Güncelleme Tarihi:
Deprem bölgesinden diğer illere nakil öğrenci sayısının 74 bin 884’e yükseldiğini belirten Bakan Özer şöyle konuştu:
“Deprem bölgesinde bulunan 10 ile Elazığ da eklendi. Orada da devam şartı aramadığımızı duyuralım. Eğitimi sadece Şehir ve Çevrecilik Bakanlığı tarafından sağlam raporu verilen okullarda başlatacağız. Sağlam raporunu almadan kesinlikle öğrencilerimiz ve öğretmenlerimizi okula sokmayacağız. Bu bağlamda kapsamlı bir değerlendirmenin ardından10 ilimizi 3 kategoriye ayırdık. İlk kategoride Adana, Kilis, Diyarbakır ve Şanlıurfa yer alıyor. Bu illerimizde merkez ve ilçelerde eğitime 1 Mart’ta başlıyoruz. 2’nci kategorideki Gaziantep ve Osmaniye’de eğitime verilen arayı 13 Mart’a uzatıyoruz. 3’ünci kategoride ise Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay yer alıyor. Bu illerimizde arayı 27 Mart’a kadar uzatıyoruz. Dolayısıyla 10 ilimizin güvenlik odaklı normalleşme sürecini bugün aldığımız kararla başlatmış bulunuyoruz.
HASTANE SINFILARI AÇILIYOR
Bunlara ilave olarak bu 10 ildeki hastanelerde 1 Mart tarihine kadar hastane sınıfları açacağız. Tedavi gören öğrencilerimiz ve sağlık emekçilerimizin çocukları bu olanaktan yararlanabilecek.
KİTAPLAR YENİDEN BASILDI
LGS’ye girecek 8’inci sınıf ve YKS’ye girecek 12’nci sınıf öğrencilerimiz için destekleme ve yetiştirme kursları açacağız. İkinci ve üçüncü kategoride olup arayı uzattığımız illerde de destekleme ve yetiştirme kursu açacağız. Ayrıca MEB olarak 10 ilde 8 ve 12’nci sınıflar için ders kitaplarını ve yardımcı kaynakları tekrar bastırdık. Yaklaşık 11 milyondan fazla kitap ve yardımcı kaynağı 1 Mart itibariyle tüm öğrencilerimize ulaştıracağız. Özellikle 2 ve 3’ncü kategorideki bölgeler için tüm sınıf seviyelerindeki ders kitaplarını ve yardımcı kaynakları da tekrar basmaya başladık. Onlar da bittiği zaman öğrencilerimize ulaştıracağız.
KIRTASİYE MASRAFLARINI KARŞILIYORUZ
Depremzede öğrencilerimizin tüm kırtasiye masraflarını bakanlık olarak biz karşılayacağız. Öğrencilerimiz rahat olsunlar. Çantalarını, kitaplarını, silgilerini ihtiyaç duydukları tüm eğitim ve öğretim materyallerini temin edeceğiz.
ÇADIR SINIFLAR OLUŞTURUYORUZ
2 ve 3’üncü kategorideki illerde her ne kadar eğitim ve öğretimi ertelesek de özellikle çadır ve konteyner merkezlerinde anasınıfı, ilkokul ve ortaokul için çadır sınıflar oluşturacağız. Bunun örneğini Gaziantep Islahiye’de gördük.
377 PSİKOSOYAL DESTEK MERKEZİ
Depremin başlangıcından itibaren toplanma yerlerinde öğrencilerimizin psikososyal sağlamlıklarını desteklemek için çadırlar oluşturduk. Bu çadırlar şu an 377’ye ulaştı. Okulöncesi ve rehberlik öğretmenlerimizle birlikte psikolojik danışmanlarımız çocuklarımızı normalleştirmek için çalışıyorlar.
Kısaca farklı seçenek ve destek mekanizmalarıyla ve her şart altında eğitimi devam ettirmek için her türlü imkanımızı kullanacağız. Tabi en önemli şey güvenli bir şekilde süreçleri yönetebilmek. Bunun için de sağlam raporu olmayan hiçbir binada eğitim ve öğretimi başlatmayacağız."
10 ilimizde eğitim öğretime geçişi il bazlı değil ilçe ve okul bazlı sürdüreceğiz. 3 ayrı kategoride yer alan illerimizde okullarımızın sağlamlık raporlarına göre farklı zamanlarda eğitim öğretime başlayacağız. pic.twitter.com/vXFelvpgUH
— Mahmut Özer (@prof_mahmutozer) February 20, 2023