Zeytinyağını tadarak alın

Güncelleme Tarihi:

Zeytinyağını tadarak alın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2015 01:19

Zeytindostu Derneği Tadım Panel Başkanı ve Tadım Uzmanı Dr. Dilşen Oktay, zeytinyağı satın alırken yağın kalitesinden emin olmak için dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı. Oktay, zeytinyağının renginin bir kalite kriteri olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Zeytindostu Derneği Tadım Panel Başkanı Dr. Dilşen Oktay, Çeşme’de Küçük Ev Butik Otel’de gerçekleştirilen zeytinyağı tadım eğitiminde zeytinyağı satın alırken aranması gereken kriterleri hatırlattı. Son dönemden zeytinyağı fiyatlarının yükselmesiyle birlikte artışa geçen sahtecilik olaylarının tüketicilerin tereddüde düşürdüğünü kaydeden Oktay, zeytinyağının yeşil renkte olmasının kalitesini gösterdiği inanışının yanlış olduğunun altını çizdi. Tüketicilerin yağın rengine bakıp aldanmamasını isteyen Oktay, "Zeytinyağının rengine bakarak kalitesi hakkında karar vermeniz sağlıklı olmaz. Gelişmiş teknoloji sayesinde zeytinyağının rengi değiştirilebilir bir özelliktir. Çoğu tüketici zeytinyağının renginin yeşil olduğunu görünce doğrudan ’erken hasat’ zeytinyağı aldığı hissine kapılır. Her yeşil zeytinyağı erken hasat olmayabilir" dedi.

Haberin Devamı

Zeytinyağını tadarak alın

Dr. Dilşen Oktay zeytinyağının kalitesiyle ilgili en önemli kriterin yağın meyvemsiliği olduğunu kaydetti. Hemen her tüketicinin bu küçük testi uygulayabileceğini kaydeden Oktay, yapılması gereken yöntemi ise şöyle tarif etti;

"Natürel sızma zeytinyağı satın almadan önce tatma şansınız varsa tadına mutlaka bakın. Eğer kokusunda meyvemsilik olarak adlandırdığımız zeytin meyvesi kokusu var ise doğru yoldasınız demektir. Zeytin meyvesinin kokusunu bilmeyenlere önerim; bir zeytin ağacının yakınına gidip daldaki zeytini koklamanızdır. Gerçekten burcu burcu kokan bir meyvedir zeytin. Bu kokunun dışında sizi rahatsız eden herhangi bir koku almıyorsanız zeytinyağının kusursuz olması ihtimali vardır. Ayrıca yağı ağzınıza bir miktar alıp dilinizin üzerinde gezdirip ardından yuttuğunuzda dilin üzerinde acı badem, kahve veya kakao çekirdeği acısı varsa ve buna eşlik edecek şekilde bademciklerin üzerinde veya gırtlağınızda biber gibi yakıcılık hissi uyandırıyorsa antioksidan varlığı olan bir zeytinyağı ile karşı karşıya olabilirsiniz."

Haberin Devamı

Zeytinyağını tadarak alın

Zeytindostu Derneği’nin Çeşme’de gerçekleştirdiği tadım eğitimde ayrıca katılımcılara Zeytindostu Derneği Kalite Yarışması’nda dereceye giren zeytinyağları da tattırıldı. Küçük Ev Butik Otel İşletme Sahibi İrem Parlak da tadım eğitimlerinin nitelikli müşteriler anlamına geldiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!