Zehire karşı eylem

Güncelleme Tarihi:

Zehire karşı eylem
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2008 00:00

Yatağan'a kurulmak istenen ikinci termik santrala tepkiler çığ gibi büyüyor. Türkiye Yeşilleri Eş Başkanı Bilge Contepe, santralla ilgili Muğla Valiliği, Çevre İl Müdürlüğü ve şirket temsilcilerinin geçen 23 Kasım'da düzenlediği bilgilendirme toplantısının tam ’fiyasko’ olduğunu savundu.

"Görünen o ki birileri Yatağan’ı ve halkını gözden çıkarmış" diyen Contepe, dev bir eylem hazırlığı içinde olduklarını kaydetti, şunları söyledi:

"Halen faaliyeti devam eden santral nedeniyle Hekate Tapınağı’nın bulunduğu alandaki Kral Yolu, kömür yolu haline getirildi. Bölgede müthiş bir kültür ve tarih tahribatı yaşanıyor. Hayatı hiçe sayan rant girişimlerine biz de yaşadığımız topraklarda yaşam hakkı tanımayacağız. Yatağan'ın üzerinde artık kara bulutlar değil, masmavi gökyüzü hakim olmalı. Tarih ve kültür beldesi yeşil Turgut’un, ikinci termik bacasından çıkan gazlarla kararmasına izin vermeyeceğiz. Turgut'un çoğunluğunu kanser eden zihniyetin bu akıl dışı uygulamasına karşı acil eylem planı oluşturacağız. Gelecek hafta çevreciler ve köyülerle birlikte dev bir eylem yapacağız."

Lagina'da 15 yıldır süren kazıları yöneten Konya Selçuk Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adil Tırpan da şunları söyledi:

TARİH FIŞKIRIYOR

"1993'te başlattığımız kazı ve kurtarma çalışmalarında 5 bin yıllık Lagina Antik Kenti’nin önemli bir bölümünün yerini tespit ettik ve günışığına çıkardık. Son üç yılda 2 bine yakın tarihi eser çıkarıldı. Karya bölgesinin en önemli kentlerinden olan ve Çine Çayı'nın bulunduğu yerde kurulan kentin kalıntılarının santralın kurulduğu bölgeye uzanmış olabileceğini sanıyorum. Bunu ancak yapacağımız jeofizik çalışmalarında tespit edebiliriz. Muğla Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'ndan bize görüş sorulursa antik kentin kalıntılarının uzandığı bölgede santralin vereceği zararı net bir şekilde iletiriz. Tarih fışkıran bu yerde santral kurulmasına karşıyız."

BÜYÜK FERYAT

Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Ferit Turan ise, "Santral ile ilgili tedirginliklerimizi ilgili kurumlara ilettik. Yatağan’da son yıllarda artan solunum ve kanser hastalıkları nedeniyle artan ölümlerden dolayı halk kesinlikle ikinci santralın yapılmasına karşı. Biz de santralın getireceği zararlar ve etkilerine yönelik toplantı ve paneller düzenleyerek halkı bilinçlendiriyoruz. Bu halkın çeyrek asırlık feryadı mutlaka dikkate alınmalı" diye konuştu.

VALİNİN UYARISI

Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu ise santralın kurulmasına yönelik iki bakanlığın çalıştığını belirterek, "ÇED raporu hazırlıkları sürüyor. Halk da daha önce bu konuda bilgilendirildi. Yasal süreç tamamlanır, gerekli izinler alınırsa bölgede ikinci bir santral kurulabilir. Ancak kurulacak santralın tüm çevre ve insan sağlığına uygun koşullarda faaliyet göstermesi şart" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!