Abat ne demek, ne anlama gelir? Abat etmek kelimesinin TDK sözlük anlamı

Güncelleme Tarihi:

Abat ne demek, ne anlama gelir Abat etmek kelimesinin TDK sözlük anlamı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2022 16:49

Pek çok kelime ile konuşmaktayız. Fakat yine de ortalama ve günlük yaşamda kullanılan sözcük sayısı sınırlıdır. Her dilde olduğu gibi Türkçede de günlük dilde kullanılan sözcük sayısı sınırlıdır. İnsanların ilgi alanında olmayan konulara dair kelimelerin anlamını bilmeleri de zaten beklenemez. Fakat genel kültürü ileri seviyede ve okuma alışkanlığı fazla olan kişilerin sözcük dağarcığı ise elbette çok daha geniştir. İlk kez karşılaşılan ve daha seyrek kullanılan bir sözcük de abat sözcüğüdür. Bu sebeple de anlamı merak konusu olmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız abat sözcüğü ne demek, ne anlama gelir, abat etmek kelimesinin TDK sözlük anlamı ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.

Haberin Devamı

Farsçadan dilimize geçmiş olan abat sözcüğünün esas anlamı rahat ve mamurdur.

 Abat Ne Demek, Ne Anlama Gelir?

 Günümüzde pek kullanılmayan bir sözcük olan abat sözcüğü aslında XII. yüzyıldan beri var olmuştur. Eski eserlerde abad veya abadan şeklinde de görülen bu kelimenin ilk anlamı aslında "tam olmak, mamur olmak, rahat" şeklindedir.

 Bir de abat sözcüğünün mecazi anlamı bulunmaktadır. Mecazi anlamda kullanıldığında ise abat sözcüğü "şen, neşeli, mesut, mutlu" gibi anlamlara gelmektedir.

 Abat Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı

 Türkçede bilinmeyen sözcüklerin anlamını öğrenmek için il müracaat edilen kaynak hiç şüphesiz TDK sözlüğü olmaktadır. TDK sözlüğüne bakıldığında abat sözcüğünün manası şu şekilde açıklanmaktadır:

Mamur

 

Memnun

 

Mutlu

 

Bahtiyar

 

Mesut

 

Neşeli

 

Gelişmiş

 

Bayındır

 

Rahat

 

Şen

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!