8 Eylül Dünya Okuma Yazma Günü kutlanıyor

Güncelleme Tarihi:

8 Eylül Dünya Okuma Yazma Günü kutlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2013 16:04

Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), 8 Eylül Dünya Okuma Yazma Günü’nde Türkiye’de 2,3 milyon kadının hiç okuma yazma bilmediğini açıkladı. Okuryazarlık eğitimleri veren AÇEV daha geniş kitlelere ulaşmak için yeni gönüllüleri bekliyor.

Haberin Devamı

UNESCO tarafından her yıl okuryazarlıkla ilgili sorunlara dikkat çekmek amacıyla düzenlenen 8 Eylül Dünya Okuma Yazma Günü’nde çeşitli ülkelerde, farklı duyuru ve faaliyetlerle okuma yazmanın bireyler ve toplum için olan önemi vurgulanıyor. AÇEV’de bu amaçla yaptığı duyuruda binlerce kadının okur yazar olmadığına dikkat çekti. AÇEV’den yapılan açıklamada şunlara yer verildi:

“Ülkemizde ise büyük çoğunluğu kadınlardan oluşan milyonlar hala okuma yazma bilmiyor veya okuryazarlık becerilerini yeterli bulmuyor. Buna karşılık 21. yüzyılın bir gerekliliği olarak toplumsal yaşam her geçen gün bizi daha ileri düzeydeki okuryazarlık becerilerini kullanma konusunda zorluyor. Diğer yandan hayatımızın her alanına giren teknoloji, bilgisayar ve interneti daha iyi kullanmayı gerekli kılıyor. Bilgi toplumuna katılabilmek için mutlaka okuryazar olmak gerekiyor.

Haberin Devamı

Okuryazarlık özellikle kadınlar için sağlıklı olmanın ve iyi yaşamın bir anahtarı oluyor. Daha iyi beslenme, hastalıkları önleme, hizmetlere ulaşabilme, haklarını kullanabilme ve teknolojiden faydalanabilmek için potansiyel sağlıyor, başkalarına bağımlı yaşamaktan kurtarıyor. Kadınların toplumsal yaşama etkin bir şekilde katılmalarını sağlıyor, özgüvenlerini geliştirebilecekleri beceriler kazandırıyor.”

1996 yılından bu yana temel ve ileri düzeyde yüz yüze okuryazarlık eğitimleri yapan Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) , daha geniş kitlelere ulaşmak amacıyla televizyon yoluyla ve bilgisayar destekli okuryazarlık eğitimleri de gerçekleştiriyor.

AÇEV sahadaki yüz yüze okuryazarlık eğitimlerini Türkiye’nin 8 ilinde (İstanbul, Adana, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, İzmir, Van) gönüllü eğiticileri aracılığıyla yürütüyor. AÇEV’in eğitim seminerlerine katılarak sertifika alan gönüllüler, kurslara katılan kadınlara okuryazarlık eğitimleri veriyor. 30 Eylül itibariyle İstanbul ilinde başlayacak ve diğer illerde de tekrarlanacak olan bu eğitimlere katılmak isteyen gönüllüler için ise başvurular devam ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!