Güncelleme Tarihi:
Kentte bir otelde düzenlenen proje tanıtımı toplantısında, kız çocuklarının eğitime kazandırılmasının önemi anlatıldı. MEB Proje Koordinatöre Osman Yalçın, projenin, kız çocuklarının eğitimden uzaklaşmaması için yürütülecek çalışmaları içerdiğine değinerek, "Proje özellikle pilot illerde göreve başlayan aday öğretmenler için önemli" dedi. Öğrenci profilinin her geçen yıl değiştiğini anlatan Yalçın, sanal dünya ile bütünleşen öğrencilerine en yakın öğretmenlerin göreve yeni başlayanlar olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Öğrenciler sanaldan öğretmenin yaptığı duyuruyu artık daha fazla önemsiyor. Öğretmenin mesaj yoluyla attığı ödevi anne ve babasının söyleminden daha fazla dikkate alıyor. Biz de evimizde aynı şeyleri yaşıyoruz. Eskiden bir bu dünya, bir de bilmediğimiz öbür dünya vardı. Şimdi bir de sanal dünya var. Bilmediğimiz ve tehlikeli olduğuna inandığımız bir alan. Çocuklarımızı hem oradan koruyalım, hem de çocuklarımızla oradan yakınlaşıp o yoldan çıkartmaya çalışalım. Onlara en yakın nesil sizsiniz. Lütfen onlara sahip çıkın."
Yalçın, proje kapsamında başında ağaç tohumu olan kurşun kalemleri aday öğretmenlerin kullanmasını ve sonunda tohumu toprağa kavuşturmalarını istedi.
“300 KIZ ÇOCUĞU OKULA GİTMEYE BAŞLADI”
İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin de kadınların toplumsal hayatın önemli ve vazgeçilemez parçaları olduğunu, bu nedenle eğitimlerinin çok fazla önemsenmesi gerektiğini vurguladı. Kadınların önemini "Hz. Adem için Havva annemiz ne kadar önemliyse, Hz. İbrahim'in Hz. Hacer'in nezdinde kıymeti neyse, Hz. Meryem'in ruhunda Hz. İsa'nın kıymeti neyse, Kurtuluş Savaşı'nda annelerimizin, ablalarımızın savaşa etkileri ne kadar önemliyse, aslında günümüzün en önemli unsurları olan kızlarımızın da önemi o kadar büyüktür" sözleriyle anlatan Kırekin, şöyle devam etti:
"Gelişmiş toplumların tümünde toplumsal hayatın en önemli yürütücülerinden biri şüphesiz kadınlardır. Bugün siyasal, ekonomik, kültürel ve diğer hayatların tümünde kadınlar baş aktör görevindedir. Eğitimde ilimizin verilerini değerlendirdiğimizde okul öncesi, temel eğitimde kız çocuklarımızın erkek çocuklarımıza oranı eşit, hatta nüfus oranına göre fazla. Ancak özellikle ortaöğretim ve yüksek öğretimde kızlarımızın erkek öğrencilerimize oranının düşük olduğunu veriler bize gösteriyor. Bu kadar kutsiyete sahip bir varlığın eğitim olgusu içerisinde üst kademelere gidildiğinde oranının düşmesi bence hepimizin ayıbıdır."
Kız çocuklarının okullaşmasına yönelik bakanlığın hazırladığı projeleri kentte uyguladıklarını anlatan Kırekin, "Geçen yıl özellikle ortaöğretimde hiç okula gitmeyen 300 kız çocuğumuzun okula gittiğini tespit ettik. Bu bizim en önemli kazanımımız oldu" dedi.
“ONLARIN BANA İHTİYACI VARDI”
Derebey İlkokulu ana sınıfı öğretmeni Sakaryalı Birsen Kaya da Van'ı hayatının dönüm noktası olarak değerlendirdiğini, ilde görev yaptığı için çok mutlu olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Çevreden birçok söz duydum. 'Oraya nasıl gideceksin, orada görev yapılır mı, kalınır mı?' Herkesin bir yargısı vardı. Bir belirsizlik vardı içimde cümlelere dökemediğim ama çok derinden yaşadığım ve hissettiğim. Onların bana ihtiyacı vardı, bir öğretmene sımsıkı sarılmaktı istedikleri tek şey. Okula gittim ve karşılaştığım manzara beklentilerimi karşılamıyordu. Devlet beni atamış oraya ama ortada sınıf yoktu. Milli eğitimden araç gereç temin ettim ve temizlik yaptım. Okulu 5 gün sonra eğitim öğretime açtım. Öğrencilerle yaşadığım tek problem dil problemiydi. Büyük sınıftan öğrenci çağırıp tercümanlık yaptırıyordum ilk zamanlar. Dedim bu böyle gitmeyecek. İnternetten mevsimlerin Kürtçesine bakıp kağıda yazdım. Okula gelip önce Kürtçesini sonra Türkçesini söyledim. Aralarında bağlantı kurdum ve dersleri işlemeye başladım."
Okulda halen görev yaptığını ve öğrencileri için birçok yardım topladığını hatırlatan Kaya, özellikle kız çocuklarının eğitimine önem vermeleri konusunda çaba göstermeye devam edeceğini söyledi.
Toplantıya Vali Yardımcısı Önder Can, ilçe milli eğitim müdürleri ve aday öğretmenler de katıldı.