak diye düşünüyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!