Güncelleme Tarihi:
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) koronavirüs önlemleri kapsamında dikkat edilecek hususlara dair yazıyı illere gönderdi. Okullar bu önlemlere göre hazırlıklarına başladı. Hazırlıkları yerinde görmek için İstanbul Avcılar’daki Filibeli Ahmet Hilmi İmam Hatip Ortaokulu’ndaydık. Okulda sınava ilişkin tüm önlemler alındı, sınıflara el dezenfektanları yerleştirildi. Sıralar sosyal mesafe kuralına göre dizildi. Bina girişine öğrencilerin sosyal mesafe kuralına göre bekleyebilecekleri kırmızı şeritler çekildi. Tuvaletlere de sabunlar ve havlu peçeteler konuldu. Okulda dezenfekte işlemleri görevliler tarafından yapıldı, son kez yarın yeniden dezenfekte işlemleri uygulanacak.
SINAV GİRİŞ BELGESİ SIRALARDA
Her öğrenci kendi okulunda sınava girecek. Öğrenciler yanlarında kalem, kalemtıraş, silgi, su ve kimlik belgelerini getirecekler. Kimliklerde bu seneye özgü olarak, 15 yaşını doldurmuş olan öğrencilerde fotoğraf şartı aranmayacak. Normal şartlarda öğrenciler sınav öncesinde, sınav giriş belgelerini alıp, okul müdürlüklerine onaylattıktan sonra bu belgeleri de getiriyordu. Bu uygulamada da değişikliğe gidildi. Sınav giriş belgeleri bu seneye özgü olarak okul yönetimi tarafından onaylanarak öğrencilerin sınava gireceği sınıfta sıraların üzerlerine bırakılacak. Hangi salonda sınava gireceği ve hangi sırada oturacağını her öğrenci e-Okul sistemine girip öğrenebilecek. Bilmeyenler için sınav günü okul yönetimi yardımcı olacak.
ÖNLEMLERİMİZİ ALDIK, HAZIRIZ
Filibeli Ahmet Hilmi İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Muhammer Polat, alınan önlemlerle ilgili şunlar söyledi:
HER SIRADA BİR ÖĞRENCİ
En fazla 20 öğrencinin olacağı sınıflarda sıraların arasında mesafe bırakıldı. Her sırada bir öğrenci oturacak. İsteyen öğrenciler oturduktan sonra sınav sırasında maskesini çıkarabilecek. Öğretmenlere de maske ve siperlikler dağıtılacak. Sınav iki oturumdan oluşacak. Birinci oturum sözel alan 75 dakika, ikinci oturum sayısal alan 80 dakika olacak. İlk oturumun ardından öğrenciler 45 dakika ara verecek. Bu arada öğrenciler gözetmen öğretmenler eşliğinde bahçede, sosyal mesafelerini koruyarak bekleyecek. Ardından ikinci oturum için tekrar sınıflara alınacaklar. Maskeleri yeniden değiştirilecek. Sınav sonrası öğrenciler bekletilmeden okul bahçesi dışına çıkarılacak.
OKULA HİJYEN KORİDORUNDAN GEÇİP GİRECEKLER
Okula gelen öğrenciler güvenlik personelinin yönlendirmesiyle sosyal mesafe kuralına uyularak tek tek okul bahçesine alınacak. Ateş ölçümü yapılmayacak. Okulun bahçe giriş kapısında ‘En az 1 metre sosyal mesafenizi koruyun’ yazılı afişler asıldı. Veliler okul bahçesine giremeyecek. İsteyen veliler sınav yapılmayan yan okulun bahçesinde bekleyebilecekler. Öğrenciler okul binasına girebilmek için zincirlerle oluşturulan ‘hijyen koridoru’nda sıraya girecek. Aralarında 1.5 metre mesafe olacak ve kırmızı renkli bantlarla işaretlenen yerlerde bekleyecekler.
YENİ MASKE ALINACAK, ELLER TEMİZLENECEK
Binanın girişinde öğrenciler kırmızı çizgilerin hizasında bekleyecek. Görevli tarafından maskelerini çöpe atmaları istenecek, her öğrenciye sınıflarına girmeden yeni maskeler verilecek. El dezenfektanları kullanmaları sağlanacak. Kalemini, silgisini ya da suyunu almayı unutan öğrencilere de yardımcı olunacak.
COVİD’Lİ ÇOCUKLAR SINAVA AYRI OKULLARDA GİRECEK
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Covid-19’lu çocukların ayrı okullarda LGS sınavına girebileceğini belirtti. Star TV’de açıklamalarda bulunan Selçuk şunları söyledi:
OKUL SAYISI 5 KAT ARTTI
Geçen seneki LGS’de 3 bin 873 tane okul vardı. Bu sene sınav yapılan okul 18 bin 139 oldu. Beş kat arttı. Geçen sene 59 bin civarında salon vardı. Bu yıl 111 bin 918 salon var. 148 bin görevli vardı. Bu yıl 353 bin görevli var.
Covid’li çocuklarımız varsa bu çocuklarımız için ayrı okullar oluşturduk. İsterlerse ayrı bir okulda sınava girebilirler. Veliler bilgilendirdiğinde, ‘benim çocuğumun rahatsızlığı var’ derlerse isterlerse hastanede de sınava girebilirler. Velinin başvurusunun olması halinde bu çocuklarımızın okula erişimi özel bir takiple yapılacak. Özel bir araçla olacak.”