36 plaka nerenin plaka kodu ve hangi şehire ait? 36 plaka numaralı ilimiz neresi ve hangisidir?

Güncelleme Tarihi:

36 plaka nerenin plaka kodu ve hangi şehire ait 36 plaka numaralı ilimiz neresi ve hangisidir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2021 04:54

Plaka kodu, resmi ve özel taşıtların hangi bölgeye ait olduğunu gösteren bir numaralandırma sistemidir. Bu bakımdan ülkemize bağlı bulunan her bir ilin kendine has plaka kodu bulunur. Peki, 36 hangi şehrin plaka kodudur? İşte, tüm detaylar.

Haberin Devamı

Türkiye’de kullanılan plaka kodu dikdörtgen bir gösterime sahiptir. Buna göre, plakanın en sol kısmında ülkeyi ifade eden TR simgesine yer verilir. Bundan sonraysa sırasıyla; şehir kodu, harf sıralaması ve tekrar bir rakam grubu gelir. Bu kodlamaya önce il için bir plaka verilerek başlanır. Sonrasında ile bağlı bulunan ilçeler için ayrı bir sınıflandırma yapılır.

 36 Plaka Numaralı İlimiz Neresi ve Hangisidir?

 Türkiye’de kullanılan plaka kodları illerin alfabetik sıraya dizilmesiyle oluşturulmuştur. Buna göre 36 numaralı plaka kodu Kars iline aittir. Trafikte seyreden bir araçta 36 plaka kodu görüldüğü takdirde, bu aracın Kars’a kayıtlı olduğu anlaşılır. Kars, Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan bir şehirdir. Plakada yer alan harf ve rakam grupları ise Kars’a bağlı ilçelere göre ayrı bir sınıflandırmaya sahiptir. Bunlardan; AC (001-036), EA (001-036), K (0001-36), M (0001-36) ve T (001-36) kodları Kars Merkez’e aittir.

Haberin Devamı

 Alfabetik sıraya bakıldığında, plaka kodu olarak Kars’ı İzmir ve Kastamonu takip etmektedir. Buna göre, İzmir’in plaka kodu 35 ve Kastamonu’nun plaka kodu da 37 şeklindedir. İllere ait plaka kodları genel kültür yarışmalarında sıklıkla soru olarak gündeme gelmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!