45'in çarpanları ile bölenleri nelerdir ve nasıl bulunur? 45 sayısının asal çarpanları ve bölenleri

Güncelleme Tarihi:

45in çarpanları ile bölenleri nelerdir ve nasıl bulunur 45 sayısının asal çarpanları ve bölenleri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2022 23:57

Bir sayıyı çarpanlarına ayırmak o sayıyı daha pratik hale getirmektir. Özellikle birçok sorunun çözümünde işlevsel bir özelliğe sahiptir. Örnek olarak en büyük ortak bölen ile en küçük ortak kat (Ebob-ekok), asal çarpanlara ayırma, üslü sayılar gibi pek çok konuda çarpanlara ayırma kullanılmaktadır. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.

Haberin Devamı

 Çarpanlara ayrıma işlemi ile sorular daha kolay hale gelmektedir. 45 sayısı, asal bir sayı olmadığı için çarpanlarına ayrılması mümkün olan bir sayıdır. 

 45 sayısının Çarpanları ve Bölen Sayısı 

 45 sayısını çarpanlarını elde etmek için 2,3,5,7,11 gibi kendisinden ve 1 sayısından başka böleni olmayan uygun asal sayılara bölme işlemi yapılır. 45, 2 asal sayısına bölünmez ancak 3 asal sayısına iki defa bölünmektedir. Buradan 5 sonucu gelmektedir. 5 ise, 5 asal sayısına bölünür ve 45 sayısı çarpanlarına ayrılmış olur. Buna göre; 45=3.3.5 şeklinde yazılır. 

 Buradan hareketle 45 sayısının bölen sayısı da bulunur. Bunun için üslerin bir arttırılarak çarpılması gerekir. Yani, (2+1).(1+1)=6 tane pozitif böleni bulunmaktadır. Bunun yanında bölen sayısını bulmak için negatif olanlar da alınır. 6 tane de negatif böleni olmak üzere 12 tane bölen sayısı vardır. 

Haberin Devamı

 45 Sayısının Asal Çarpanları ve Asal Bölenleri 

 45 sayısı yukarıda 3.3.5 şeklinde çarpanlarına ayrılmıştır. Burada 3 ile 5 sayısı asal sayı olmaktadır. Bunun yanında 45 sayısının 2 tane asal böleni vardır. Bunlar da 3 ile 5 sayısı şeklinde ortaya çıkmaktadır.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!