Yumurtaya nüfus cüzdanı geliyor

Güncelleme Tarihi:

Yumurtaya nüfus cüzdanı geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2008 00:00

Yönetmelik kapsamından çıkarılan Yumurta Ürünleri Tebliği uyarınca yılbaşından itibaren yumurtaların üstünde üretici firmanın damgası bulunacak.

TÜRK yumurta sektörü AB’ye uyum çalışmaları kapsamında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın yayınladığı bir tebliğ ile dönüşüm geçiriyor. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği kapsamında yayımlanan tebliğ ile sağlıklı yumurtacı tavuklardan elde edilmiş yumurta ve tekniğine uygun, hijyenik şekilde üretilmiş yumurta ürünlerinin, paketlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve pazarlanmasını sağlamak üzere ürünlerin özellikleri belirtiliyor. 1 Ocak 009’dan itibaren yürürlüğe girecek hükümleri, üretici firmalara ürettikleri yumurtaların her birine bakanlığın verdiği işletme numaralarını damgalama zorunluluğu getiriyor. Kanatlı işletmelerine bakanlığın il-ilçe müdürlükleri tarafından verilen, iki haneli ülke kodu ve iki haneli il trafik kodunun ardından gelen işletmeye özgü 10 rakamlı bir sayı ile birlikte toplam 14 haneden oluşan numaranın damgalandığı yumurtalar yeni yılın başından itibaren raflardaki yerini alacak.

Kalite garantisi

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı Derya Pala, yumurtalara işletme numarasını damgalama zorunluluğunun kalite, üretici lehine olduğunu söyledi. Pala, "Uygulamayla yumurtaya nüfus cüzdanı geliyor diyebiliriz. Bakanlığın, firmalara kuruluş aşamasında verdiği bir işletme numarası var. Firmalar TR ile başlayan ardından rakamlarla devam eden bu numaraları yumurtanın üzerine damgalayacak" dedi.Tebliğin çıkışından itibaren denetim sürecinin başlayacağını ifade eden Pala, işletme numarasını yumurtalara basmayan firmalara önce uyarı yapılacağını kaydetti. Pala, yaptırımların işletmelerin kapatılmasına kadar varabildiğini vurguladı. Sadece üreticiye yaptırımların getirilmediğine işaret eden Pala, "Üreticiden alıp paketleyen pakatleyicilere de sorumluluk getiriyor. " dedi.

İncir rekoltesi 50 bin 604 ton

İZMİR Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Kesen, 2008/2009 sezonunda kuru incir rekoltesinin, hava şartlarının normal gitmesi halinde, geçen yıla göre yüzde 5.4 artışla 50 bin 604 ton olarak gerçekleğini tahmin ettiklerini açıkladı. Kesen, Tariş Genel Müdürü Hüseyin Velioğlu, İzmir Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu, Tariş incir Birliği Başkanı Hüseyin Karazor, Ege Kuru Meyve ihracatçıları Birliği Başkanı Menaşe Gabay’la birlikte düzenlediği basın toplantısında, kuru incir rekolte tahmin çalışmasının sonuçlarını açıkladı.

BOY ŞARTI

Tebliğden önce Türkiye’de yumurtaların 7 boya ayrıldığını anlatan Pala, tebliğ ile birlikte AB’de uygulanan 4 boy standardına çekildiğini kaydetti. Pala, "Türkiye’de 45 gramdan başlayarak, 5’er gram aralıklarla artarak 7 boydu. Yeni tebliğde boylama 4’e düşürüldü. Aradaki gramaj farkı 10 gram. " diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!