8. Sınıf Sosyal Bilgiler Eğitim Ve Kültür Alanındaki İnkılaplar konu anlatımı

Güncelleme Tarihi:

8. Sınıf Sosyal Bilgiler Eğitim Ve Kültür Alanındaki İnkılaplar konu anlatımı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2020 03:45

İnkılap diğer adıyla devrim toplum düzenini ve yapısını daha iyi bir konuma getirmek için eski işlevini yitirmiş kurumların kaldırılarak yeni ve daha işlevsel kullanılabilecek kurumların getirilmesi olarak tanımlanabilir. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi konuları içerisinde de özellikle inkılaplardan bahsetmek oldukça doğaldır. İnkılaplar sonucunda birçok eski kurum etkinliğini yitirdiği için yerine yenileri getirilmiştir. Bu sebeple inkılap tarihi konuları öğrencilerin bugünü anlamaları için oldukça önemlidir. 8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük konuları içerisinde yer alan eğitim ve kültür alanında yapılan inkılaplar konusunu derledik.

Haberin Devamı

Özellikle Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde birçok kurum işlevini yitirmiş bu eski kurumların yerine yenilerinin gelmesi gerekliliği doğmuştur. Özellikle Eğitim Kurumları Osmanlı devleti içerisinde oldukça farklı göstermekteydi. Bu durum eğitimde birliğin olmadığını ve her bir kurumda yetişen öğrencinin çok farklı özelliklerle yetiştiğinin kanıtı olmaktaydı. Özellikle devlet kurumlarının etkisinin ve denetimin az olduğu yabancı eğitim kurumları da ülkede varlığını sürdürmekte idi. Bu sebeple birçok sıkıntı baş gösteriyordu. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasından itibaren ise eğitimde köklü değişiklikler yapılmasına karar verildi.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Eğitim Ve Kültür Alanında Yapılan İnkılaplar

 Osmanlı Devleti'nde eğitimde birlik olmadığı için birçok farklı eğitim kurumu ülkede varlığını sürdürmekte idi. Bu durumda eğitimde birlikten uzaklaşarak birçok farklı kültüre ve devlete hizmet eden eğitim kurumları mevcuttu. Devlet denetimi olmayan eğitim kurumları sebebiyle artık eski düzene ait eğitim kurumları kapatılarak yerine işlevsel yeni eğitim kurumları kurulmasına karar verildi. Bunun yanında kültür alanında da oldukça fazla gelişme yaşandı.

Haberin Devamı

 Eğitim Alanında Yapılan İnkılaplar

 Eğitim kurumları işlevini yitirmiş kurumlar olarak varlığını sürdürüyordu. Bu sebeple artık varlığı gereksiz olan eğitim kurumlarının değiştirilmesi gerekiyordu.

 Eğitim Alanında Yapılan İnkılapların Sebepleri

 Eğitim ve öğretimin çağdaş unsurlara göre düzenlenmesi gerekliliği.

 Eğitim öğretimde laikleşmeyi sağlamak.

 Eğitim öğretim kurumlarında bulunan farklılıkları kaldırarak eğitim öğretim birliği sağlamak.

 Kültürel çatışmaların ortadan kaldırılarak bilimsel çağdaş ve milli bilgilerle donatılmış yeni bir nesil yetiştirmek.

 Tevhid-İ Tedrisat Kanunu

 Eğitim ve öğretimin birleştirilmesi anlamına gelen Tevhid-i Tedrisat Kanunu 3 Mart 1924 tarihinde yayınlanmıştır. Buna göre medreseler kapatılmış okullar Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlanmıştır.

 Harf İnkılabı

 Ö-Özellikle Osmanlı Devleti'nde Arap harfleri kullanılmaktaydı. Bu da Okuma yazmayı zorlaştıran bir etkiydi. Harf inkılabının getirilmesi ile Latin Harfleri kabul edilerek 1 Kasım 1928'de Arap alfabesi kaldırılmıştır. Okuma yazma bilenlerin sayısı artarak bilimsel çalışmalar hızlanmış basılan kitap sayısı artmıştır. Okuma yazma oranında çağdaşlaşma yolunda önemli bir adım atılmıştır.

Haberin Devamı

 Millet Mekteplerinin Açılması

 1928 yılında ülke genelinde okuma yazma seferberliği başlatılarak okuma yazma bilmeyen yetişkinlere okuma yazma öğretmek ve yeni Türk Harflerinin tanıtmak amacıyla millet mektepleri açılmıştır.

 Türk Tarih Kurumunun Açılması

 Osmanlı Devleti'nde Türk Tarihi sadece Osmanlı ve İslam tarihi ile sınırlı olduğu kabul ediliyordu. bunun önüne geçmek ve Türk tarihinin çok daha eskilere dayandığını ispatlamak amacıyla Türk Tarih Kurumu 15 Nisan 1931 tarihinde açılmıştır.

 Maarif Teşkilatı Hakkında Kanun

 Milli Eğitim Temel Kanunu olarak görülen Maarif Teşkilatı hakkında kanun Mart 1926 yılında ilan edilmiştir. Buna göre ilk ve orta öğretim esasları tespit edilmiş. Okullaşma faaliyetlerinin tamamı devlet denetimini bırakılmıştır. İlköğretimi parasız ve zorunlu hale getirilmiş eğitimin millileştirilmesi ve çağdaşlaştırmak amaçlanmıştır.

Haberin Devamı

 Türk Dil Kurumu'nun Açılması

 Türk dilini yabancı dillerin etkisinden kurtarmak amacıyla 12 Temmuz 1932'de yılında Türk Dil Kurumu açılmış ve konuşma dili yazı dili arasındaki birliktelik sağlanmıştır. Böylece Türk dilinin zenginliğini ortaya çıkarmak amacıyla Türk Dil Kurumu çalışmalarını yürütmüştür.

 

BAKMADAN GEÇME!