Güncelleme Tarihi:
Türkiye’de yetersiz fiziksel aktivite, düzensiz, dengesiz beslenme, sigara ve alkol tüketimi gibi sebeplerle kilo alımında artış yaşanıyor. Zayıflamak için başvurulan yöntemler ise obezleri, ölüme sürükleyebiliyor. Uzmanlar, kilodan kaçarken ’sözde’ ilaç ve yöntemlerden uzak durulması konusunda uyarılarda bulunuyor. İEÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı Öğretim Görevlisi Dr. Funda İfakat Tengiz, obezitenin Türkiye ve dünyada giderek büyüyen bir sorun haline geldiğini, bunun hastalık olmasının yanı sıra sosyal, kültürel ve ekonomik bir sorun olduğunu kaydetti. Tengiz, vatandaşların şok diyetler, üç-beş günlük kürler, şifalı sular, incelten taytlar, kemerler, ayakkabılar gibi kilo vermede kolaylaştırıcı olduğu iddia edilen uygulamalardan uzak durması gerektiğini kaydetti.
"ZAYIFLARKEN ÖLMEYİN"
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2014 verilerine göre toplumun yüzde 19.9’unun obez olduğuna dikkat çeken Dr. Tengiz, obeziteye çözüm olduğu savunulan ilaçların satıldığını aktardı. Dr. Tengiz, şunları söyledi:
"Bu ’sözde ilaçlar’ insan sağlığını tehlikeye götürüyor, ölüme bile sebebiyet veriyor. Nerede üretildiği, içinde ne olduğu ve hatta etken maddesinin bile belirsiz olduğu ilaç adı altında satılan bu maddelerin kullanılmasından kaçınmak gerekiyor. Obezite tedavisi ancak bir yaşam biçimi değişikliği ile mümkün olabilir. Sağlığın korunması için doktora, beslenme konusunda bilgi almak için diyetisyene ulaşılmalı. Ayrıca spor eğitmeni ile işbirliği sağlamak önemli. Yaşam tarzımızı aktivitesi bol olarak düzenlemek, düzenli spor yapma, düzenli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazanmak gerekiyor. Obezitenin önündeki en büyük engel alışkanlıklarımızı değiştirmek. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülkemizde obezite oranı kadınlarda daha yüksek görülüyor. Kadınlarda yüzde 24.5 oranında obezite tespit edilirken, erkeklerde bu oranın yüzde 15.3 olduğunu görüyoruz."