19. Milli Eğitim Şurası basına kapatıldı

Güncelleme Tarihi:

19. Milli Eğitim Şurası basına kapatıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2014 17:33

Komisyonların ve Genel Kurul’un ilk kez 19. Milli Eğitim Şurası’nda basına kapatılması zorlukları da beraberinde getirdi. Bilgi almak ve haber yazmak notasında ciddi sorunlar yaşayan gazeteciler, komisyon aralarında en doğru bilgiye ulaşabilmek için adeta savaş verdi.

Haberin Devamı

Komisyon aralarında haber kaynaklarına ulaşan gazeteciler, aldığı bilgileri yetkili isimlerden doğrulatabilmek için de zaman zaman zorluklar yaşadı. Bazı sendikaların Twitter’dan yaptığı anlık bilgi paylaşımı gazetecilerin işini kolaylaştırmış gibi görünse de küçük fısıltılar olmaktan da öteye gidemedi. 19. Milli Eğitim Şûrası'nda eğitim sorunlarının tartışıldığı salonlarda en dikkat çeken detaylardan birisi de erkeklerin çoğunlukta olmasıydı.

Bakan Avcı’dan basın yasağı açıklaması: Sizin için renkli olabilirdi ama…

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, genel kurul sonrası yaptığı basın açıklamasında, komisyonların basına kapatılması konusuna değindi. “Komisyonlarda sizi yeterince ağırlayamadık” diyen Bakan Avcı, “Bizi anlayacağınızı ümit ediyorum. Eğer medya önünde komisyon toplantıları yapılsaydı belki sizin açınızdan çok renkli ama bizim için işler çok uzayabilirdi. O bakımdan genel kurula göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ederiz” dedi.

Öğrenci ve veliler ilk kez oy kullandı

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) “en üst danışma kurulu” niteliği taşıyan 19. Milli Eğitim Şurası, 6 Aralık Cumartesi günü sona erdi. Eğitim çevrelerinden yaklaşık 600 kişinin katılımıyla gerçekleşen şura, öğretim programları ve haftalık ders çizelgeleri, öğretmen ve eğitim yöneticilerinin niteliğinin artırılması ve okul güvenliği gündem maddeleriyle toplandı. Bu şurada ilk kez öğrenci ve velilere de sadece temsil değil oylamalara da katılma imkanı verildi. Her bir gündem maddesi için komisyonların oluşturulduğu şurada hazırlanan raporlar, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın başkanlığında toplanan genel kurulda oylanarak tavsiye kararına dönüştü.

Anaokulundan başlayarak yeni yaşam tarzı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yaptığı, “Bizim bazı sıkıntılarımız var hâlâ. Bu sıkıntıları anaokulundan başlayarak bir hayat tarzı sunarak yeneceğiz” sözleriyle açılışını gerçekleştirdiği şuranın komisyon toplantıları ilk günden Antalya’ya çağrılan basın çalışanlarına kapatıldı. Gazeteciler, sadece oturum aralarında komisyon üyelerinden bilgi alabildi.

Sendika savaşları

Haberin Devamı

Dört gün süren çalışmalarda en sert tartışmalar “Öğretim programları ve haftalık ders çizelgeleri” komisyonunda yaşandı. Okul öncesi ve ilkokul 1’inci sınıflara zorunlu din dersi önerisi komisyonda seslerin yükselmesine neden olurken, oylamalar sonucunda anasınıflarına değerler eğitimi, 1, 2 ve 3’üncü sınıflara ise zorunlu din dersinin okutulması benimsendi. Daha sonra ise Eğitim Bir-Sen’in karma eğitim tartışmalarıyla iyice hareketlenen şurada bakanlık yetkilileri, gündem dışı hiçbir önerinin gündeme alınmayacağı ve genel kurulda oylamaya sunulmayacağını açıkladı. Komisyonların son gününe ise turizm liselerinde okutulan alkolü içki ve kokteyl hazırlama dersinin kaldırılması önerisi damgasını vurdu. Genel hatlarıyla eğitim sendikalarının öneri ve tavsiye savaşına dönen komisyon toplantılarında, zaman zaman sesler de yükseldi. Bu arada basın odası ile komisyon odaları birbirine yakın olduğu için sesler yükseldiğinde hemen duyuldu. Bu sesleri duyan basın mensupları da kapılara koşarak, hangi komisyonda tartışma yaşandığını, tartışmanın hangi konuda olduğunu öğrenmeye çalıştı. Basın mensupları aynı zamanda komisyon aralarında da tartışılan konuların detaylarını öğrenmeye ve bu bilgileri yetkililerden doğrulatmaya çalıştı.

Tüm şuralarda alınan kararların yüzde 2’si hayata geçirilmişti

Eğitimin yeniden yapılandırılması ve yol haritasının belirlenmesi için toplanan 19. Milli Eğitim Şurası sona erdiğinde akıllarda sadece son derece hareketli geçen 5 gün ve bugünlerde yaşanan tartışmalar kaldı. Bakanlık, yaklaşık 200 tavsiye kararla Ankara’ya döndü. Kararların hangileri uygulanır şimdilik öngörmek çok zor ancak, şimdiye kadar yapılan tüm Milli Eğitim Şuralarında, alınan kararların yüzde 2’sinin hayata geçirildiğini de ifade edebiliriz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!