Güncelleme Tarihi:
“Suriyelilere yönelik yürütülen eğitim öğretim faaliyetine gönüllü olarak katılan Suriyeli öğretmenleri desteklemek amacıyla yapılacak ödemelere ilişkin protokol”, MEB Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, UNICEF Türkiye Temsilci Vekili Lieke Van de Wiel ve PTT Genel Müdürü Osman Tural tarafından imzalandı.
MEB Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, gönüllü öğretmenlerin herhangi bir karşılık beklemeden, eğitim verdiklerini belirterek, şunları söyledi:
“Bu ülke geçmişinden gelen sorumluluğunu yerine getirdi. 2011 yılından itibaren 1 milyon 600 bin geçici koruma altındaki Suriye vatandaşları ülkemizde misafir ediliyor. Biz bunları ülkemize alırken, diline, dinine, ırkına, mezhebine, giyimine kuşamına hiçbir şeye bakmadan, sadece can güvenlikleri olmadığı için kabul eden bir Türkiye’nin temsilcisiyiz. Ülkemle gurur duyuyorum. Bütün Avrupa ülkelerinde 130 bin mülteci kabul edilmişken, benim ülkem şu anda 1 milyon 600 bin insanı barındırıyor. Kamplarda yaşayan 220 bin Suriyeli vatandaş arasındaki 70 bin çocuğa okul öncesinden 12’nci sınıfa kadar eğitim veriliyor. Suriyeli 8 bin öğrenci de Türk okullarında eğitim alıyor. Bakanlık bu öğrencilerin kırtasiye ve diğer ihtiyaçlarını ücretsiz karşılıyor.Türk okullarındaki Suriyeli öğrenci sayısının bu yıl 50 bine yaklaşmasını bekliyoruz. Kamplarda 3 bin gönüllü öğretmen hiçbir ücret almadan çalışıyor. Bugünden itibaren kamplardaki gönüllü öğretmenlere 150 dolar karşılığı Türk Lirası, kamp dışında UNICEF’in yaptığı okullarda görev alan öğretmenlere de 200 dolar karşılığı Türk Lirası ödeme yapılacak.
Şehir merkezlerined 180-200 bin arasında eğitime erişemeyen öğrenci var. Bu öğrencilerin eğitime kazandırılması için UNICEF’le başka bir protokol imzalandı. Ayrıca, 40 bin yetişkin de meslek kurslarından istifade ediyor.”
Hala okul ihtiyacı olan öğrenci var
Lieke Van, Türkiye’deki Suriyeli gönüllü öğretmenlerin büyük bir özveriyle görev yaptığını ve onlara hak ettikleri teşviğin verilmesinin zamanının geldiğini söyledi.
Wiel, MEB’in, Suriyeli öğrencilerin okula gitmesi için büyük çabalar gösterdiğine, ancak okul ihtiyacı olan hala çok sayıda Suriyeli öğrencinin bulunduğuna dikkati çekti.
Suriyeli çocuklar için yeni okulların inşa edilmesini isteyen Wiel, bu çocukların Türk okullarına kayıtları için yeni fırsatlar yaratılması, Türkçe ve Arapça dil eğitimi olanaklarının da çoğaltılması gerektiğini belirtti.
PTT Genel Müdürü Osman Tural da, Türkiye’de 500 bin Suriyeli çocuğun bulunduğuna işaret ederek, MEB’in bu çocukların eğitimi için birçok çalışma yürüttüğünü, ancak UNICEF’in de bu çalışmalara katkıda bulunmasının olayın kavranması açısından önem taşıdığını ifade etti.
PTT’nin yaklaşık 4 bin Suriyeli öğretmene ücretlerinin ödenmesi için ücretsiz “PTTkartlar” vereceğini anlatan Tural, ödemelerin sorgulama yapılarak PTT işyerlerince ve “PTTmatik”ler ile diğer banka ATM’lerinden gerçekleştirileceğini bildirdi.
Her ay düzenli maddi destek
Protokol kapsamında, MEB, UNICEF’e öğretmen sayılarını bildirecek ve bu sayılara göre ihtiyaç olan fonun PTT’nin protokol kapsamında açtığı hesaba aktarılması sağlanacak. PTT, MEB’den edindiği listede yer alan Suriye vatandaşlarına ücretsiz olarak kartlar dağıtacak. Protokol süresince bu faaliyet devam edecek ve Suriyeli öğretmenler her ay düzenli olarak desteklenecek.
Protokole göre, PTT tarafından hak sahiplerinden kart ücreti dışında herhangi bir ücret ya da masraf alınmayacak. Hak sahiplerinin ödemeleri, diğer banka ATM’lerinden alması durumunda ise masraflar hak sahibine yansıtılacak. PTT personeli, hak sahiplerinin beyan ettiği kimliğin kontrolünü yapmakla sorumlu olacak, PTT işyerlerinden “PTTkart”sız ödeme yapılmayacak.