Güncelleme Tarihi:
2005 yılından bu yana Antalya’da düzenlenen ve 21 Ocak’ta başlayan ‘Türkiye Küçükler Şampiyonası, Türkiye Yıldızlar Şampiyonası ve Türkiye Emektarlar Şampiyonası’ bugün (27 Ocak Cuma) sona eriyor. Türkiye İş Bankası’nın ana sponsoru olduğu Türkiye Satranç Federasyonu (TSF), ülkenin 81 ilinden katılımın olduğu büyük bir satranç buluşmasına imza atıyor. Etkinlikte toplam 2 bin 524 sporcu yarışıyor, öğrencilerin aileleriyle birlikte bu sayı 6 bini buluyor.
İş Bankası Kurumsal İletişim Müdürü Suat Sözen, satranca 11 yılı aşkın süredir destek verdiklerini belirterek, bunun bir spor dalı olmanın ötesinde problem çözme ve analitik düşünme yeteneğini destekleme, yaratıcılığı geliştirme, dikkat eksikliğini azaltma gibi faydaları olduğunu vurguladı. Satrancı toplumsal gelişime katkısı açısından önemli bulduklarını ifade eden Sözen, “İş Bankası olarak satrancın ülkemiz için çok önemli olduğuna ve satrançta kazandığımız ivmeyi muhafaza etmemiz gerektiğine inanıyoruz. Bu inançla, satranca verdiğimiz desteği sürdüreceğiz. Türkiye’yi bir satranç ülkesi haline getirme yönündeki çabalarımızın, gelecek yıllarda daha da büyük başarılara vesile olacağına yürekten inanıyoruz” diye konuştu.
İLGİ ARTIYOR
TSF Başkanı Gülkız Tulay da Türkiye’nin artık uluslararası alanda da satranç ülkesi olarak anıldığını ve son yıllarda tarihi zaferlere imza attığını söyledi. Son dönemlerde satranca olan ilginin daha da arttığını belirten Tulay, şöyle konuştu:
“Ülke olarak 2016’da büyük ve zorlu sınavlar verdik. Zor bir süreçten geçen ülkemiz bugünlerde satrancın bütünleştirici gücüne ve aydınlatıcı ışığına ihtiyaç duyuyor. Türk satranç ailesi olarak zor günlerimizde birlikte hareket ederek 64 karede birleştik. Yeni yılda, Türkiye’nin en büyük organizasyonuna 81 ilden sporcularımızın katılımıyla gerçekleştiriyoruz. Türkiye’yi satranç coşkusunda birleştiriyoruz. Geçtiğimiz yıl 5 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz şampiyona Dünya Satranç Federasyonu’nun da (FIDE) örnek gösterdiği organizasyonlardan biri olmuştu. Bu yıl da dünya satranç otoritelerinin ilgisini çekecek.”
7’DEN 77’YE HAMLE
‘Türkiye Küçükler Şampiyonası, Türkiye Yıldızlar Şampiyonası ve Türkiye Emektarlar Şampiyonası’nda 81 ilden 2 bin 524 sporcu yer alıyor. Ailelerinin de katılımıyla yaklaşık 6 bin kişilik büyük bir spor organizasyon gerçekleştiriliyor. Türkiye’yi satrançta buluşturan etkinliğe geçen yıl 5 bin kişi katılmıştı. Türkiye Küçükler Şampiyonası’nda 7-12 yaş kategorisinde 1.897, Türkiye Yıldızlar Şampiyonası’nda 13-18 yaşta 555 ve Türkiye Emektarlar Şampiyonası’nda 50 yaş ve üstü ile 65 yaş ve üstü olmak üzere 72 sporcu yarışıyor. Şampiyonalar 9 turluk zorlu ve heyecanlı mücadelelerin ardından bu akşam (27 Ocak Cuma) kapanış töreni ile sona erecek.
Çekişmeli ve eğlenceli mücadelelere sahne olacak şampiyonalarda birincilere şampiyonluk beratı, ilk üçte yer alan sporculara kupa ve madalya verilecek. Küçükler ve Yıldızlar Şampiyonalarında başarılı olan sporcular; Dünya ve Avrupa Yaş Gurupları Şampiyonaları, Dünya ve Avrupa Okullar Şampiyonaları, uluslararası ve ulusal turnuvalara davet edilecek. Türkiye Emektarlar Şampiyonası’nda kategorilerine göre ilk üç dereceyi alanlar ise uluslararası alanda Türkiye’yi temsil edecek.
LİSANSLI SATRANÇ SPORCUSU 728 BİN
Türkiye İş Bankası’nın, Türkiye Satranç Federasyonu ana sponsorluğunu üstlendiği 2005’ten bu yana satranca verdiği destek ile lisanslı sporcu sayısı 30 binden 728 bin 754’e, antrenör sayısı da 2 binden 81 bin 854’e yükselirken, Türkiye’nin uluslararası turnuvalarda kazandığı madalya sayısı 350’ye ulaştı. İş Bankası, ayrıca 2005 yılından bugüne kadar Türkiye’nin her köşesinde 17 bin 592 satranç sınıfı açtı.
ÖĞRENCİ VE VELİLER ANLATIYOR
Kendimi geliştirmeme yardımcı oluyor
Erdem Özkıtık (Öğrenci): Turnuvaya Çorum’dan katılıyorum. 11 yaşındayım. 4 yaşından beri oynuyorum. Satranç bana farklı düşünmeyi öğretiyor. Mesela, bir kere düşüneceğim şeyi iki kere düşünüyorum. Turnuva benim açımdan iyi geçiyor. Burada binlerce öğrenci var. Başka illerden katılan tecrübeli arkadaşlarla bir araya gelebiliyorum. Bu kendimi geliştirmeme yardımcı oluyor.
Matematikte çok işe yarıyor
Betül Yazıcı (Öğrenci): 4 yaşından beri satranç oynuyorum. 12 yaşındayım. Babam satranç öğretmeni. Bu sayede satrancı küçük yaşta öğrenme şansı buldum. Satranç her şeyden önce matematikte çok işe yarıyor. Satrançta hesap yapıyorsunuz, matematikte de bu var. Bu nedenle matematik dersim çok iyi. Bir de satrançta hamleden sonra beklemek zorundasınız. Bu da size sabretmeyi öğretiyor. Ayrıca satranç sayesinde süreyi daha verimli değerlendirebiliyorum. Turnuva benim açımdan çok iyi geçiyor. Burada yeni arkadaşlar edindim ve benden daha tecrübelilerle oynayabiliyorum. Tokat’ta geçen yıl yapılan Türkiye Şampiyonası’nda da dördüncü oldum.
Sabretmeyi öğretiyor
Ömer Arda Turan (Öğrenci): Tekirdağ’dan geldim. Satrancı çok seviyorum, onun üzerine düşünmek bile beni çok mutlu ediyor. 6 yıldır satranç oynuyorum, 11 yaşındayım. Satranç sabrı öğretiyor. Bu sporda doğru düşünürsen başarırsın. Bu da çok önemli bir şey. Satranç sayesinde matematiğim de çok iyi. Tekirdağ’da bu yıl il genelinde yapılan turnuvada üçüncü oldum.
Sosyalleşiyor, yeni arkadaşlar ediniyor
Elçin Egeli (Veli): Oğlum Sercan ile Denizli’den geliyoruz. Turnuva çok kapsamlı. Herkese tavsiye ediyorum. Satrancın, oğlumun başta matematik olmak üzere derslerine katkısı çok. Bu sayede sosyalleşebiliyor, yeni arkadaşlar ediniyor.
Okuldaki başarısına katkısı var
Serpil Çetin (Veli): Bursa’dan geliyoruz. Oğlum Ömer turnuvaya katılıyor. Ömer 10 yaşında ve 3 yıldır satranç oynuyor. Keşke daha önce başlamış olsaydık. Satranç sosyal açıdan oğlumun gelişiminde çok önemli bir rol oynuyor. Ayrıca okuldaki başarısını da olumlu yönde etkiliyor. Turnuvaya binlerce öğrenci katılıyor. Atmosfer çok güzel.
Hayatta atacağı adımlara satrançtaki gibi yaklaşıyor
Ayşe İnceoğlu (Veli): Bolu’dan katılıyoruz. Bu sene ikinci kez buradayız. 12 yaş düzeyinde oğlum yarışıyor. Ömer beş yıldır bu sporu yapıyor. Bolu’da dereceleri var. Satranca başladıktan sonra matematikte başarısı da arttı. Buna birebir şahit oldum. Ayrıca günlük olaylarda bile geleceği düşünüyor. Yaşamında atacağı adımlara satrançtaki gibi yaklaşıyor.