Güncelleme Tarihi:
2013 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi'ne (ÖSYS) başvuran toplam 1 milyon 923 bin 33 adayın 1 milyon 851 bin 326'sı 2013-YGS'ye girmek için, 71 bin 707'i ise sınavsız geçiş hakkı için başvurdu. Toplam 1 milyon 851 bin 326 adayın gireceği YGS, 24 Mart Pazar günü tek oturumda yapılacak. Saat 10.00'da başlayacak sınav, 160 dakika sürecek. Kimlik ve güvenlik kontrolleriyle salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adayların sınava girecekleri binanın kapısında en geç saat 09.00'da hazır bulunmaları gerekiyor. Adaylar sınava giderken yanlarında sınav giriş belgesini getirmeli. Adayların sınava girecekleri binayı adres bilgisini teyit etmek amacıyla önceden gidip görmeleri faydalarına olacak. Belgenin ön yüzündeki ÖSYM tarafından belirlenmiş bilgiler hariç ön ve arka yüzünde herhangi bir yazı, resim, işaret bulunan adayların sınavı geçersiz sayılacak.
Sınava giriş belgesinin yanında adayların nüfus cüzdanı veya pasaportunu da yanında bulundurması gerekiyor. Nüfus cüzdanı veya pasaport dışında zorunlu askerlik görevini ifa eden er veya erbaşlar ile askeri öğrenciler için askeri kimlik belgesi, Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait pembe veya mavi kartlar kabul edilecek.
Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları gibi diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler sayılmayacak. Nüfus cüzdanında soğuk damga, adayın güncel bir fotoğrafı ve TC kimlik numarasının bulunması, pasaportun süresinin de geçerli olması gerekiyor. Üzerinde soğuk damga, güncel bir fotoğraf veya TC kimlik numarası bulunmayan nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaportlar kabul edilmeyecek. Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun, 2013-YGS'ye alınmayacak.
ÖSYM'nin yeni kırtasiye kutuları görücüye çıkacak
Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından adayların sınav binalarına bu belgeler dışında herhangi bir eşya, araç-gereç getirmemeleri gerekiyor. Sınavın yapıldığı her bir salona en az bir adet duvar saati, adayların sınavda kullanacakları gereçler (kalem, silgi, kalemtıraş ile şeker ve peçete) ÖSYM tarafından sağlanacak. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içinde su getirebilecek. ÖSYM'nin bu yıl ilk kez YGS'de adaylara şeffaf kırtasiye kutularından dağıtacak. Kutularda, 2 tahta kurşun kalem ve silgi, kalitesi artırılmış 2 yaprak peçete, 3 meyveli şeker ile kalemtıraş yer alacak.
Dijital saat görünümlü kameralar ilk kez kullanılacak
Sınav binaları ve salonları ÖSYM tarafından kurulacak güvenlik kameraları ile izlenebilecek. Kamera kayıtlarının gerektiğinde kanıt olarak kullanılacak. ÖSYM, dijital saat görünümlü kameraları da bu yıl ilk kez YGS'de kullanacak. Sadece sınav esnasında kayıt yapacak kameraların görüntüleri, sınavın ardından ÖSYM'de oluşturulan komisyonca tek tek izlenecek. Kural ihlali yaptığı tespit edilenler ÖSYM Yönetim Kurulu'na sunulacak. Kurallara uymadığı kanaatine varılan adayların sınavları geçersiz sayılacak. Görüntülü tedbire ilişkin adaylara önceden bilgi verilecek. Dağıtılan soru kitapçıklarında, “bulunduğunuz salon kamerayla izlenmektedir” uyarısı yer alacak. Sınav başladıktan sonra adayların ilk 120 dakika ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk etmeleri, sınav sırasında kısa bir süre için bile olsa (tuvalete gitmek dahil) sınav salonundan çıkmaları yasak olacak. Bu durumdaki adaylara kesinlikle izin verilmeyecek. Sınav süresince adayların konuşmaları, kopya çekmeleri veya kopya vermeleri, salondaki görevlilere soru sormaları, birbirlerine kalem, silgi gibi şeyler alıp vermeleri, sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunmaları yasak olacak. Bu yasaklara uymadığı saptanan adayların sınavı geçersiz sayılacak. Bu adayların sınava devam etmelerine izin verilmeyecek. Ancak sınav görevlileri diğer adayların dikkatlerini dağıtmamak, zaman kaybetmelerine yol açmamak açısından gerekli görürlerse kural dışı davranışlarda bulunanlara uyarıda bulunabilecek. Adaylar uyarılsın veya uyarılmasın kurallara aykırı davranışta bulunan adayların kimlikleri ve kusurları sınav görevlilerince sınav tutanaklarına veya görevlilerin raporlarına açıkça yazılacak ve sınavlar geçersiz sayılacak.
Adaylara ilk kez din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden soru
Yaklaşık 2 milyon adayın gireceği YGS'de ilk kez Sosyal Bilimler testinde adaylara Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden de 5 soru yöneltilecek. Ortak müfredata dayalı Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testleri yer alacak. Adaylar, güncel öğretim programlarından sorumlu olacak. Bu yıl YGS'de Türkçe'den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisinden 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru yöneltilecek. YGS sosyal bilimler testinde, YÖK'ün aldığı karar doğrultusunda ortaöğretim kurumlarında din kültürü ve ahlak bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile eğitim gören öğrenciler, din kültürü ve ahlak bilgisi sorularından muaf tutulacak. Bu öğrencilere din kültürü ve ahlak bilgisi soruları yerine YGS'de sosyal bilimler testinde yer alan felsefe alanından 5 soru sorulacak. Sosyal bilimler testinde toplam 45 soru bulunacak.
İlk 35 sorudan sonrasına dikkat
YGS'de tüm adaylar ilk 35 sorunun tamamından sorumlu olacak. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersini yasal olarak almak zorunda olan adaylar sosyal bilimler testinin ilk 40 sorusunu cevaplandırmakla yükümlü olacak. Bu durumdaki adaylar 41, 42, 43, 44 ve 45. felsefe alanı sorularını cevaplandırmayacak ve cevap kağıdının ilgili alanında herhangi bir işaretleme yapmayacak. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersini yasal olarak almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile eğitim gören öğrenciler ise sosyal bilimler testinin ilk 35 sorusunu cevaplandırdıktan sonra aynı testin 41, 42, 43, 44 ve 45. felsefe alanı sorularını cevaplandıracak. Bu adaylar, soru kitapçığındaki 36, 37, 38, 39 ve 40. din kültürü ve ahlak bilgisi alanı sorularını cevaplandırmayacaklar, cevap kağıdının ilgili alanında herhangi bir işaretlemede bulunmayacak. Cevap kağıdının sosyal bilimler testi alanında 36, 37, 38, 39 ve 40. cevap alanlarında herhangi bir işareti olanların bu cevapları dikkate alınacak değerlendirme bu cevaplar üzerinden yapılacak.
İki cevap alanını da işaretleyenlerin cevapları geçersiz olacak
Cevap kağıdının din kültürü ve ahlak bilgisi sorularını oluşturan 36, 37, 38, 39 ve 40. cevap alanlarında herhangi bir işareti bulunanlar, aynı zamanda cevap kağıdının 41, 42, 43, 44 ve 45. cevap alanlarında bulunan felsefe alanında da işaretleme yapmışlarsa bu adayların 36-40 arası işaretlemeleri değerlendirmeye alınacak, 41-45 arası işaretlemeleri dikkate alınmayacak. Cevap kağıdının sosyal bilimler testi alanında 36-45. cevap alanlarında herhangi bir işareti bulunmayanların değerlendirme işleminde ilk 40 soru dikkate alınacaktır. Sınav sonrası yapılacak düzeltme istekleri kesinlikle kabul edilmeyecek. Sınavda kullanılacak soru kitapçıklarının ilgili bölümünde de adaylara yönelik gerekli uyarı bulunacak.
140 puan altı hesaplanmayacak
YGS'de en az bir puan türünde 140 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanlarıyla bir yükseköğretim programını tercih etme (sınavsız geçiş hakkı olanlar hariç) ve LYS'lere girme hakları bulunmuyor. YGS puanlarından 140'ın altında olanlar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacak. YGS'de 140 ve 180 arasında puan alanlar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programlarıyla açık öğretim programlarını tercih edebilecek. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olanlar, LYS'lere girme hakkı kazanacak. Sınavda 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek.
Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekiyor. YGS sonuçları “http://sonuc.osym.gov.tr” internet adresinden öğrenilebilecek. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek.
LYS başvuruları 22 Nisan'da başlayacak
Üniversiteye girişte ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) 22-29 Nisan 2013 tarihleri arasında başvurulacak. Sınavlar, 15-16 Haziran ve 22-23 Haziran tarihlerinde 5 oturumda gerçekleştirilecek. Adaylar başvuru tarihinde girmek istediği her bir LYS için 25 lira ücret yatıracak.
LYS-4: Lisans Yerleştirme Sınavı-4 (Sosyal Bilimler) 15 Haziran'da,
LYS-1: Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (Matematik) 16 Haziran'da,
LYS-5: Lisans Yerleştirme Sınavı-5 (Yabancı Dil) 16 Haziran'da,
LYS-2: Lisans Yerleştirme Sınavı-2 (Fen Bilimleri) 22 Haziran'da,
LYS-3: Lisans Yerleştirme Sınavı-3 (Edebiyat-Coğrafya) 23 Haziran'da yapılacak.