Güncelleme Tarihi:
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'nün İstanbul Küçükçekmece'deki Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'nde düzenlediği Açık Öğretim Okulları Diploma Töreni'nde konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Geçen yıl açık öğretim lisesini bitirerek hukuk fakültesini kazananların sayısı 527, mühendislik fakültelerini kazanan 1.962 açık öğretim lisesi mezunumuz var ve 160 da tıp fakültesini kazanan bulunuyor” diye konuştu.
BÜTÇEDEN EN FAZLA PAYI EĞİTİME VERİYORUZ
Eğitimin hükümetin öncelikli konusu olduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, özetle şunları söyledi:
"Beşikten mezara kadar ilim, ömür boyu, hayat boyu eğitim. Her engeli eğitimle aşarız. Her problemi eğitirsek çözeriz. Güzel de bir söz var; Engeller bedenlerde değil zihinlerde olmasın. En büyük engel, zihinlerde olduğu zaman. Ama bilin ki o engeli de eğitimle ortadan kaldırırız. ÖSYM Başkanı’ndan bazı sayıları aldım. Açık öğretim lisesi mezunu olup da sadece geçen yıl üniversite sınavına girip de hukuk, mühendislik bir de tıbbı kazananların sayısını aldım. Geçen yıl açık öğretim lisesini bitirerek hukuk fakültesini kazananların sayısı 527, 1962 tane mühendislik fakültelerini kazanan açık öğretim lisesi mezunumuz var ve 160 da tıp fakültesini kazananlar var. Buradan neyi görüyoruz. Bizim amacımız fırsat eğitimini sağlamak. Eğitimde herkese kaliteli bir eğitim sunmak. Bu sayıda öğrenciyi bu fakültelere gönderebiliyorsak eğitimde fırsat eşikliğini ve belli bir kaliteyi, sayıyı yakaladık demektir. Bu öğrencilerimize destek olan ailelerini de tebrik ediyorum. Şundan emin olun Türkiye'nin bugünü dünden çok daha iyi. Niçin? Eğitim bu hükümetin en öncelikli konusu. Bütçede en fazla payı eğitime veriyoruz. Çünkü eğitimi ihmal ederseniz her şeyi ihmal etmişsiniz demektir. Ancak eğitime önem verirseniz de her şeye önem vermişsiniz demektir."
300 BİNİ İSTANBUL'DA
İstanbul Valisi Vasip Şahin, "Özgüveni yüksek kişilerle karşı karşıyayız" diyerek şöyle konuştu:
"Ülkemizde 2 milyonu aşkın açık öğretimde okuyan öğrenci var, bunun 300 bini İstanbul'da. Eğitimin kalitesinde hiçbir fark kalmadı. Eğitim metodolojisi birbirinin aynısı ve birbirini tamamlar hale geldi. Biraz önce tanıtımda da bahsedildiği gibi hayalleriniz için hiçbir zaman geç kalmadınız, kalmadık. Hayatın herhangi bir yerinde hayallerimizi gerçekleştirmek için gayret edelim."
3 MİLYON KAYITLI ÖĞRENCİ
Türkiye genelinde 3 milyonun üzerinde açık öğretim öğrencisi olduğunu belirten Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Ali Rıza Altunel, şunları söyledi:
"Bugün burada ortak bir sevinci paylaşmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Öncelikle tüm mezunlarımızı yürekten kutluyorum. Hayaller yarım kalmasın diyerek yola çıkan, tam çeyrek asırdır hizmet veren açık öğretim okulları bugüne kadar 2 milyona yakın mezun verdi. İşte bugün mezun olanlarımızın anısına 25 yıldır hizmet vermenin gururunu yaşarken bir o kadar daha öğrencilerimizi hazırlamaya devam ediyoruz. MEB olarak eğitim hakkını herkes için sağlama çabası içindeyiz. Bu bağlamda çeşitli nedenlerle eğitimlerini tamamlayamamış ve eğitim hakkına yeniden yön vermek isteyenlere açık öğretim okulları eğitime açılmış bir kapıdır. Türkiye genelinde yaklaşık 3 milyon 250 bine yakın kayıtlı öğrencimizin sayısı da bunu doğruluyor."
Törene Bakan Yılmaz'ın yanı sıra İstanbul Valisi Vasip Şahin, Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Ali Rıza Altunel, Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, öğrenci ve öğretmenler katıldı. Mert Göktaş'ın okuduğu Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından açık öğretim okullarının 25'inci yılı anısına hazırlanan sinevizyon gösterisi gerçekleştirildi. Mezun olan öğrenciler diplomalarını Bakan Yılmaz'ın elinden alırken, törenin ardından Yılmaz'a bir hediye takdim edildi.
EKRANDAKİ YAZILARI OKUYARAK HİKAYESİNİ ANLATTI
Mezun öğrencilerden, doğum anında oksijensiz kaldığı için engelli olarak dünyaya gelen 28 yaşındaki Serkan Uman, hayat hikayesini ekrandaki yazıları okuyarak anlattı. Okula gitmenin en büyük hayali olduğunu ve bu hayalini gerçekleştirerek en büyük engeli kaldırdığını belirten Uman, ortaokul ve liseyi açıktan okuyarak 2015 yılında mezun olduğunu söyledi. Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği'nde basın ve protokol asistanı olarak çalıştığını ifade eden Uman, "Her şeye Rağmen Yaşam" adlı kitabıyla hayatını ve engellilerin yaşadıkları sorunları aktardığını dile getirdi. Uman, engellilere yol göstermek amacıyla hayata geçirdiği "Engelleri Eğitimle Aşıyoruz" projesiyle okul ve üniversitelerde engelli yaşamına ilişkin farkındalık konuşmaları yaptığını belirtti.
Açık öğretim okulunda okuma yazma öğrenen Şenol Bengü de bu yıl üniversite sınavına girdiğini ve kazanamadığını ancak gelecek yıl tekrar deneyeceğini söyledi. Açık öğretim okullarından mezun olan Ayşegül ve Fatma Sarıkaya adlı kardeşler de eğitim hikayelerini anlattı. Ayşegül Sarıkaya Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduğunu, Ankara Barosu’nda stajyer avukatlık yaptığını söyledi. Fatma Sarıkaya da Bilkent Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü'nden ikincilikle mezun olduktan sonra, ODTÜ Tarih Bölümü'nde yüksek lisansına devam ettiğini aktardı.