Güncelleme Tarihi:
İzmir'deki Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih Ali, kentteki Suriyeliler'in sağlık ve eğitim sorunlarını çözmek amacıyla çalışma yürüttüklerini, teşhis ve tedavi konusundaki sıkıntının Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı genelge ile çözüme kavuştuğunu anlattı.
Eğitim konusunda yaptıkları ilk başvurunun kabul edilmediğini, umutsuzluğa kapılmadan bu konuda çaba göstermeye devam ettiklerini anlatan Ali, son olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayınladığı genelge ile okul açılmasının önündeki engellerin kalktığını söyledi.
Geçen hafta Suriye Ulusal Koalisyonu Yüksek Eğitim Komisyonu’nun İzmir Valiliği’ne bir mektup yazarak kentteki eğitim sorunun çözümü konusunda destek istediğini anlatan Ali, alınan kararla bir süredir boş olan Cengiz Topel Mahallesi'ndeki Hamdi Dalan Mesleki Eğitim Merkezi’nin Suriyeli öğrencilere tahsis edildiğini belirtti.
Okuldan uzak olmaları bizi üzüyordu
7 dersliği olan okulun geniş bir bahçesinin bulunduğunu, burada konteyner sınıflar kurulacağını anlatan Ali, çocuklara İzmir'de sığınmacı olarak kalan Suriyeli öğretmenlerin ders vereceğini, kitapların Suriye Ulusal Koalisyonu, kırtasiye ve öğretmenlerin giyim masraflarının da Kimse Yok Mu Derneği tarafından karşılanacağını söyledi. Dernek Başkanı Ali, şöyle devam etti:
"Çocuklarımızın okuldan uzak bir şekilde günlerini sokaklarda geçirdiğini görmek bizi çok üzüyordu. Sorunun çözümü için ısrarla çalıştık. Bu konuda bize destek olan Milli Eğitim Bakanlığı, İzmir Valiliği ve Kimse Yok Mu Derneğine çok teşekkür ediyoruz. Okul tahsisi kararı alındığından bu yana ilk kez anne babaların yüzü gülüyor. Şu anda bir bayram havası var. Çocuklarımızın kayıtlarına başladık. 2 günde 300'e yakın öğrenci kaydettik. Bu hafta sonu bu sayının 500'ü geçeceğini düşünüyoruz."
Tek okulun İzmir'deki sığınmacı öğrencilere yetmediğini, bu okulun sadece Kadifekale, Ballıkuyu, Agora ve Cennetçeşme civarında oturan öğrencilere hizmet verebileceğini belirten Ali, İzmir'in dört bir yanında sığınmacı ailelerin yaşadığını, diğer çocukların da eğitim olanaklarından yararlanması için çabalarını sürdüreceklerini söyledi.
Okulun tahsis edilmesine rağmen şu anda öğrencilerin bu okula taşınması konusunda da sıkıntıların bulunduğunu anlatan Ali, bu konuda Milli Eğitim Müdürlüğü ve sivil toplum kuruluşlarından destek istediklerini anlattı.
Salih Ali, okulun eğitime hazır olduğunu, kayıtları tamamlayarak dersleri bir an önce başlatmayı planladıklarını sözlerine ekledi.
Öğretmenler de mutlu
Suriyeli öğretmenlerden Nurşin Osman, okuldan umudu kestikleri bir dönemde aldıkları haberle büyük sevinç yaşadıklarını belirterek, "Çocuklarımızı sokakta görünce içimiz acıyordu. Bir neslin sokaklarda harap olması, eğitimsiz kalmasını görmek çok üzüntü vericiydi. Şu anda büyük bir yoğunluk yaşıyoruz. Çocuklarını kayda getiren velilerin mutluluğunu görmelisiniz. Ben de öğretmen olarak uzun bir aradan sonra öğrencilerime kavuşacak olmaktan memnuniyet duyuyorum" diye konuştu.
12 yaşındaki Berfin Abdulbasıd, bu yıl okula gitmemiş olmalarının kendilerini çok üzdüğünü, arkadaşlarını okula giderken gördüklerinde imrendiklerini belirterek, okula başlayacak olmanın heyecanını yaşadıklarını söyledi.
11 yaşındaki Hudey Musaytır ise zor şartlar altında yaşadıklarını, açılacak okulun kıymetini bilerek derslerine çalışacaklarını belirtti.