Güncelleme Tarihi:
Yaklaşık 3.5 milyon adayın girdiği KPSS ortaöğretim sonuçları açıklandı.. KPSS sonuçlarının açıklanmasının ardından, sınava giren adaylar şimdi aldıkları puana göre tercihlerinin nasıl sonuçlanacağını ve KPSS ortaöğretim baraj puanının kaç olduğunu sorguluyor. 60 puanla memur olabilir miyim, 70 puanla memur olabilir miyim gibi sorularla aldıkları puanları değerlendirmek istiyorlar. Bu yıl rekor katılımın olmasından dolayı geçtiğimiz yıllara göre yapılan tahminler tutmayabilir.. İşte KPSS sonuçlarının ardından memur olabilecek adaylar!
ÖSYM tarihinin en yüksek katılımlı sınavı olduğu belirtilen, 3 milyon 498 bin 335 adayın başvurduğu ve 20 Kasım’da uygulanan Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) Ortaöğretim sonuçları açıklandı. Böylece sınava giren adaylar da puanlarını öğrenince, “acaba elde ettiğim puanla memur olabilir miyim?”, "Kpss ortaöğretim baraj puanı Kaç?" cevap aramaya başladılar. Biz de bu sorunun yanıtını KPSS alanında rehberlik hizmeti veren uzmanlara sorduk.
KADRO SAYISI ÖNEMLİ
Uzmanların verdiği bilgiye göre adayların hangi kadrolara başvurabilecekleri ÖSYM tarafından açıklanacak tercih kılavuzunda yer alacak. KPSS’ye giren memur adaylarına 30 tercih hakkı verilecek ve puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacak. Kadro sayısı ne kadar yüksek, adayın puanı ne kadar fazla olursa o kadroya yerleşmek daha avantajlı hale gelecek. Bu nedenle kamu kurumlarının ilan edeceği kadro sayıları oldukça önemli.
SAĞLIK MESLEK LİSESİ MEZUNLARI AVANTAJLI OLABİLİR
Ayrıca uzmanlara göre sağlık alanında daha fazla kadro açıldığı için sağlık meslek lisesi mezunları bu sınavda daha avantajlı olabilir. Düz lise mezunları ise eğer düşük puan aldıysa, yani yüksek puanları yoksa sıra onlara gelmeyebilir. Adaylar bakanlıklar, belediyeler, üniversiteler, hastaneler gibi kamu kurumlarında düz memur, itfaiye görevlisi, laborant, şoför, sağlık teknisyeni, ebe, hemşire ile birlikte birçok görev için atanabilecek. Adaylar KPSS sınav sonuçlarını 2 yıl boyunca kullanabilecek.
85 VE ÜSTÜ PUAN ALANLAR AVANTAJLI
Uzmanlar lisans, ön lisans ve ortaöğretim düzeyinde sınava katılan adaylar arasında 85 ve üzerinden puan alanların memur olabilme şansının daha yüksek olduğunu söylüyor. Ayrıca kadro sayısı fazla olduğu için sağlık meslek lisesi mezunlarının 60 ve üzerindeki puanla yerleşebildiğini, düz lise mezunlarının 85 ve üzerinde puan aldıklarında avantajlı olabileceklerini, mesleki ve teknik lise mezunlarının ise kendi alanlarına göre 80 ve üzerinde puan alanların memur olma ihtimalinin bulunduğunu belirtiyor.