19 yaşında "dert babası" oldu

Güncelleme Tarihi:

19 yaşında dert babası oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2014 12:10

Üniversite birinci sınıf öğrencisi Berkhan Ağar, henüz 19 yaşında tasarladığı yazılımlarla ilgi odağı oldu. İlk yazılımını ilkokulda yapan, ortaokulda para kazanmaya başlayan Ağar, üniversitedeki ilk yılında hayata geçirdiği ‘dert dinleme platformu’yla henüz deneme aşamasında 2 bin kullanıcıya ulaştı.

Haberin Devamı

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü öğrencisi Ağar, üniversite bünyesindeki Teknopark İzmir'de şirketini kurdu. 6 öğrenciden oluşan bir ekip oluşturan Ağar, Türkiye'nin en genç girişimcileri arasına girdi.

Ağar, 1995 yılında İzmir'de doğduğunu, bilgisayarla her çocuk gibi oyunlar aracılığıyla tanıştığını söyledi. Ailesinin bilgisayara herhangi bir kısıtlama getirmediğini, başarısının arkasında bunun yattığını tahmin ettiğini belirten Ağar, bir süre sonra oyunlardan sıkıldığını ve çok oyunlarının nasıl çalıştığını çözmek için çaba harcadığını anlattı.

Ağar, ilkokul ikinci sınıfta kendi internet sitesini tasarladığını, karşılaştığı sorunları kendi yazdığı programlarla aşmaya çabaladığını, bu yıllarda internet sitesi tasarımı yaparak para kazandığını belirterek, "İnsanlar bana ulaşıp internet sitesi tasarlamamı istiyordu. Benim henüz 13-14 yaşında olduğumu görüp 'sen çocuksun bu işi nasıl yapacaksın' diye soranlar oluyordu. Ama çıkardığım işleri görünce bana güvenleri arttı" diye konuştu.

Yeni bir sosyal paylaşım sitesi

Halen üç önemli projenin hazırlığını sürdürdüklerini, bulut bilişime yönelik projeyle ve mevcut sitelerden farklı avantajlar sunan bir sosyal paylaşım sitesi üzerinde çalıştıklarına değinen Ağar, deneme aşamasında olan projelerin yakında kamuoyuna tanıtılacağını bildirdi.

Geçen hafta tamamladıkları "derdost.com" adlı dert paylaşma sitesi projesinin beklentilerinin üzerinde ilgi gördüğünü söyleyen Ağar, şöyle konuştu:
"Bu site, dünya üzerinde tanımadığınız herhangi bir kişiyle sizi eşleştiriyor ve tamamen anonim bir şekilde konuşmanızı sağlıyor. Burada en önemli nokta siteye bir derdinizi giriyorsunuz, sistem sizinle en yakın derdi giren kişiyle sizi eşleştiriyor. Böylece dünya üzerindeki dert ortaklarınızla karşılaşıyorsunuz. Sitenin üyeliği yok, kişisel bilgi istenmiyor, kesinlikle kayıt tutulmuyor. Girer girmez derdinizi yazıyorsunuz, başla tuşuna basıyorsunuz, bir dert ortağıyla eşleşiyorsunuz. Onun da ismi yok ve kim olduğunu bilmiyorsunuz. Karşılıklı dertleşiyorsunuz. Sohbet bittiğinde kapatıyorsunuz ve her şey bitiyor. Sistem henüz deneme aşamasındayken müthiş ilgi gördü. İkinci günden itibaren mesaj sayısı 30 bini geçti, bir hafta sonra günlük 50 bin mesaja ulaştık. Kullanıcı sayısı da ortalama 2 binlere ulaştı. Bu sayılara hiç reklam yapmadan ulaştık. Çok yakında farklı dil seçeneklerini de devreye sokacağız."

"Gözlem yapıyorum"

Ağar, başarısının arkasında gözlem yapma yeteneğinin bulunduğuna işaret etti. Projelerini tamamen insanların ihtiyaçlarından çıkardığını, bunun için de çevresindeki insanları, toplumu ve doğayı gözlemlediğini dile getiren Ağar, "Problemleri saptamak ve çözüm yolları geliştirmek hayatımın bir parçası oldu. Çözüm yolunu de yine hayatın içinde buluyorum. Otostop çeken bir insanla bindiği aracı kullanan kişi arasında en iyi dostları arasında olmayan samimi bir sohbet oluşabiliyor. İnsan kimseye anlatamadıklarını hiç tanımadığı ve muhtemelen bir daha hiç görmeyeceği bir insana anlatabiliyor. 'derdost.com' aynı gerçekten hareket ediyor" şeklinde konuştu.

Berkhan Ağar, girişimci olarak tecrübe eksiği bulunduğunu ancak ticari alanda başarılı olmak için elinden geleni yaptığını sözlerine ekledi.

BAKMADAN GEÇME!