Güncelleme Tarihi:
2017 sonbahar döneminde yapılan Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) Değerlendirme Raporu açıklandı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) yayınladığı rapora göre, sınava başvuran adaylardan Temel Tıp Bilimleri Testi’nde (TTBT) sınavı geçerli olan aday sayısı 12 bin 528, Klinik Tıp Bilimleri Testi’nde (KTBT) ise bu sayı 12 bin 566. Adayların yüzde 59’unu TUS’a birinci ve ikinci kez başvuranlar oluşturuyor. Raporda en başarılıların, sınava ikinci kez başvuranlar olduğu tespit edildi.
İşte ‘2017 TUS Sonbahar Değerlendirme Raporu’ndan dikkat çeken sonuçlar:
KADIN VE ERKEKLERİN PUAN ORTALAMALARI YAKIN
- Adaylardan 13 bin 645’i TTBT’ye, 13 bin 715’i ise KTBT’ye başvurdu. TTBT’de sınavı geçerli sayılanların sayısı 12 bin 528 iken, KTBT’de 12 bin 566 oldu.
- Sınava katılanların yüzde 51’ini erkek, yüzde 49’unu kadınlar oluşturuyor. Kadın ve erkek adayların puan ortalamaları birbirine oldukça yakın.
ÇOĞUNLUK BİRİNCİ VE İKİNCİ KEZ BAŞVURANLARDA
- Sınava giren adayların yüzde 91’ini uzmanlık öğrencisi olmayanlar, geriye kalan yüzde 9’luk bölümü ise uzmanlık eğitimine devam edenler, uzmanlık eğitimine devam ederken istifa edenler, bir uzmanlık alanına yerleştirildiği hâlde eğitime başlamayanlar, uzmanlık eğitimini tamamlayanlar oluşturuyor. ‘Uzmanlık eğitimine devam ederken istifa eden adaylar’ hem T puanında (Ağırlıklı Temel Tıp Bilimleri Puanı), hem de K puanında (Ağırlıklı Klinik Tıp Bilimleri Puanı ) en yüksek puan ortalamasına sahip.
- 2017 yılı ilkbahar dönemi TUS’un aksine sonbahar dönemi sınavında adayların yüzde 59’unu TUS’a birinci ve ikinci kez başvuranlar oluşturuyor. En başarılılar ise TUS’a ikinci kez başvuranlar olarak tespit edildi. 2017 İlkbahar Dönemi TUS raporunda ise sınava ilk kez başvuranların sayısı diğerlerine göre daha azdı. ÖSYM raporda bunun nedenini, “Yeni mezun adayların mezuniyetlerinin hemen ardından yapılan sonbahar dönemlerinde sınava girme eğilimleri fazla” şeklinde açıklamıştı.
YÜZDE 78’İ TIP FAKÜLTESİNE YERLEŞTİ
- 2017 TUS sonbahar döneminde 3 bin 418 aday uzmanlık alanlarına yerleşti. Bunların 1.826’sı erkek, 1.591’i kadın adaylardan oluşuyor. 3 bin 418 adayın 2 bin 500’ü tıp fakültelerine, 918’i ise eğitim ve araştırma hastanelerine yerleştirildi.
- T Puanı ile aday kabul edilen alanlar arasında, puan ortalamasına göre en yüksek yerleştirme puanına sahip ilk üç alan ‘tıbbi biyokimya, hava ve uzay hekimliği ve mikrobiyoloji ile klinik mikrobiyoloji’ oldu. T Puanı ile yerleştirme yapılan alanlara giden adayların yüzde 54’ünü kadın adaylar oluşturdu.
ERKEKLER CERRAHİ ALANLARI SEÇTİ
- K Puanı ile yerleştirme yapılan alanlar arasında, en yüksek puanla girilen ilk üç alan ‘deri ve zührevi hastalıklar, radyoloji ve göz hastalıkları’ oldu. Kalp ve damar cerrahisi, acil tıp, çocuk cerrahisi ve göğüs cerrahisi gibi cerrahi uzmanlık alanlarına adayların daha düşük puanla yerleştiği gözlendi. K Puanı ile yerleştirme yapılan alanlara girmeye hak kazanan adayların yüzde 54’ünü erkekler oluşturuyor. Erkek adayların özellikle cerrahi alanlarda yoğunlaştığı gözlendi.